Zemessardzes komandieris aicina būt atbildīgiem un vakcinēties pret Covid-19

NBS
Sargs.lv
Zemessardzes komandieris
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No manas puses būtu ļoti neapdomīgi un bezatbildīgi, ja es šo izdevību neizmantotu un nevakcinētos, tā par vakcinēšanos pret Covid-19 saka Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Lai arī zemessargiem vakcinēšanās plānota kā brīvprātīga izvēle, viņš aicina apdomāt ieguvumus no tās. Pirmkārt, tādējādi var pasargāt sevi un apkārtējos no saslimšanas, otrkārt, brīvi ceļot, jo dienestā ārvalstu komandējumi un starptautiskas mācības ir ierasta prakse.

Sargāt sevi un apkārtējos

Zemessardzes komandieris norāda, ka ar Covid-19 Latvijas, tāpat kā citu valstu iedzīvotāji, saskaras ikdienā, tāpēc ir jāuzticas zinātnei un jāizmanto iespēja vakcinēties. Viņš cer, ka zemessargi būs tā sabiedrības apzinīgākā daļa, kas saprot vakcinēšanās nozīmi un svarīgumu.

“Man ir saskarsme gan ar saviem vecākiem, gan bērniem, gan mazbērniem, tāpēc gribu būt drošs, ka neesmu slimības pārnēsātājs. Savukārt kā Zemessardzes komandieris ikdienā esmu darba kolektīvā, apkārt man ir dienesta biedri, regulāri braucu uz vienībām. No manas puses būtu ļoti bezatbildīgi, ja es šo izdevību neizmantotu un nevakcinētos,” saka brigādes ģenerālis E. Leščinskis.

Tāpat jādomā par turpmākajām mobilitātes spējām, visticamāk, ka apliecinājums par vakcinēšanos būs nepieciešams, lai nākotnē varētu brīvi ceļot uz citām valstīm.

Image
Zemessardze
Foto: Zemessargu-snaiperu apmācības. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Zemessargu-snaiperu apmācības. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Saglabāt mobilitāti

Tajā pašā laikā Zemessardzes komandieris atzīst, ka neviens netiks turēts aiz rokas un vakcinēts ar varu, taču aicina zemessargus apdomāt ieguvumus no vakcīnas. Gan karavīri, gan zemessargi regulāri piedalās starptautiskās mācībās, dodas dienesta komandējumos uz ārvalstīm, ja viņi nebūs vakcinēti, visticamāk, šī brīvība viņiem var tikt ierobežota. Viņš uzsver, ka Nacionālo bruņotos spēku, tostarp Zemessardzes, uzdevums ir sargāt sabiedrību no dažādiem apdraudējumiem, tāpēc pašiem baidīties no vakcīnas nevajadzētu.

“Daudzi profesionālā dienesta karavīri dienesta laikā piedalījušies starptautiskās operācijās un, ceļojot uz citām valstīm, neviens nav jautājis – vai gribi potēties, piemēram, pret holēru vai citu slimību, kas cilvēkus Latvijā neapdraud. Tā bijusi kā obligāta prasība dalībai starptautiskajā operācijā,” saka brigādes ģenerālis E. Leščinskis.

Viņš arī aicina zemessargus kritiski izvērtēt internetā un sociālajos tīklos pieejamo informāciju, kas bieži vien ir viltus ziņas. Var jau cerēt, ka saslimšana ar Covid-19 konkrētajam cilvēkam noritēs viegli un bez sarežģījumiem, taču garantijas nav nevienam. “Diemžēl pats pazīstu gados jaunus, veselīgus un sportiskus cilvēkus, kuriem saslimšana ar Covid beigusies traģiski,” pauž komandieris.

Apzinātas vakcinēšanās iespējas

Zemessardzes komandieris stāsta - plānojot vakcinācijas punktus bruņotajos spēkos, Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas dienests ir apzinājis infrastruktūras objektus, kuri atbilst vakcinēšanās prasībām, tāpat arī personālu un aprīkojumu, lai brīdī, kad vakcīnas būs pieejamas, varētu sākt tūlītēju vakcinēšanu pēc iespējas tuvāk vienībām un personālsastāvam.

Image
Zemessardze
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes instruktori trenē mazo vienību taktiku pilsētvidē. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes instruktori trenē mazo vienību taktiku pilsētvidē. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Lai arī vakcīna pret Covid-19 Zemessardzē plānota kā brīvprātīga, daļai tā būs stingri rekomendējoša. Tie ir profesionālā dienesta karavīri, kuri dien Zemessardzes vienībās, zemessargi, kuri ikdienā pilda ar kaujas atbalstu un kaujas nodrošinājumu saistītus amatus (piemēram, apsargi, mācību instruktori u.c.), un zemessargi, kuri pilda karavīra amatus.

Savukārt zemessargiem, kuri ierodas uz apmācībām nedēļas nogalēs, pašiem jāpieņem lēmums par vakcinēšanos. Katrā ziņā Zemessardzes komandieris aicina zemessargus šo iespēju vakcinēties izmantot.

Vakcinēšanas procesā Zemessardze vadīsies pēc steidzamības un prioritātēm. Piemēram, tās vienības, kuras atrodas kādās starptautiskās ES vai NATO dežūrās, vai zemessargi, kuriem drīzumā plānoti ārvalstu komandējumi vai apmācības, būs prioritāte.

“Pasaule ir piedzīvojusi daudzas nāvējošas sērgas, arī tādas, par kurām jau esam aizmirsuši, tieši pateicoties vakcīnām, kas tika izgudrotas un ieviestas cīņā ar šīm slimībām. Covid ir kārtējā sērga, ar ko mums jācīnās, un mūsdienu zinātne ir radījusi efektīvas un kvalitatīvas vakcīnas. Aicinu visus karavīrus un zemessargus vakcinēties. Es vakcinēšos!” rezumē Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Dalies ar šo ziņu