NATO daudzfunkcionālā transporta un degvielas uzpildes flote saņem otro lidmašīnu

NATO
Sargs.lv/ NATO.int
lidmašīna
Foto: Foto: NATO.int

Eindhovenas gaisa spēku bāzē Nīderlandē ieradusies otrā “Airbus” A330 daudzfunkcionālā transporta un degvielas uzpildes lidmašīna, kas būs viena no kopumā astoņiem lidaparātiem, kas veidos NATO daudzfunkcionālo transporta un degvielas uzpildes lidmašīnu floti.

Image
lidmašīna
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Jaunās flotes lidmašīnas nodrošinās cilvēku un kravas stratēģisko pārvadāšanas spēju, kā arī uzlabos NATO Eiropas valstu iespējas veikt degvielas uzpildi gaisā, kā arī būs spējīgas veikt medicīnisko evakuāciju.

Šīs flotes izveidei spēkus apvienojušas sešas NATO dalībvalstis -  Beļģija, Čehijas, Vācija, Luksemburga, Nīderlande un Norvēģija.

Flotes izveici atbalstījusi gan NATO, gan Eiropas Savienība, demonstrējot efektīvu sadarbību starp abām organizācijām, lai nodrošinātu kritiski nepieciešamo spēju attīstību, kas vajadzīga abu organizāciju dalībvalstīm.

Image
lidmašīna
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Visi flotes lidaparāti pieder NATO, un tos pārvalda NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra kopā ar Apvienotās bruņojuma sadarbības organizācijas atbalstu.

Jaunos daudzfunkcionālos transporta lidaparātus vadīs daudznacionāla NATO pilotu vienība, ko komplektēs no projektā iesaistīto valstu bruņoto spēku personāla. Flotes galvenā operatīvā bāze būs Eindhovenā, kur atradīsies piecas lidmašīnas, kā arī priekšējā operāciju bāzē Ķelnē-Vahas lidlaukā, Vācijā, kurā būs bāzētas atlikušās trīs lidmašīnas.

Image
lidmašīna
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Šo programmu 2016. gadā sākotnēji uzsāka Nīderlande un Luksemburga. Nīderlande tika nozīmēta par projekta vadošo valsti. Gadu vēlāk – 2017. gadā projektam pievienojās Vācija un Norvēģija, 2018. gadā tajā iesaistījās Beļģija, bet 2019. gadā pievienojās Čehija.

Flote ar astoņām “Airbus A330” daudzfunkcionālajām transporta lidmašīnām būs nokomplektēta līdz 2024. gada beigām.

Dalies ar šo ziņu