Zemessardzes komandieris: Rekrutēšanā izvirzīti ambiciozi mērķi

NBS
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai arī  Zemessardze pēdējos gados strauji attīstījusies, tajā aizvien tiek gaidīti patriotiski Latvijas pilsoņi. Turklāt Zemessardzes stiprināšana ir ļoti būtiska arī visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā, jo tā piedāvā iespēju katram pilsonim sagatavoties potenciālajam apdraudējumam, vienlaikus neatsakoties no civilās dzīves. Kļūt par zemessargiem aicināti dažādu jomu speciālisti, tādejādi parādot, ka dienests Zemessardzē ir goda lieta, kam jākļūst par sabiedrības ikdienas pašsaprotamu sastāvdaļu, “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Augstu uzlikta latiņa

Kā norāda Zemessardzes komandieris, militārajā jomā latiņa vēlamajam rezultātam vienmēr ir jāuzstāda augstu pat tad, ja šobrīd tai ir grūti pārlēkt. Tas attiecas arī uz rekrutēšanu un jaunu zemessargu piesaisti.

Arī Aizsardzības ministrijas izstrādātā jaunā Valsts aizsardzības koncepcija turpmākajiem četriem gadiem iezīmējusi ambiciozu mērķi – līdz 2024. gadam zemessardzes skaitu palielināt no šobrīd esošajiem teju astoņarpus tūkstošiem līdz desmit tūkstošiem zemessargu. Savukārt līdz 2027. gadam vēlamais skaits jau būtu 12 000.

“Ir jābūt mērķim, uz ko tiekties. Ja tas ir ambiciozs, tad rezultāts ir labāks. Zemessargu skaita pieaugums nākamajos gados paredzams straujāks – paralēli jaunajiem zemessargiem Zemessardzē noteikti gaidām arī bijušos profesionālā dienesta karavīrus."
Zemessardzes komandieris
Zemessardzes komandieris
brigādes ģenerālis Egils Leščinskis

Mācībās piedalās puse

Lai arī kaujas gatavības pārbaudēs zemessargi regulāri piedalījušies arī iepriekš, šoruden 1. Rīgas brigādei plānots īpašs vingrinājums – NBS mācību “Namejs 2020” laikā neplānotas kaujas gatavības pārbaude. Vingrinājuma mērķis ir uzturēt vienības kaujas gatavību un pilnveidot karavīru, zemessargu, rezerves karavīru un rezervistu iemaņas, spēju aizsargāt Latvijas valsts suverenitāti, teritoriālo nedalāmību un tās iedzīvotājus no iespējamās agresijas.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes komandieris stāsta – dienests Zemessardzē ir brīvprātīgs, tomēr statistika liecina, ka gada noslēguma vingrinājumā “Zobens” piedalās no trīsarpus līdz 4000 zemessargu.

"Tas ir ļoti labs rādītājs, jo mēs zinām, ka katram zemessargam ir savs darbs, ģimene, studijas. Šādi rādītāji pārliecinoši parāda to, ka krīzes situācijā mēs uz zemessargu varam paļauties. Ieradīsies visi," norāda Zemessardzes komandieris.

Personīgs ieguvums katram

Tāpat kā katrs pilsonis, esot Zemessardzē, sniedz savu ieguldījumu kopējā valsts drošībā, tā arī Zemessardze sniedz daudz izaugsmes iespēju katram zemessargam – jaunas zināšanas, iemaņas un starptautisku pieredzi, kā arī iespēju gūt jaunus un uzticamus draugus.

“Ikviens var lepoties, ka ir zemessargs, un šo lepnumu veicina arī sabiedrībā zināmu cilvēku klātbūtne dienestā. Cepuri nost tiem uzņēmumu un izglītības iestāžu vadītājiem, biznesa pārstāvjiem, kuri paši ir zemessargi un aicina arī savus darbiniekus un studentus par tādiem kļūt. Personīgais piemērs ir ļoti svarīgs. Ja pats nevari iestāties, piemēram, veselības problēmu dēļ, tad Zemessardzi var atbalstīt citādi, kaut vai – kā uzņēmuma vadītājs, atbrīvojot darbiniekus uz mācībām,” stāsta brigādes ģenerālis Leščinskis.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Prestižs aug

Pēdējo gadu laikā Zemessardzes attīstībā daudz investēts – veiktas gan izmaiņas likumdošanā, gan strādāts pie Zemessardzes prestiža celšanas sabiedrībā.

Arī jaunākajā Aizsardzības ministrijas izstrādātajā Valsts aizsardzības koncepcijā teikts – Zemessardzes stiprināšana ir viena no tuvāko gadu prioritātēm.

Turklāt, kā norāda komandieris, zemessardzē stājas dažādu sabiedrisko slāņu pārstāvji, lēnām aug arī uzņēmēju un citu darba devēju atbalsts.

“Visu nevar noteikt likumā ar aizliegumiem, jāaudzē sabiedrības izpratne un atbalsts Zemessardzei. Arī turpmāk dienestam gribam piesaistīt plašu sabiedrības daļu, kas spētu nodrošināt Zemessardzei nepieciešamās kompetences gan loģistikas un sakaru, gan inženieru spēju un citās jomās. Gribam lai rodas sinerģija – mēs darām labu sabiedrībai un sagaidām atbalstu arī no tās,” rezumē Zemessardzes komandieris.

Dalies ar šo ziņu