"Sargs.lv" reportāža: tanku šaušanas sacensībās "CAT 24" triumfē Kanādas tankisti

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Kanādas tankisti ar tanku "Leopard A2" mācībās "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Latvijas svētku nedēļas laikā no 1. līdz 4. maijam Ādažu militārajā bāzē norisinājās militārās mācības “CAT 24”, kurās savstarpējās prasmēs un veiklībā sacentās kopā septiņu dažādu NATO valstu tanku ekipāžas. Mācības organizēja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadošā valsts Kanāda, kuras tankisti beigās arī ieguva pirmo vietu kopvērtējumā. “Sargs.lv” bija iespēja klātienē vērot mācību kulmināciju Ādažu poligona tanku šautuvē.

Kā iepriekš tika vēstīts, mācībās “CAT 24” piedalījās Itālijas, Kanādas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Spānijas un Vācijas tanku un kaujas mašīnu vienību apkalpes, tādējādi aptverot ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā bāzētās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu dalībvalstis.

Attiecīgi katras valsts pārstāvji piedalījās ar savu izmantoto tehniku – vācieši, kanādieši, norvēģi un spāņi demonstrēja savas prasmes ar “Leopard 2A” tankiem, tikmēr britu ekipāža startēja ar ne mazāk leģendāro “Challenger 2”, un abas šīs varenās sabiedroto kaujas mašīnas ieguvušas rūdījumu kaujās Ukrainā, palīdzot tās aizstāvjiem cīņā pret krievu okupantiem. Itāļu karavīri devās cīņā ar “Ariete”, bet poļi – tankā “PT91”.

Image
Vācu tankisti ar tanku "Leopard A2" mācībās "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

 

Kā sarunā ar “Sargs.lv” atklāj viens no mācību organizētājiem – EFP kaujas grupā Latvijā dienējošais virsnieks kapteinis Bendžamins Benets – mācību nosaukumā ietvertā abreviatūra “CAT” nozīmē Canadian Army Trophy jeb Kanādas armijas sacensības. Tanku sacensības ar nosaukumu “CAT” pirmo reizi tika rīkotas jau tālajā 1963. gadā, bet pēdējo reizi tās norisinājās 1991. gadā.

“Šajās sacensībās piedalās visa tanka ekipāža, un vienlaikus šauj tikai viens tanks. Vēlāk tās kļuva jau par tanku vada līmeņa sacensībām, kurās sacentās NATO dalībvalstu pārstāvji. Kopš 1991. gada šīs sacensības vairs netika rīkotas, jo togad Kanādas kontingents atstāja Vāciju, un tagad mēs esam atjaunojuši šo sacensību tradīciju līdz ar Kanādas tanku atgriešanos Eiropā,” ar prieku stāsta Kanādas bruņoto spēku virsnieks.

Iepriekšējos gados līdzīgas tanku šaušanas disciplīnas tika izpildītas mācībās “Iron Spear”. Tomēr militārās mācības “CAT 24” nav vienkārši sacensības, lai noskaidrotu labāko tankistu ekipāžu – tām ir svarīga loma vienību taktiku, metožu un procedūru integrēšanā un pieredzes apmaiņā, kas uzlabo aizsardzības un uzbrukuma operāciju izpildi.

“Mēs ļoti koncentrējamies uz tanku šaušanu un ekipāžas pieredzi un prasmēm, spējot identificēt trasē izvietotos mērķus gan no stacionāras pozīcijas, gan kustībā un ātri atklāt pa tiem uguni. Esam izvietojuši šķēršļus trasē, lai pārbaudītu ekipāžu savstarpējo sadarbību un koordinācijas spēju, vienlaikus kontrolējot tanku un veicot šāvienus pa mērķiem,” pauž kapteinis Bendžamins Benets.

Mācību “CAT 24” kulminācija bija pagājušajā piektdienā, 3. maijā, kad visas dienas garumā Ādažu poligona speciāli tankiem paredzētajā kaujas šautuvē norisinājās dalībnieku meistarības demonstrācija. Spītējot karstumam un spožajai saulei, visu minēto septiņu NATO dalībvalstu tankistu ekipāžas jau no septiņiem rītā pacietīgi gaidīja katra savu kārtu, lai gluži kā Lemānas autosacīkstēs pēc tiesnešu signāla no konkrēti norādītas starta vietas visi kopā skriešus dotos pie savas kaujas mašīnas, ieņemtu savas vietas un tad izbrauktu speciāli sagatavotā trasē.

Image
Poļu tankisti ar tanku "PT-91" mācībās "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šeit tanka ekipāžai bija jāieņem sākuma pozīcija, no kuras jāatrod un jāsašauj pieci mērķi, pēc tam jādodas straujā braucienā pa šķēršļu trasi, kura laikā atkal jānosaka pieci mērķi, un tad jāatgriežas atpakaļ startā. Daži no mērķiem atradās pat vairāk nekā divu kilometru attālumā. Kā novēroja “Sargs.lv”, vislielākās tehniskās problēmas radās Lielbritānijas ekipāžai, kuras starts aizkavējās gandrīz stundu, kamēr tika kalibrēta tanka tēmēšanas sistēma.

Image
Britu tankisti ar tanku "Challenger 2" mācībās "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Galu galā ilgie pūliņi vainagojās ar panākumiem – kaut arī labākie šajā vingrinājumā izrādījās kanādieši, tomēr britiem izdevās izcīnīt godpilno otro vietu, bet trešajā vietā ierindojās itāļu tankisti. Sacensību dalībnieki, kas uzrādīja vislabākos rezultātus, tika apbalvoti ar vēsturisko trofeju, kas uz Latviju tika atvesta no Vācijas.

“Šīs sacensības ir ļoti spraigas, jo tajās valda spēcīga konkurence – un tās parāda, ka NATO sabiedrotajiem ir līdzvērtīgs prasmju līmenis. Kaut gan, protams, vienmēr ir vieta arī izaugsmei un uzlabojumiem. Un tas arī ir šo sacensību galvenais mērķis,” sarunā ar “Sargs.lv” apstiprina kapteinis Bendžamins Benets.

Vienlaikus viņa ieskatā tā ir arī iespēja NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām Baltijas valstīs apliecināt, ka sabiedrotie ir vienoti un kopā aizsargā alianses Eiropas austrumu flangu. Bez tam šādas sacensības funkcionē arī kā sava veida tankistu domubiedru pulciņš, kurā savas jomas profesionāļiem ir iespēja sanākt kopā un pārrunāt dažādas tanku stiprās un vājās puses, kā arī veidot pamatu turpmākajai tankistu ekipāžu apmācības metodoloģijai.

Image
Norvēģu tankisti tankā "Leopard A2" mācībās "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kanāda vada NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, un šobrīd to veido vairāk nekā 1900 karavīru no Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Ziemeļmaķedonijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Kanādas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Kaujas grupa ir veiksmīgi iekļāvusies Sauszemes spēku Mehanizētajā brigādē, kuras sastāvā piedalās kopīgās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem. Tāpat kaujas grupa regulāri rīko un piedalās arī starptautiskās militārās mācībās.

Image
Militārās mācības "CAT 24"
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics

Nacionālie Bruņotie spēki aicina ar izpratni izturēties pret Latvijā notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz valsts nacionālās aizsardzības un NATO kolektīvās drošības stiprināšanu, iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem.

Iespēju robežās operatīvā informācija par Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku “Twitter” profilā @Latvijas_armija, “Facebook” lapā @Latvijasarmija, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes “Facebook” lapā @MehanizetaBrigade.

Dalies ar šo ziņu