NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera amatā stājas pulkvežleitnants Trevors Nortons

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Svinīgās ceremonijas laikā Ādažu bāzē NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandiera amatā stājies pulkvežleitnants Trevors Nortons (Trevor Norton), nomainot līdzšinējo komandieri pulkvežleitnantu Ēriku Eindželu (Eric Angell), tādējādi noslēdzot sestās Latvijā izvietotās kaujas grupas karavīru rotāciju.

Ievadot komandiera maiņas ceremoniju, Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Laforē (Éric Laforest) norādīja, ka tā simbolizē divas nemainīgas vērtības – pārmaiņas, bet tajā pašā laikā nepārtrauktību. Viņš pateicās iepriekšējam NATO kaujas grupas komandierim pulkvežleitnantam Ērikam Eindželam par pēdējā pusgada laikā paveikto kaujas grupas vadīšanā un sadarbībā ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

“Kopš brīža, kad Ē. Eindžels ieradās Latvijā šī gada sākumā līdz pat šodienai viņš lieliski tika galā ar komandiera pienākumiem par spīti pandēmijai, kas mūs piemeklēja pēdējos mēnešos. Vienības integritātes un daudzo militāro vingrinājumu laikā viņš demonstrējis lielisku sniegumu un profesionalitāti,” pauž pulkvedis Ē. Laforē.

NATO kaujas grupas komandiera maiņas ceremonijā piedalījās arī Kanādas vēstnieks Baltijas valstīs Kevins Rekss (Kevin Rex) un Latvijas  aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Arī viņš uzsvēra, ka šīs rotācijas karavīriem un komandieriem Covid-19 un ar to saistīto ierobežojumu dēļ dažādu izaicinājumu bijis daudz vairāk nekā viņu priekšgājējiem. Latvija ar Covid-19 pandēmiju līdz šim tikusi galā ļoti veiksmīgi un nosargāti arī Nacionālie bruņotie spēki, tostarp arī NATO kaujas grupas karavīri.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Ir arī citas pozitīvas izmaiņas – izskatās, ka mūsu Kanādas sabiedrotie jau drīzumā varēs pārvākties no āra teltīm, kurās viņi mitinās līdz šim uz jaunuzceltajām kazarmām. Ceru, ka sadzīves apstākļi būs tik labi, ka vēlēsieties Latvijā palikt ilgāk. [..] Latvijas valdības un visas sabiedrības vārdā esmu pateicīgs visu valstu karavīriem, kuri šīs kaujas grupas ietvaros pilda dienesta pienākumus Latvijā. Viņi ir tie, kuri rūpējas, lai drošāk varētu justies ne tikai mana valsts, bet arī Eiropas Savienība, NATO un galu galā viss Eiropas kontinents. Paldies, ka šeit esat un ka tik labi spējat integrēties Latvijas bruņoto spēku sastāvā,” saka A. Pabriks.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Tikmēr Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers, uzrunājot NATO kaujas grupas karavīrus, norādīja – “Jūs esat dzīvs pierādījums tam, ka NATO ir spēcīgākā militārā alianse un sabiedrotie vienmēr atbalstīs viens otru. Karavīriem, kuri aizbrauc – esmu lepns, ka sešus mēnešus strādāju kopā ar jums. Jūs palīdzējāt Latviju padarīt drošāku, demonstrējot, ka esat apņēmības pilni, uzticami, un profesionāli sabiedrotie. Jaunās rotācijas karavīriem – katra kaujas grupa sasniedz jaunas taktiskās un mācību virsotnes. Jūs šeit ikdienu sagaida daudz izaicinājumu – dažādas militārās mācības, valodas barjera, dalība militārajās parādēs un citos pasākumos, kā arī daudz vizīšu, dienests nebūs viegls, bet jau tagad varu apgalvot – šī būs viena no jūsu labākajām starptautiskajām pieredzēm militārajā karjerā,” saka pulkvedis Gaugers.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jaunais NATO kaujas grupas Latvijā komandieris pulkvežleitnants Trevors Nortons, uzrunājot NBS un aizsardzības nozares vadību, kā arī kaujas grupas karavīrus, atzina – ir pagodināts, ka Kanādas un NATO vadība izvēlējusies viņu šai pozīcijai.

“Bet stāsts nav par vadītājiem, bet par komandu. Un šī komanda ir iespaidīga – mums ir karavīri un personāls no deviņām dažādām valstīm, vairāki desmiti tanku, teju simts citu bruņutransporta vienību un ieroči. Un kā kanādiešu karavīrs varu teikt – neiebilstu dzīvot arī teltī. Tā infrastruktūra, ko redzu šajā bāzē, mani pozitīvi pārsteidz,” atzīst pulkvežleitnants T. Nortons.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt pulkvežleitnants Ē. Eindžels, kurš savus uzdevumus kā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā komandieris šodien noslēdz, atzīst – šos sešus mēnešus Latvijā atcerēsies ar vislabākajām atmiņām.

“Savas 23 gadus ilgās militārās karjeras laikā NATO operācijās esmu piedalījies trīs reizes, bet jau šobrīd varu teikt – šis laiks Latvijā bija spilgtākais līdz šim piedzīvotais. Iepriekš man nebija iespēja dienēt kopā ne ar Latvijas bruņoto spēku, ne ar deviņu citu valstu karavīriem, kuri ietilpst šajā NATO kaujas grupā Latvijā. Tā bija neatsverama pieredze, pildot uzdevumus kopā un īpaši pielāgojoties arī Covid-19 izraisītajām izmaiņām,” saka pulkvežleitnants. Viņš gan piebilst, ka tam lielākoties bijušas pozitīvas sekas, jo kaujas grupas karavīri pārsvarā uzturējās Ādažu bāzē un savu treniņu apjomu ievērojami intensificēja. Viņaprāt, Latvijā izvietotā NATO kaujas grupa vēl ir unikāla ne tikai ar to, ka tajā pārstāvētas deviņas nācijas, bet tā ir arī ļoti labi sagatavota, kaujas spējīga un pilnībā integrēta NBS Mehanizētajā kājnieku brigādē kā vēl viena vienība. “Visu šeit esošo karavīru attieksme ir teicama, viņi visi uzdevumus pilda ar vislielāko atdevi,” rezumē pulkvežleitnants Ē. Eindžels.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Kanādas bruņoto spēku vadītajai NATO kaujas grupai Latvijā šovasar aprit trīs gadi. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija Ādažu bāzē notika pirms trīs gadiem –  2017. gada 19. jūnijā.

Dalies ar šo ziņu