Somijas premjerministrs: Krievijas dēļ mēs NATO nestāsimies

NATO
BNS
Stubs
Foto: Foto: Wikipedia

Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs paudis pārliecību, ka valstī palēnām pieaug atbalsts dalībai NATO, tomēr viņš norādīja, ka Somijai nevajadzētu iestāties NATO Krievijas dēļ, sestdien vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE.

Somijas premjerministrs: Krievijas dēļ mēs NATO nestāsimies

YLE veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka atbalsts dalībai NATO Somijas sabiedrībā krietni ir pieaudzis pēdējā laika Ukrainas notikumu ietekmē. 26% respondentu ir pauduši atbalstu Somijas iestājai aliansei, kas ir par diviem procenta punktiem vairāk nekā līdzīgā aptaujā martā un par deviņiem procenta punktiem vairāk nekā pērn novembrī.

Apmēram 12% respondentu atzina, ka notikumi Ukrainā ir likuši viņiem aktīvāk atbalstīt Somijas dalību NATO.

Komentējot aptaujas rezultātus Somijas premjerministrs norādīja, ka pats personīgi cer, ka valsts kādu dienu pievienosies NATO, tomēr neuzskata, ka tam vajadzētu notikt tuvākajā laikā.

Tas nenotiks šīs valdības pilnvaru laikā, uzsvēra Stubs, piebilstot, ka atbalsts sabiedrībā dalībai NATO turpinās palēnām pieaugt.

"Mums ir jāspēj runāt par NATO. Tā ir starptautiska institūcija ar daudzām gudrām Rietumvalstīm." aliansi raksturoja Somijas premjerministrs.

"Turklāt Somija kopā ar NATO ir piedalījusies daudzās misijās: Bosnijā, Kosovā, Afganistānā. Mēs vienkārši neesam dalībvalsts, citiem vārdiem sakot, mēs nesaņem izlūkošanas informāciju un mums nav drošības garantiju. Nekas vairāk," paskaidroja Stubs.

Tāpat aptaujas rezultāti liecina, ka 56% aptaujāto Somijas iedzīvotāju Krieviju uzskata par draudu Somijai, bet Stubs uzsvēra, ka valdība tādas bažas varētu nomierināt.

"Pirmkārt, ir Eiropas Savienība (ES), kurā mēs esam lielākas savienības daļa. Otrkārt, mums ir labas divpusējās attiecības" ar Krieviju, norādīja Somijas valdības vadītājs.

Tomēr viņš uzsvēra, ka pievienoties NATO nevajadzētu Krievijas dēļ.

Ja mēs jebkad pievienosimies NATO, tas palielinās mūsu vispārējo drošību un palielinās mūsu muskuļus lēmumu pieņemšanā. Mēs nepievienosimies Krievijas dēļ, klāstīja Stubs.

"Mēs esam daļa no Rietumu institūcijām, mēs esam daļa no Rietumiem un mēs esam Rietumu valsts," viņš uzsvēra, norādot, ka, neskatoties uz Aukstā kara noskaņojumu daļā sabiedrības, Somija vairs nav "pelēkajā zonā".

"Nav jēgas spēlēties ar šo diskusiju. NATO dalība ir kā dalība ES. Ja mēs jebkad pievienosimies, tas būs uz ilgu laiku," viņš brīdināja.

Dalies ar šo ziņu