Lidojumi virs Polijas un Baltijas valstīm: ASV vadītās integrētās pretgaisa un pretraķešu aizsardzības mācības "Astral Knight 24"

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot"
Foto: Pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot" Foto: AFP/Scanpix

ASV vadītās daudznacionālās militārās mācības "Astral Knight 2024", kas ir vērstas uz integrētās pretgaisa un pretraķešu aizsardzības (IAMD) vingrinājumiem un pakāpenisku drošības spēju attīstīšanu visā operāciju norises vietā, sākās 6. maijā virs Polijas un Baltijas valstīm.

Plānots, ka mācībās piedalīsies gandrīz 5000 sabiedroto personāla no sešām iesaistītajām sabiedroto valstīm un vairāk nekā 50 gaisa kuģu. Veicinot NATO valstu agrīnu sadarbību un integrāciju IAMD centienos, tiek uzlabotas mūsu spējas atturēt un aizsargāt.

""Astral Knight" demonstrē NATO sabiedroto un partneru kolektīvās aizsardzības spējas visā Eiropā," sacīja ASV Gaisa spēku Eiropā - Gaisa spēku Āfrikā un NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības komandieris ģenerālis Džeimss Hekers. "Veicinot NATO valstu agrīnu sadarbību un integrāciju IAMD centienos, mēs uzlabojam savas spējas atturēt un efektīvi reaģēt uz kopīgiem draudiem," piebilda ģenerālis Dž. Hekers.

Papildus NATO suverenitātes aizsardzībai IAMD ietver koordinētu pieeju, lai aizsargātu sabiedroto militāros spēkus un kritiskos resursus no gaisa un raķešu uzbrukumiem, nodrošinot, ka tie var brīvi darboties. Nesenie konflikti, piemēram, Ukrainā un Izraēlā, ir uzsvēruši, cik svarīgi ir ātri atklāt un reaģēt uz gaisa apdraudējumiem, piemēram, raķetēm vai droniem.

ASV vadīto IAMD mācību laikā iesaistītās valstis koncentrēsies uz ASV un sabiedroto spēku pārvietošanās, manevrēšanas spēju un integrācijas uzlabošanu, vienlaikus praktizējot "Agile Combat Employment" stratēģijas, tehnikas un procedūras.

ASV ir ieguldījusi līdzekļus modernos sensoros, radaros un novērošanas tehnoloģijās un integrēja tos kopā ar sabiedrotajiem, lai izveidotu visaptverošu un precīzu kopēju situācijas izpratnes ainu. Šādas spējas ļauj efektīvi atklāt, izsekot un identificēt potenciāli naidīgus gaisa un raķešu apdraudējumus.

Sadarbība ar NATO sabiedrotajiem stiprina kolektīvās aizsardzības spējas visā Eiropā, ļaujot dalībniekiem pārbaudīt komandvadības un kontroles darbu. Pateicoties agrīnai sadarbībai un sabiedroto pretgaisa un pretraķešu aizsardzības pasākumu integrācijai, ASV un sabiedrotie efektīvi attur un reaģē uz draudiem.

Dalies ar šo ziņu