Pārbaudīta NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas savietojamība ar citiem alianses spēku veidiem

NATO
Sargs.lv/MC.NATO.int
NATO AGS RQ-4D bezpilota lidmašīna Sigonellas gaisa spēku bāzē Itālijā
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

NATO Jūras spēku gaisa atbalsta operāciju komanda (MARAIR) veikusi sakaru sistēmu pārbaudi ar NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas bezpilota gaisa kuģi, ziņo NATO Jūras spēku pavēlniecība.

Laikā, kad NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas lidmašīna lidojusi pāri Vidusjūras centrālajai daļai, NATO Jūras spēku gaisa atbalsta operāciju komandas pārstāvji, kuri bāzējās Nortvudā Apvienotajā karalistē, sekmīgi nodibināja sakarus ar lidaparāta operatoriem, kuri savus uzdevumus pildījuši no NATO Sigonellas gaisa spēku bāzes Sicīlijas salā Itālijā, kā arī ar NATO Gaisa spēku pavēlniecību un Apvienoto gaisa operāciju centru  Torrehonā Spānijā.

Testa laikā NATO Jūras spēku gaisa atbalsta operāciju komandas pārstāvji varēja salīdzināt NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas iegūtos sensoru datus ar MARAIR rīcībā esošajiem automātiskās identifikācijas sistēmas attēliem. Šāda datu salīdzināšana palīdz uzlabot izpratni par notiekošo jūrā, sniedzot daudz precīzāku situācijas atainojumu par kuģu pārvietošanos.

Nākotnē NATO Jūras spēku gaisa atbalsta operāciju komandas un NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas savstarpējie sakari tiks uzlaboti vēl vairāk, savienojot sistēmas ar kuģiem un jūras patruļas lidmašīnām. Šāda  dažādu domēnu izlūkošanas platformu apvienošana nodrošina dažāda veida spēju integrāciju, kas ir vitāli svarīga NATO operacionālo spēju nodrošināšanai.

NATO Virszemes izlūkošanas sistēmu veido gaisa, sauszemes un atbalsta segmenti, kas spējīgi darboties jebkuros laika apstākļos, nodrošinot plašu izlūkojamās teritorijas pārklājumu, piegādājot datus par notiekošo uz sauszemes vai jūrā operāciju centram teju reālā laika režīmā.

Šā gada februārī NATO spēku augstākais komandieris Eiropā ģenerālis Tods Volterss (Tod Wolters) paziņoja, ka NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas bezpilota lidaparāti RQ-4D sasnieguši sākotnējo operacionālo gatavību izlūkošanas operāciju veikšanai.

Šis ir būtisks atskaites punkts programmai, kas nodrošinās daudz labāku izlūkinformāciju aliansei par notiekošo tās robežu tuvumā.

NATO Virszemes izlūkošanas sistēma spēs sniegt ieguldījumu dažāda veida operācijās, tostarp, nodrošinot informāciju, kas nepieciešama karavīru un civiliedzīvotāju aizsardzībai, robežu uzraudzībai un kuģniecības drošībai, kā arī cīņai pret terorismu, humanitāro krīžu un dabas katastrofu seku likvidēšanai.

NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas floti veido piecas bezpilota lidmašīnas, kas izvietotas AGS galvenajā operāciju centrā– Sigonellas gaisa spēku bāzē Itālijā.

Viena no NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas ieviešanas projekta dalībvalstīm ir Latvija.

Dalies ar šo ziņu