Speciālo operāciju pavēlniecībā atklāta jauna infrastruktūra

NBS
Sargs.lv
SUV
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Trešdien, 25. novembrī, klātesot Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un ASV vēstniecības Latvijā vadībai, tika svinīgi atklāta Speciālo operāciju pavēlniecības jaunā infrastruktūra.

Image
SUV
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsarzdības ministrija

Jaunā infrastruktūra izbūvēta par Latvijas un ASV finansējumu  Eiropas Atturēšanas iniciatīvas (European Deterrence Iniciative, EDI) projektu ietvaros.

Nacionālo bruņoto spēku bāzē tika atklātas četras jaunbūves, tostarp mūsdienu militārajām un vides prasībām atbilstoša autotransporta teritorija, helikopteru nosēšanās laukums, transportlīdzekļu apkopes ēka un munīcijas izvietošanas laukums.

Image
SUV
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jaunizveidoto objektu kopējās izbūves izmaksas ir  ap 5,6 miljoniem eiro, no kuriem Latvijas finansējums ir 2,6 miljoni eiro un ASV finansējums  - aptuveni 3 miljoni eiro.

Image
SUV
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Objekta izbūvi pēc ASV Speciālo operāciju pavēlniecības Eiropā uzdevuma koordinēja NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra (NATO Support and Procurement Agency), savukārt autoparka pārbūvi -   Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs, kas ASV finansēto projektu ietvaros arī nodrošināja projektēšanu un būvuzraudzību.

“Jaunas infrastruktūras izbūve ir liels sasniegums speciālo operāciju spēju stiprināšanā. Tas ir pierādījums tam, ka kopā ar sabiedrotajiem mēs varam gāzt kalnus. Tas skaidri un nepaprotami demonstrē mūsu attieksmi pret speciālo operāciju spēkiem, kas ir Nacionālo bruņoto spēku elite uz ko mēs vienmēr varam paļauties,” norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
“ASV ieguldījums fundamentālā infrastruktūrā ir stingrs apliecinājums par konsekvenci, pārliecinošu atbalstu Latvijas aizsardzības sistēmai un ilgtspējīgu militāro sadarbību. Šis notikums ir nozīmīgs ar to, ka infrastruktūras uzlabojumā ieguldīts arī Latvijas finansējums,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Savukārt ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails uzteica progresu Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras attīstībā, atgādinot, ka ar ASV atbalstu attīstīta ne tikai Speciālo operāciju pavēlniecības infrastruktūra, bet arī Lielvārdes aviācijas bāze un Ādažu bāze.

Image
SUV
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
"Mēs esam ne tikai labi draugi, bet arī ļoti vērtīgi sabierotie. Mēs izprotam Latvijas vēsturi un tos upurus, ko prasījusi brīvība. Mēs ar jums dalām kopīgo vēsturi un tās ciešās attiecības, kas ir izveidojušās aizsardzības nozarē. Neatkarīgi no tā, kāda administrācija vai prezidents būs pie varas ASV, mūsu valstu attiecbas ir nesatricināmas un ar ļoti dziļām saknēm," viņš uzsvēra.

Būvniecība tika uzsākta 2019. gada beigās, un visos objektos to veica SIA “Arčers”, kas ļāva nodrošināt visu būvniecības procesa sinhronizāciju. Bāzē joprojām  turpinās darbi pie citiem ASV finansētiem objektiem, kurus plānots pabeigt un nodot ekspluatācijā 2021. gada pirmajā pusē.

Dalies ar šo ziņu