NATO spēki ar Ukrainu Melnajā jūrā piedalās jūras mācībās “Sea Breeze”

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Sea Breeze
Foto: Foto: Spānijas Jūras spēki/NATO 2. pastāvīgo Jūras spēku grupa

NATO 2. pastāvīgo Jūras spēku grupa (SNMG2) ar Ukrainu organizē tradicionālās jūras mācības “Sea Breeze”, kas Melnajā jūrā notiek no 20. līdz 24. jūlijam.

“Sea Breeze” ir ikgadējs jūras vingrinājums Melnajā jūrā pie Ukrainas krastiem, kas šogad notiek jau 20. reizi. Tajā piedalās kuģi, lidmašīnas un personāls no Bulgārijas, Gruzijas, Norvēģijas, Rumānijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Mācībās tiek likts uzsvars uz vairākām karadarbības jomām, ieskaitot pretgaisa aizsardzību, pretzemūdens karu, kā arī meklēšanas un glābšanas darbus, kopā mācībās iesaistīts vairāk nekā 2000 personāla.

Kā norāda NATO 2. pastāvīgo Jūras spēku grupas komandieris Spānijas Jūras spēku flotiles admirālis Manuels Aguirre, “Sea Breeze” panākumi ir vēl ievērojamāki, ja ņemam vērā ārkārtējos apstākļus, kas saistīti ar Covid-19

“NATO pastāvīgās otrās Jūras spēku grupas profesionalitāte un entuziasms tiek demonstrēts dienu no dienas, sadarbojoties ar sabiedroto un partneru jūras spēkiem ļoti prasīgā scenārija apstākļos,” viņš norādīja, raksturojot mācības.

“’Sogad vingrinājumi notiek tikai jūrā. Šis piesardzības pasākums ļauj vienībām uzlabot daudznacionālo operatīvo sadarbību, vienlaikus mazinot kuģa apkalpes risku saslimt, tādejādi nodrošinot  nepārtrauktu reģionālo drošību.

Pirmo reizi mācības “Sea Breeze” notika 1997. gadā, apvienojot Melnās jūras valstis, lai apmācītu un sadarbotos ar NATO dalībvalstīm, trenējot spēku savietojamību un spēju attīstību.

SNMG2 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām, un šobrīd to veido trīs fregates - Spānijas “ESPS Alvaro de Bazan”, Rumānijas “ROS Regina Maria” un Turcijas “TCG Yildirim”

NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki un spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Dalies ar šo ziņu