NATO valstu aizsardzības ministri pārrunā draudus no Krievijas un Ķīnas

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: Antanas Gedrimas/ac.nato.int

Divu dienu NATO aizsardzības ministru virtuālās tikšanās laikā dalībvalstu aizsardzības ministri pārrunājuši virkni jautājumu par Krievijas un Ķīnas radītajiem draudiem alianses dalībvalstīm, vienojoties par virkni tālāko pasākumu, tā pēc aizvadītās pirmās samita dienas paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš sacīja, ka tikšanās laikā ministri pārrunājuši draudus, ko rada Krievijas pieaugošais kodolgalviņas nest spējīgo raķešu arsenāls.

“Šis izaicinājums ir nopietns, savukārt tā mērogs un sarežģītība aizvien pieaug,” atzina J. Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs atzina, ka jau iepriekš sabiedrotie bija vienojušies par visaptverošu politisko un militāro pasākumu paketi šo draudu mazināšanai. Tādējādi šodien ticis novērtēts šo pasākumu ieviešanas progress.

“Sabiedrotie iegādājas jaunas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas, tostarp “Patriot” un “SAMP / T” raķešu baterijas. Mēs arī stiprinām savas konvencionālās spējas, ieguldot līdzekļus jaunās platformās, tostarp piektās paaudzes kaujas lidmašīnās. Mēs uzlabojam arī savas izlūkošanas spējas un veicam attiecīgās karaspēka mācības,” atzina J. Stoltenbergs.

J. Stoltenbergs atzina, ka ar cerībām skatās uz Krievijas un ASV stratēģisko kodolieroču “New START” ierobežošanas līguma parakstīšanas iespējām. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka abām līgumslēdzēju pusēm nevajadzētu pieļaut iespējas, kurās pasaule nonāktu situācijā, kad starp kodollielvarām nav līguma, kas reglamentētu kodolieroču skaitu.

Vienlaikus ministri uzsvēruši NATO nepieciešamību vairot dalībvalstu noturību pret dažāda veida draudiem.

“Te NATO spēlē svarīgu lomu, nosakot dalībvalstu noturības obligātos minimālos standartus,” atzina Stoltenbergs.

Šajā tikšanās reizē ministri saņēma visaptverošu ziņojumu par mūsu kritiskās infrastruktūras stāvokli. Tajā ietvertas ziņas par ostu un lidostu stāvokli, degvielas, pārtikas un medicīnas aprīkojuma rezervēm un piegādēm. Tostarp uzmanība pievērsta arī telekomunikācijas sistēmu drošībai, ieskaitot 5G tīklus.

J. Stoltenbergs uzsvēra, lai arī noturības palielināšanā ir piedzīvots progress, aizvien pastāv daudz ievainojamību. Kā piemēru viņš minēja Ķīnas agresīvo investīciju politiku daudzu dalībvalstu jūras ostās un lidostās. Tāpat neaizsargāta aizvien ir telekomunikāciju infrastruktūra.

Kā piemēru NATO ģenerālsekretārs uzsvēra Krievijas karaflotes centienus izpētīt zemūdens komunikāciju kabeļu atrašanās vietas. Viņš norādīja, ka tie mūsdienu pasaulē ir īpaši svarīgi. Uz tiem lielā mērā paļaujas sakaru kompānijas, kā arī finanšu tirgi.

“Te problemātisks ir apstāklis, ka šie zemūdens datu kabeļi pieder privātām kompānijām. Tādējādi ir publiski zināms, kur tieši tie atrodas. mums šīs ievainojamības ir jāizvērtē un jāparedz iespējas kā tos aizsargāt.”

J. Stoltenbergs piebilda, ka nesen NATO ASV Norfolkā izveidoja jaunu pavēlniecību, kuras uzdevums ir aizstāvēt komunikāciju un piegādes ceļus starp Eiropu un Ameriku. Tostarp jaunajai pavēlniecībai ir jāizvērtē zemūdens infrastruktūras aizsardzība.

Alianses ģenerālsekretārs arī uzsvēra, ka, stiprinot komunikāciju aizsardzību, NATO ir izveidojusi Kosmosa centru Ramšteinas gaisa spēku bāzē.

“Mums ir nepieciešamas drošas tehnoloģijas kosmosā. Šobrīd mēs esam norūpējušies par šo tehnoloģiju drošību, jo Krievija un Ķīna attīsta spējas, kas paredz satelītu atrašanu un iznīcināšanu. Tas var atstāt nopietnu iespaidu uz civilo un militāro infrastruktūru arī uz zemes,” viņš norādīja.

J. Stoltenbergs pauda cerību, ka pēc jaunā Kosmosa centra izveides Ramšteinā sabiedroto rīcība kosmosā būs vairāk koordinēta, jo patlaban NATO dalībvalstīm kosmosā ir dažāda līmeņa spējas. Jaunajam centram vajadzēs koordinēt dalībvalstu centienus, no vienas puses stiprinot kopējās alianses kosmosa spējas, bet no otras – nodrošināt sabiedrotos ar sakariem un satelītattēliem sauszemes, jūras un gaisa operāciju veikšanai.

“Visbeidzot NATO sabiedroto valstu kosmosā izvietotie satelīti būs labāk aizsargāti, ja mēs dalīsimies ar informāciju par tiem,” piebilda J. Stoltenbergs.

Jau ziņots, ka NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās turpināsies arī piektdien.

Dalies ar šo ziņu