NATO iznīcinātāji virs Baltijas jūras pārtver Krievijas militārās lidmašīnas

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Krievijas iznīcinātājs Su-27 virs Baltijas jūras
Foto: Foto: courtesy German Air Force and Italian Air Force

20.aprīlī debesīs pacēlušies NATO iznīcinātāji no Igaunijas, Lietuvas un Polijas bāzēm, lai virs Baltijas jūras izsekotu un pārtvertu Krievijas Gaisa spēku iznīcinātājus, bumbvedējus un izlūkošanas lidmašīnas.

NATO radari otrdienas rītā virs Baltijas jūras konstatēja neidentificētus lidaparātus. NATO Apvienoto gaisa operāciju centrs (CAOC) Uedemā, Vācijā pacēla debesīs sabiedroto iznīcinātājus Baltijas reģionā, lai pārtvertu un identificētu tuvojošos lidaparātus. Krievijas lidmašīnām bija izslēgti transponderi, turklāt par lidojumiem nebija iesniegti lidojuma plāni.  Kā norāda NATO Gaisa spēku pavēlniecība, tas var apdraudēt gaisa telpas drošību, jo civilā gaisa satiksmes vadība, iespējams, šādus lidaparātus nevar izsekot, lai tādējādi novērstu iespējamus incidentus vai sadursmes ar civilajiem gaisa kuģiem.

Image
Krievijas gaisa spēku agrīnās brīdināšanas un kontroles lidmašīna A-50/courtesy German Air Force and Italian Air Force
Foto: Foto: courtesy German Air Force and Italian Air Force
Foto: Krievijas gaisa spēku agrīnās brīdināšanas un kontroles lidmašīna A-50/courtesy German Air Force and Italian Air Force
“Šis gadījums demonstrē NATO modrību un reaģēšanas spēju uz incidentiem gaisa telpā, kā arī sabiedroto kopīgos centienus nodrošināt gaisa telpas drošību visiem, kas to izmanto. Mūsu komandas, kas izvietotas, lai atbalstītu Baltijas reģiona gaisa patrulēšanas misiju, ir gatavas pārtvert jebkādus iespējamos draudus sabiedroto gaisa telpai,” sacīja NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba operāciju priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Endrjū Hansens (Andrew Hansen).

“Alianse regulāri praktizē pārtveršanu tieši šī iemesla dēļ un ir izveidojusi nepieciešamo muskuļu atmiņu, lai to paveiktu nekavējoties,” viņš piebilda.

Krievijas gaisa spēku lidmašīnu grupā ietilpa divi stratēģiskie bumbvedēji “Tu-160 Blackjack”, kurus pavadīja iznīcinātāji “Su-27” un “Su-35”. Tāpat virs Baltijas jūras tika konstatēta Krievijas gaisa spēku agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna “A-50”, kuru pavadīja iznīcinātāji.

Image
NATO iznīcinātājs "Eurofighter" un Krievijas gaisa spēku stratēģiskais bumbvedējs Tu-160 "Black Jack"/courtesy German Air Force and Italian Air Force
Foto: Foto: courtesy German Air Force and Italian Air Force
Foto: NATO iznīcinātājs "Eurofighter" un Krievijas gaisa spēku stratēģiskais bumbvedējs Tu-160 "Black Jack"/courtesy German Air Force and Italian Air Force

Bumbvedēji virs Baltijas jūras starptautiskajā gaisa telpā uzturējās aptuveni trīs stundas, pēcāk atgriežoties kontinentālajā Krievijā.

Lai pārtvertu Krievijas lidmašīnas tika pacelti Vācijas un Itālijas gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter”, kuri šobrīd nodrošina Baltijas gaisa telpas patrulēšanas uzdevumus bāzēs Lietuvā un Igaunijā. Tāpat tika iesaistīti iznīcinātāji F-16 no Polijas gaisa spēku Poznaņas bāzes un Dānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji no Skridstupas gaisa spēku bāzes.

Dalies ar šo ziņu