Stoltenbergs: NATO operācija Afganistānā nebija veltīga, jo galvenie alianses mērķi tika sasniegti

NATO
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: nato.int

NATO operācija Afganistānā nebija veltīga. Divdesmit gadu laikā alianses dalībvalstīs būtiski samazinājies terorisms, kas arī bija galvenais mērķis, uzsākot operāciju, tā pēc noslēdzošās NATO ārlietu ministru sanāksmes preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādīja – lai arī alianse beigusi savu klātbūtni Afganistānā, tā joprojām turpinās tās iedzīvotājiem sniegt humāno atbalstu.

NATO ārlietu ministru noslēdzošajā sanāksmē amatpersonas apsprieda mācības, kas gūtas divu dekāžu ilgajā operācijā Afganistānā. Ministri padziļināti arī apsprieda, kā alianse varētu uzlabot turpmāko krīzes pārvarēšanas operāciju plānošanu un veikšanu gan politiskā, gan militārā līmenī.

“NATO operācija Afganistānā nebija veltīga. Vairāk nekā divdesmit gadus alianses dalībvalstis nav saskārušās ar teroristu uzbrukumiem no Afganistānas puses. NATO spējusi apslāpēt “Al Qaeda” un citas teroristiskās organizācijas, kā arī novērst to, ka Afganistānu kā drošu patvērumu izmanto citu valstu teroristi. Tikai NATO bija spējas un politiskā griba veikt šo masveida sarežģīto krīzes pārvarēšanas operāciju, un esam vienisprātis, ka krīzes vadībai arī turpmāk jābūt NATO pamatuzdevumam,” viņš sacīja.

Viņš arī atgādināja – uzsākot operāciju, alianses galvenais uzdevums Afganistānā bija tieši terorisma apkarošana, kas ar laiku pārtapa par mērķi celt valsti. Ģenerālsekretārs atzīst, ka starptautiskā sabiedrība, tostarp NATO, Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), Eiropas Savienība un citi, paaugstināja Afganistānas valsts veidošanas ambīciju līmenim, kas izrādījās ļoti sarežģīts uzdevums, un prasa daudz lielāku bruņoto spēku iesaisti un resursus.

Līdz ar to aliansei nākotnē jābūt drošai, ka tās ambīcijas ir patiesi reālas. NATO ģenerālsekretārs norādīja – neskatoties uz daudzu Afganistānas karavīru drosmīgo dienestu un gadiem ilgušo starptautisko atbalstu, Afganistānu kavēja korupcija, vāja vadība un nespēja uzturēt savus bruņotos spēkus.

Tomēr arī šis grūtais uzdevums vainagojās atsevišķos sasniegumos, piemēram, šo gadu laikā izglītoti miljoniem cilvēku, tostarp sieviešu. Diemžēl gan valsts cerības uz demokrātisku valsti sabruka līdz ar brīdi, kad valsti pārņēma “Taliban”.

“Nav šaubu, ka “Taliban” nākšana pie varas ir neveiksme. Tas salauza sirdi visiem, kuri sniedza atbalstu Afganistānai šo divdesmit gadu laikā un tā ir traģēdija afgāņu cilvēkiem,” pauda J. Stoltenbergs.

Tomēr alianse apņēmusies arī turpmāk veikt operācijas, cīnoties pret internacionālo terorismu. NATO sabiedrotie jau reiz apkaroja “ISIS” jeb “Islāma valsts” Irākā un Sīrijā, un nav pieļaujams tā klātbūtnes atdzimšanu nākotnē.

Ministri arī bija vienisprātis, ka NATO operācijas kontekstā būtu noderējušas saturīgākas diskusijas par pagājušā gada februārī noslēgtā ASV un “Taliban” līguma sarunām. Vienlaikus gan daudz devušas alianses iekšējās konsultācijas par NATO operācijas Afganistānā nākotni. Pamatojoties uz tām, kopīgi pieņemts lēmums to pārtraukt.

Viņš atzīmēja – beidzot operāciju Afganistānā, NATO veica kritiskas funkcijas, lai nodrošinātu Kabulas lidostas darbību, kā arī vadīja evakuācijas pasākumu koordināciju. Savukārt ASV, Apvienotā Karaliste, Turcija un Norvēģija nodrošināja drošību un vadīja lidostu ārkārtīgi sarežģītos apstākļos. Līdz ar to NATO pierādīja savas spējas sniegt atbalstu masveida evakuācijā.

Savukārt, raugoties nākotnē, nepieciešams izpētīt, kā stiprināt NATO spēju veikt īslaicīgus, liela mēroga un ne uz kauju vērstus evakuācijas pasākumus, vai nu ar NATO Reaģēšanas spēku starpniecību, vai kā atsevišķiem spēkiem.

“Šīs mācības, ko esam guvuši, veidos NATO krīzes pārvarēšanas lomu nākotnē. Mums ir jāturpina centieni cīnīties pret terorismu un jāstiprina mūsu partneru spējas. Tāpat, lai arī NATO beigusi savu klātbūtni Afganistānā, alianses sabiedrotie turpinās sniegt humāno atbalstu, caur dažādām starptautiskām organizācijām un ANO. Es to pilnībā atbalstu, jo mums ir jāturpina palīdzēt Afganistānas sabiedrībai. Mēs arī turpināsim uzturēt dialogu ar “Taliban”, sagaidot, ka viņi pildīs solījumus, ko apņēmušies,” sacīja J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu