NATO Sabiedroto apvienoto spēku pavēlniecība Norfolkā sasniegusi pilnu operacionālo gatavību

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Norfolkas bāzes atklāšana
Foto: Foto: NATO.int

Sabiedroto apvienoto spēku pavēlniecība Norfolkā, kuras pārziņā būs drošības garantēšana kuģošanai Atlantijas okeānā, kā arī tajā esošo zemūdens komunikāciju aizsardzība, 15. jūlijā pasludinājusi pilnu operacionālo gatavību. Šī notikuma atzīmēšanā ASV Norfolkas bāzē piedalījās tās komandieris viceadmirālis Endrjū Luiss un ASV Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālis Marks Millijs.

NATO jaunākā operatīvā pavēlniecība, kas izveidota 2019. gada jūlijā kā daļa no alianses komandstruktūras transformācijas, ir pirmais NATO štābs, kopš 2003. gada, kas atbildēs par drošību Atlantijas okeānā. Jaunās pavēlniecības uzdevums ir aizsargāt stratēģiskā saziņas līnijas visās jomās, aizsargāt jūras ceļus starp Eiropu un Ziemeļameriku, kā arī stiprināt Eiropas drošību.

“Drošības vide turpina kļūt arvien sarežģītāka – it īpaši Atlantijas okeāna reģionā. Jaunā sabiedroto spēku apvienotā pavēlniecība Norfolkā demonstrē NATO uzticību drošībai un stabilitātei reģionā, kā arī sūta spēcīgu signālu Ziemeļamerikas un Eiropas pilsoņiem, vienlaikus atturot potenciālos pretiniekus,” atklāšanas ceremonijā sacīja pavēlniecības komandieris viceadmirālis Endrjū Luiss.

Kopš sākotnējo operacionālo spēju sasniegšanas 2020. gada septembrī, 150 darbinieki no 21 NATO un partnervalsts nepārtraukti trenējas un praktizē virkni uzdevumu, lai identificētu trūkumus un tos efektīvi novērstu. Tas jaunās pavēlniecības komandai ļaus efektīvāk atbalstīt aliansi, sniedzot ieguldījumu NATO ārkārtas situāciju stratēģijas plānošanā; attīstot augstas gatavības spējas, lai reaģētu krīzes situācijā; uzturētu pastāvīgu situācijas izpratni, kā arī izstrādātu darbības plānus, kas aptver plašas teritorijas.

Turklāt, veiksmīgi vadot militāro mācību “Steadfast Defender 2021” pirmo fāzi šī gada sākumā, pavēlniecība pierādīja savu spēju aktīvi plānot un piedalīties daudznacionālos vingrinājumos, kas bija pēdējais solis pirms pilnīgas operacionālas gatavības sasniegšanas.

NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers apsveica viceadmirāli Luisu ar šī pagrieziena punkta sasniegšanu.

“Šī kopīgā daudznacionālā operatīvā vadība, kas atrodas pasaules lielākajā jūras flotes bāzē, spēlē milzīgu lomu NATO jūras drošībā, aizsargājot jūras sakaru līnijas un nodrošinot transatlantisko atbalstu, kā arī atbalstot sabiedroto atturēšanas pasākumus un aizsardzību.”

Dalies ar šo ziņu