STRATCOM izveidojis virtuālo poligonu informatīvai karadarbībai "InfoRange"

NATO
Sargs.lv
Informatīvs attēls ar virtuālo vidi
Foto: Shutterstock.com

Pētot un pilnveidojot iespējas, kuras sniedz mākslīgais intelekts, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs (STRATCOM) sadarbībā ar privātuzņēmumu ir izveidojis “InfoRange” jeb mākslīgu informācijas aprites vidi, kas imitē dažādas populāras digitālās platformas, kurā trenēt stratēģiskās komunikācijas ietekmes iespējas.

Lai veicinātu noturību pret ļaunprātīgas informācijas ietekmes darbībām, ir nepieciešama apmācība, kas atspoguļo problēmas visos informācijas vides slāņos - kognitīvajā, virtuālajā un fiziskajā. Tā kā tādas tehnoloģijas kā ģeneratīvais mākslīgais intelekts (AI) kļūst aizvien pieejamākas, STRATCOM to ir integrējis apmācībā jo īpaši auditorijas simulācijās.

“InfoRange” ir informatīvās vides simulācijas platforma. Tās mērķis ir nodrošināt apmācību vietu, reālistiski simulējot informācijas vides infrastruktūru – tīklus, dinamiku, procesus, kā arī auditorijas – to uzvedība, viedokļi un citas īpašības.

“Tas ir apmācību poligons. Balstoties uz to, ka pamatā visa informācijas telpa ir digitāla, un to, ka mākslīgais intelekts piedāvā jaunus risinājumus, mēs esam radījuši mākslīgu, bet ļoti ticamu un sajūtās reālu informācijas telpu, kurā mēs varam trenēt aizsardzības informācijas operācijas, uzbrukumus, mēs varam simulēt dažādas auditorijas, dažādus medijus, sociālos tīklus tā kā tas ir reālajā dzīvē. Tā kā mēs trenējam vienības ar reāliem manevriem Ādažu poligonā, tieši tāpat mēs spēsim trenēt cilvēku informācijas karam,” intervijā portālam “Sargs.lv” skaidro NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Šī visaptverošā simulācijas vide piedāvā iespējas novērojumiem un secinājumiem par stratēģiskās komunikācijas lomu krīzē vai konfliktā un tādējādi nodrošina koncepciju un doktrīnu apstiprināšanas vidi.

“Mēs tagad tuvojamies vēlēšanu laikam, kas būs ļoti nozīmīgs, lai nodefinētu, kāda būs mūsu nākotne, un šajā laikā, kā mēs zinām, Krievija visos iespējamos veidos centīsies ietekmēt šos vēlēšanu procesus. Tas viss notiks informācijas telpā. “InfoRange” platforma palīdz kvalitatīvi trenēt cilvēkus un sistēmas, kuriemm būs jārisina šie izaicinājumi. Mēs esam vairākas reizes platformu testējuši ar virkni valstīm, skatījušies, kā sistēma ir uzlabojama. Mazākos izmēros un vienas valsts scenārija ar limitētāku dalībnieku skaistu, viss strādā,” atzīst centra direktors.

“InfoRange” tika izmantota šī gada "Locked Shields” mācībās. “Mēs principā šo jauno sistēmu, kas pasaulē ir unikāla, testējam liela mēroga NATO mācībās, kur piedalās daudz dalībvalstu dalībnieki, skatāmies, vai šī sistēma izturēs un tad jau skatīsimies, vai nākotnē varēsim organizēt atsevišķas lielas stratēģiskās komunikācijas mācības,” atklāj J.Sārts.

“Sargs.lv” jau informēja, ka STRATCOM sadarbībā ar NATO Kooperatīvās kiberaizsardzības izcilības centru "InfoRange" tika ieviests ikgadējās reāllaika IT un kritiskās infrastruktūras aizsardzības mācībās "Locked Shields 2024", kuru mērķis ir pulcēt vairāk nekā 3000 dalībnieku no 40 valstīm, lai trenētu kiberdrošības ekspertu prasmju attīstību. Mācības norisinājās 24. līdz 25. aprīlim Tallinā, Igaunijā.

Dalies ar šo ziņu