P. Irbins: Nākotnē Zemessardze spēlēs aktīvāku lomu nekonvencionālās cīņas laukā

NBS
Sargs.lv
Pauls Irbins
Foto: Pauls Irbins priekšplānā. Foto no personīgā arhīva

Zemessardze nākotnē ieņems arvien nozīmīgāku lomu arī sabiedrības audzināšanā un tās aktīvākā iesaistē valsts aizsardzībā. Mūsdienu draudi nav tikai militārs uzbrukums, bet arī vīrusi, dezinformācija, tāpēc Zemessardze, kurā dien dažādu jomu pārstāvji, spēs ieņemt daudz aktīvāku lomu arī nekonvencionālās cīņas laukos. Šādu pārliecību intervijā “Sargs.lv” pauž cilvēks, kura ikdiena lielākoties saistīta ar kosmosu un tagad arī ar Zemessardzi – Kosmosa izziņas centra projekta vadītājs, Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronautu kandidāts Pauls Irbins. Pēc militārās pamatapmācības viņš pat apsvēris domu atteikties no dažiem hobijiem, lai tikai rastu vairāk laika sevis realizēšanā tieši Zemessardzē. Viņaprāt, būtiskākais, ko var sniegt Zemessardze – palīdzēt sevi attīstīt profesionāli, iegūstot zināšanas, iemaņas un attieksmi, kas nepieciešamas mūsdienīgā un mainīgā pasaulē. Tā arī iemāca izrādīt cieņu un uzticēties jebkuras profesijas pārstāvim.

Paula Irbina pamatnodarbošanās pašlaik ir Cēsīs, kur viņš veido Kosmosa izziņas centru. Tā ir ar izglītību saistīta iestāde, lai veicinātu jauniešu interesi par mācīšanos kopumā, par tehniskām zinātnēm un, protams, par kosmosu.

“Mūsu ambīcija ir veidot lielāko šāda veida centru Ziemeļeiropā, jo tuvumā ne austrumos, ne rietumos tādu centru nav. Līdz ar to tas ir diezgan ambiciozs projekts,” uzsver Kosmosa izziņas centra projekta vadītājs.
Image
Pauls Irbins
Foto: Foto: Kosmosa izziņas centrs
Foto: Kosmosa izziņas centrs

Tikmēr brīvajā laikā P. Irbins ir Latvijas Kosmosa Industrijas Asociācijas prezidents, kur viņš mēģina veicināt Latvijas uzņēmumu interesi vairāk piedalīties ar kosmosu saistītu tehnoloģiju izstrādē. Tāpat viņš ir arī doktorants Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī vada studentu grupu, kas būvē pirmo Latvijas studentu raķeti. Protams, būtiski atzīmēt, ka Pauls ir arī Eiropas Kosmosa aģentūras astronautu kandidāts.

No valsts var ne tikai ņemt, bet arī dot

Paulu militārā joma saistījusi jau kopš bērnības. Viņa ģimenē gan no tēva puses, gan mātes  puses esot  ļoti laba militārā pieredze.

“Zemessardze man visu laiku bija tāds kā “saldais kumosiņš”, jo man patīk viss, kas saistīts ar militāro jomu, bet pilnā laikā es sevi tur neredzu. Līdz ar to Zemessardzē primāri man patika ideja, ka tur varu izbaudīt armiju, bet brīvprātīgā režīmā sev pieejamā laikā,” stāsta zemessargs.

Viņu iestāties Zemessardzē motivējušas arī pārdomas par to, ko viņš Latvijai varētu dot. P. Irbins saskatīja, ka viņa pieredze var būt noderīga militārajā jomā, jo tā nav tikai armija, tanki un ieroči, bet daudz citu prasmju un zināšanu, kas palīdz cilvēkiem būt veiksmīgākiem arī ikdienas dzīvē. Tāpat viņu uzrunājusi ideja būt par piemēru gan saviem bērniem, gan citiem jauniem cilvēkiem nebaidīties no Zemessardzes, bet izmantot to, lai padarītu savu civilo dzīvi daudz vērtīgāku un veiksmīgāku.

Tikmēr reāls lēmums šī gada sākumā iestāties Zemessardzē summējies vairāku faktoru ietekmē. Līdzīgi kā citiem, arī P. Irbinam nopietnāk par dalību kopējā valsts aizsardzībā lika domāt notikumi Ukrainā 2014. gadā.

Image
Pauls Irbins
Foto: Foto no P. Irbina personīgā arhīva
Foto no P. Irbina personīgā arhīva
“Tas lika saprast, ka brīvība nav tāda lieta, ko dabū un pēc tam tā vienkārši pienākas. Par to jācīnās. Savā ziņā dalība Zemessardzē ir veids, kā mēs katrs individuāli varam turpināt cīņu. Tas, ka tā nav fiziska cīņa, nenozīmē, ka tās nav. Jo vairāk cilvēku Zemessardzē, jo labāk viņi ir sagatavoti un jo vairāk gatavojas, jo mazāka motivācija ir pretiniekam šeit nākt,” saka Pauls.

Otrs ietekmējošais faktors bijis P. Irbina kolēģis, ar kuru kopā viņš veido Kosmosa izziņas centru. Viņa kolēģis Zemessardzē iestājās pirms diviem gadiem un stāstīja, cik daudz interesanta un vērtīga tur var apgūt.

Savukārt pēdējais punkts, lai iestātos Zemessardzē bijis, kad P. Irbins uzzinājis par iespēju iestāties astronautu atlasē. Lai kļūtu par astronautu, viens no kritērijiem bija arī militārā pieredze. Pauls uzsver – militārā joma ar kosmosa ir cieši saistīta, jo strādājot kosmosā, cilvēkam jābūt spējīgam strādāt sarežģītos apstākļos, zem liela spiediena, pieņemt grūtus lēmumus un risināt sarežģītas problēmas. Tas bija pēdējais punkts, kad viņš pateicis: “Ja gribu kļūt par astronautu, tad praktiskā militārā pieredze man būs tikai kā vēl viens pluss.”

Image
Pauls Irbins
Foto: Attēlā Pauls pirmais no labās. Foto no P. Irbina personīgā arhīva
Attēlā Pauls pirmais no labās. Foto no P. Irbina personīgā arhīva

Cilvēki un brālības sajūta

P. Irbins zemessargu pamatapmācības kursu pabeidza šī gada augustā. Pirms tam viņam nebija nekāda priekšstata, kas tieši apmācībā viņu sagaida. No kolēģa vien zinājis, ka tas ir ļoti vērtīgi un interesanti. Tagad, atskatoties uz piedzīvoto, viņš saka – tas bija grūti, bet izpildāmi. Dažās dienās slodze bijusi lielāka, citās trūcis mazliet vairāk miega, bet kopumā ir milzīgs gandarījums.

“Tas, ko esmu ieguvis no šī trīs nedēļu ilgā kursa, ir liels gandarījums gan par iegūtajām teorētiskajām zināšanām, gan praktiskajām iemaņām, kas visu laiku tika attīstītas. Tāpat prieks par cilvēkiem, kurus satiku un ar kuriem kopā mācījos. Tikmēr visas grūtības un nebūšanas es vairāk redzu kā veidu pašam sevi attīstīt. Ja grūtības ir jēdzīgas, tad tās ir labas,” saka zemessargs.

Visspilgtāk atmiņā palikuši tieši cilvēki, ar kuriem kopā pavadīta pamatapmācība. P. Irbins stāsta, ka viņu starpā radusies tāda kā brālības sajūta,  kad katram ir savi viedokļi, bet kopīga mērķa apziņa.

Image
Pauls Irbins
Foto: Foto: Bismart.lv
Foto: Bismart.lv

“Tā ir ļoti laba sajūta, ka tev apkārt ir cilvēki, uz kuriem vari paļauties un ar kuriem kopā vari izdarīt ļoti nozīmīgas lietas. Tā ir būtiskākais, ko katru reizi novērtēju, kad kopā dodamies uz kādām mācībām. Tas ir visspilgtākais, kas palicis atmiņā gan no pamatapmācības, gan citām mācībām. Vienmēr ir jautri, interesanti. Tas to visu procesu padara spilgtāku un cilvēcīgāku,” saka Pauls.

Atrast laiku paralēli ikdienas darbam

P. Irbins neslēpj, ka pēc pirmajām apmācībām apsvēris, ka jāatsakās no dažiem hobijiem, piemēram, slēpošanas vai kalnos kāpšanas. To vietā viņš var sevi realizēt tieši Zemessardzē, jo gan tur iegūtais adrenalīns, gan piedzīvojumu sajūta šos hobijus spēj diezgan nopietni aizstāt. Viņš pārliecināts – no kaut kā atsakoties, iespējams iegūt kaut ko vairāk.

Viņš atzīst, ka tā ir arī ļoti nopietna atslodze no ikdienas. Viņaprāt, šo atelpu no ikdienas smagā darba vislabāk var panākt, ja iespējams pārslēgties uz pilnīgi citu režīmu, domāšanu un vidi. Cilvēkam, kuram ir intensīvs darbs, ir jāmāk atslēgties no ikdienas, un Zemessardze ir ļoti labs veids. Turklāt tas ir noderīgi ne tikai valstij, bet arī profesionālajai izaugsmei. Pauls arī piebilst – nepārprotami, ka Zemessardze paņems laiku arī no ģimenes dzīves, tomēr arī ģimene iegūst, ja tajā būs veselīgs un labi sagatavots ģimenes loceklis.

Cieņa pret jebkuru cilvēku

P. Irbins pēc Zemessardzē apmācībās pavadītā laika secinājis – mūsdienu aizņemtajam cilvēkam, neatkarīgi, kur viņš strādā, Zemessardze var ļoti palīdzēt attīstīt profesionālo ceļu. Visiem, kuri iesaistās Zemessardzē, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, iemaņas un attieksmi, kas nepieciešama mūsdienīgā un mainīgā pasaulē. Piemēram, spēju ātri mācīties pilnīgi jaunas un nezināmas lietas, spēju strādāt komandā, kad saproti, ko katrs cilvēks spēj darīt, pašam sevi disciplinēt, efektīvi plānot un organizēt laiku, produktīvāk strādāt augsta stresa apstākļos, kad stress ir neizbēgams un mācies to savaldīt, vienlaikus risinot arī sarežģītas problēmas. Zemessardze māca vadīt un motivēt cilvēkus. Tās, viņaprāt, ir spējas, kuras vajadzīgas jebkurā profesijā un darbā – kā apsargam, tā prezidentam.

Image
Pauls Irbins
Foto: Foto no P. Irbina personīgā arhīva
Foto no P. Irbina personīgā arhīva

Tikmēr kā būtiskāko zemessargs izceļ, ka Zemessardze iemāca cieņu un prasmi uzticēties cilvēkiem, kuri savā jomā izdarījuši ko vairāk.

“Armijā mēs pavisam noteikti cienām un respektējam savus komandierus, ģenerāļus, kuri ir ļoti daudz mācījušies, lai saprastu, kā armijai pēc iespējas labāk funkcionēt, mācīt un aizsargāt valsti. Tas pats attiecas arī uz ikdienu. Arī ikdienā mums jāmācās uzticēties ārstiem, kuri mūs ārstē, inženieriem, kuri mums būvē mājas, zinātniekiem, kuri pētījuši vīrusus, lai zinātu, kā ar tiem cīnīties. Arī politiķus mums jāciena, lai kā mums viņi patiktu vai nepatiktu, tie ir mūsu politiķi. Ir viegli visu nopelt, bet izrādīt uzticību un cieņu pret tiem cilvēkiem, kuri katrs savā jomā cenšas ko darīt, manuprāt, ir būtisks faktors, ko Zemessardze iemāca,” dalās P. Irbins.

Zemessardzē sajūt vienotu valsti un nāciju

Runājot par to, ko Pauls sagaida no Zemessardzes nākotnē, viņš uzskata, ka tā var ieņemt ļoti nozīmīgu lomu ne tikai valsts aizsardzībā, bet vispārīgi sabiedrības audzināšanā, patriotisma veicināšanā un sabiedrības iesaistē valsts aizsardzībā. Mūsdienu draudi nav tikai militārs uzbrukums. Kā redzams, draudi valsts pastāvēšanai var būt arī vīruss, globālās klimata pārmaiņas, arī dezinformācija un daudz kas cits. Nākotnē Zemessardze, kurā ir cilvēki, kuri ikdienā strādā dažādās jomās, var ieņemt daudz aktīvāku lomu arī nekonvenciālos cīņas laukos. Līdz ar to, kopā strādājot dažādu jomu pārstāvjiem, Zemessardze var arī palīdzēt risināt daudz plašākas problēmas.

Image
Pauls Irbins
Foto: Foto no P. Irbina personīgā arhīva
Foto no P. Irbina personīgā arhīva
“Mana pārliecība ir, ka nākotnē, ja ne katram, tad lielākajai daļai Latvijas pilsoņu jāapgūst vismaz Zemessardzes pamatpamācība, jo tas ir veids, kā varam apvienoties, sajūtot, ka esam vienota valsts, vienota nācija. Zemessardze var arī motivēt cilvēkus dzīvē sasniegt ko vairāk un iedrošināt uz lielākiem mērķiem,” uzsver P. Irbins.

Viņš arīdzan piebilst, ka ar savu dalību centīsies šo ideju popularizēt, lai pēc iespējas vairāk cilvēku iesaistītos Zemessardzē un iegūtu vismaz pamatapmācības zināšanas un sniegtu vismaz minimālu ieguldījumu.

Image
Pauls Irbins
Foto: Foto: Kosmosa izziņas centrs
Foto: Kosmosa izziņas centrs

P. Irbins ikdienā ir daudz saskāries ar tehnoloģijām, ar to, kā uzlabot procesus, organizācijas un kā strādāt ar cilvēkiem, šīs lietas viņš no savas profesionālās dzīves varētu ienest Zemessardzē – gan par to, kādas tehnoloģijas nākotnē vajadzīgas, lai zemessargi būtu vēl spējīgāki, kā organizēt apmācības, kā varbūt kopumā organizēt valsts aizsardzību. “Šajās jomās vismaz pašlaik redzu, ka varētu būt noderīgs, ja tas būs vajadzīgs,” saka Pauls Irbins.

Dalies ar šo ziņu