Ģen. Follmers: NATO Baltijā veicina drošību ne tikai sabiedrotajiem, bet visām reģiona valstīm

NATO
Sargs.lv
Follmers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO kolektīvās aizsardzības misijas Baltijā ir vērstas ne tikai, lai garantētu drošību alianses valstu teritorijās, bet arī lai veicinātu drošību visā Baltijas jūras reģionā, tā viesojoties Latvijā, paziņoja NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Jorgs Follmers (Jörg Vollmer).

Šī ir jau otrā ģenerāļa J. Follmera vizīte Latvijā, kuras laikā viņš tikās ar aizsardzības ministru Arti Pabriku un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu. Vizītes laikā ģenerālis J. Follmers ar Latvijas amatpersonām pārrunāja NATO kolektīvās drošības un aizsardzības pamata elementu nākotnes attīstību.

Image
Follmers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“NATO ir spējusi garantēt drošību mūsu valstīm un cilvēkiem, pastāvīgi piemērojoties jauniem izaicinājumiem. 2014. gadā mēs ieviesām lielāko kolektīvās aizsardzības spēku pastiprinājumu pēdējo desmitgažu laikā. Tāpat mēs esam būtiski palielinājuši savu militāro klātbūtni Baltijas jūras reģionā,” uzsvēra ģenerālis J. Follmers.

Viņš norādīja, ka kopš 2016. gada NATO Varšavas samita, atbildot uz Krievijas agresīvajām darbībām Ukrainā un tās spēku audzēšanu gar NATO valstu robežām, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā tika izvietotas alianses paplašinātās kaujas grupas. Tāpat NATO būtiski palielinājusi valstu savstarpējo sadarbību un kopējos bruņoto spēku treniņus.

Image
Follmers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“NATO paplašinātās kaujas grupas ir apņēmīgas arī turpmāk demonstrēt vienotību ar mūsu sabiedrotajiem, vienlaikus sūtot signālu ārpasaulei, ka NATO ir vienota organizācija,” uzsvēra ģenerālis J. Follmers.

NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris arī piebilda, ka līdztekus kaujas grupu izvietošanai Baltijas reģionā, NATO kopš 2004. gada veic Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu, savukārt Baltijas jūrā pastāvīgi uzturas NATO jūras spēku grupas.

Image
Follmers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šo misiju mērķis ir uzturēt drošību ne tikai NATO dalībvalstīs, bet veicināt drošību visa reģiona valstīm,” sacīja ģenerālis J. Follmers.

Viņš arī uzsvēra, ka Latvijas ieguldījuma nozīmi kopējā NATO drošības struktūrā, piebilstot, ka vizītes mērķis Latvijā ir veicināt savstarpējo sadarbības saišu stiprināšanu starp Latviju un Ziemeļatlantijas līguma organizāciju.

Dalies ar šo ziņu