Gaisa spēki dienestā aicina tehniķus un inženierus

NBS
Sargs.lv
Gaisa spēki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ja ir interese par tehniskām lietām, vēlme visu mūžu profesionāli pilnveidoties, tostarp arī mācībās ārzemēs, un patika pret dinamisku dienesta gaitu, tad NBS Gaisa spēki ir piemērota dienesta vieta, tā sarunā ar “Sargs.lv” saka Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis. Ieviešot jaunas spējas, attīstot infrastruktūru un iepērkot jaunos helikopterus UH-60M “Black Hawk”, Gaisa spēki lūkojas pēc papildspēkiem tieši tehniskā personāla rindās.

Pulkvedis V. Masulis gan apzinās, ka tehniski domājošie prāti Latvijā ir deficīts daudzās nodarbinātības jomās, ne tikai Nacionālajos bruņotajos spēkos, taču viņš norāda – ne visas civilās darba vietas var nodrošināt tādu darba vidi kā Gaisa spēki.

“Šajā nestabilajā laikā īpaši svarīgi ir tas, ka mēs piedāvājam stabilu darba vietu ar regulāriem ienākumiem un sociālajām garantijām. Aviācijā tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc jauniešiem, kuri vēlas kļūt par Gaisa spēku Aviācijas eskadriļas sastāvdaļu, jārēķinās, ka viņu dzīve būs dinamiska, ar nepārtrauktām mūžizglītības iespējām,” norāda Gaisa spēku komandieris.
Masulis
Gaisa spēku komandieris
pulkvedis Viesturs Masulis

Tāpēc viņš dienestam Gaisa spēkos uzrunā gan kandidātus jau ar kādā civilajā augstskolā iegūtu augstāko izglītību, vēlams, kādā no tehniskajām specialitātēm, gan jauniešus ar vidējo tehnisko izglītību, jo Aviācijas eskadriļā nepieciešami arī tehniķi avioniķi.  Savukārt tie, kuri ar civilās jomas augstāko izglītību vēlas dienēt Gaisa spēkos, pēc neilgām studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Lielvārdes bāzē ieradīsies jau kā jaunie virsnieki – leitnanti, kuri atkarībā no tā, vai būs piloti, vai tehniskā atbalsta personāls, tālāk jau tiks nosūtīti specifiskas izglītības iegūšanai ārvalstu aviācijas skolās.

Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija
“Pats galvenais, lai cilvēkam acīs ir dzirkstelīte jeb vēlme mācīties un kaut neliela izpratne par tehniskām lietām, pārējo specifisko apmācību gan tepat Latvijā, gan ārvalstīs nodrošinās Gaisa spēki,” saka pulkvedis Masulis.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka tāpat dienestā Gaisa spēkos tiek aicinātas arī sievietes, un jau tagad viņu ir diezgan daudz, ieņemot dažādus tehniskā atbalsta un nodrošinājuma amatus Lielvārdes bāzē. Ir daudz pozīciju, kurās sievietes ar savu uzmanību, precizitāti un iedziļināšanos vissīkākajās detaļās var būt pat piemērotākas par vīriešiem, jo daudz specialitāšu saistīts ar dažādām tehnoloģijām un inženiertehniskajiem risinājumiem, radiolokācijas un sakaru sistēmām. Turklāt Gaisa spēku komandieris atklāj – viena sieviete kopā ar vēl vairākiem Gaisa spēku karavīriem šobrīd apgūst aviācijas pamatzināšanas Spānijā esošajā Pasaules aviācijas helikopteru lidojumu akadēmijā un plānots, ka vēlāk izies arī apmācību lidošanai ar jaunajiem “Black Hawk” helikopteriem.

Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis Masulis cer, ka Latvijā ir jaunieši, kuri neapstājas pie sasniegtā un visu laiku vēlas pilnveidoties. Aviācijā tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc Gaisa spēku karavīriem kvalifikācijas uzturēšana un celšana ir nepārtraukts process.

Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Dienesta vide ir moderna un nepārtraukti attīstās, nākot klāt jaunām spējām un no tām izrietošajai infrastruktūras pilnveidei. Piemēram, pirms desmit gadiem par droniem daudz nerunājām, tagad tā ir mūsu ikdiena. Ikreiz, ieviešot kādu jaunu spēju vai tehnoloģijas, speciālistiem jāpilnveido arī savas zināšanas – tas attiecas gan uz pilotiem, gan tehnisko personālu,” norāda Gaisa spēku komandieris.
Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja – ja viss ritēs pēc plāna, tad jau nākamā gada beigās Gaisa spēku lidlauks Lielvārdē varētu tikt sertificēts pēc instrumentālo lidojumu procedūras. Tas nozīmē, ka gaisa kuģi droši varēs nosēsties un pacelties arī nelabvēlīgos laikapstākļos un diennakts tumšajā laikā. Pirmais solis lidlauka pilnveidē ir šī gada jūlija sākumā saņemtais sertifikāts, ka lidlauks atbilst vizuālo lidojumu veikšanai.

Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat, gaidot jaunos helikopterus “Black Hawk”, no kuriem pirmos divus Gaisa spēki plāno saņemt jau 2022. gada nogalē, nākamā gada laikā plānots uzbūvēt jaunu, speciāli tiem paredzētu angāru.

Plānots, ka Latvijas Gaisa spēku pasūtītie četri UH-60M “Black Hawk” helikopteri tiks piegādāti pēc iepriekš apstiprinātā grafika – pirmās divas platformas līdz 2022. gada beigām, bet pārējie divi lidaparāti – līdz 2023. gada nogalei. Kaut primāri helikopteri tiks izmantoti galvenokārt karavīru transportēšanai un civilo uzdevumu izpildei, to komplektācija pieļauj, ka nākotnē tos varētu aprīkot arī bruņojumu uguns atbalsta sniegšanai.

Vēlies uzzināt vairāk par dienestu Gaisa spēkos? Sazinies!

Image
Gaisa spēki

Dalies ar šo ziņu