Mācībās "Vienoti valstij" vairāk nekā 200 mednieki trenē tālšaušanas prasmes kopā ar zemessargiem

Militārās mācības
Sargs.lv
Zemessargs šauj mācībās
Foto: Mareks Matisons/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Pēdējo gadu laikā arvien lielāks uzsvars tiek likts uz visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanu, lai iesaistītu sabiedrību valsts aizsardzībā. Tādēļ jau trešo gadu Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. Kaujas Nodrošinājuma bataljons Ādažu poligonā rīko tālšaušanas sacensības medniekiem “Vienoti valstij”. Liela daļa no mācību dalībniekiem jau ir zemessargi un piedalās sacensībās gan kā savu bataljonu pārstāvji, gan kā civilie mednieki.

Mācību mērķis ir dot iespēju gan medniekiem, gan zemessargiem pārbaudīt savas šaušanas iemaņas dažādos šaušanas vingrinājumos un distancēs, kā arī noskaidrot labākos šāvējus. Tālšaušanas sacensībās ir nepieciešamas citas kvalitātes zināšanas un prasmes nekā medībās, un šeit tās iespējams apgūt drošā vidē.  

Sacensības norisinājās 20. un 21. aprīlī. Pirmajā dienā, apgūstot teorētiskās zināšanas, tika veiktas piešaudes un treniņi, otrajā dienā norisinājās pašas sacensības. Dalībnieki veica praktisko kaujas šaušanu, tālākajai distancei sasniedzot pat 1400 metrus diennakts gaišajā un tumšajā laikā, izmantojot termālos un nakts redzamības tēmēkļus.

Image
Zemessargss apkopj ieročus
Foto: Mareks Matisons/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Kā norāda 19. Kaujas Nodrošinājuma bataljona komandieris majors Uldis Dadžāns, sacensībās piedalījās mednieki no visiem Latvijas novadiem, savukārt Zemessardzi pārstāvēja 1. Rīgas brigādes, 3. Latgales brigādes un 4. Kurzemes brigādes zemessargi.

“Kopskaitā sacensības piedalījās vairāk nekā 200 mednieki un 10 zemessargi. Mednieku vidū bija arī daudz sieviešu, kuras pierādīja, ka prot šaut tikpat precīzi kā vīrieši un dažos vingrinājumos pat labāk,” atklāj majors U. Dadžāns.
Image
Medniece šauj sacensībās
Foto: Mareks Matisons/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Sacensībās pirmo un trešo vietu nakts šaušanā ieguva 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona zemessargi, savukārt 1. Rīgas brigādes un 4. Kurzemes brigādes zemessargi ierindojās labāko šāvēju desmitnieka kopvērtējumā.

Komandieris arī uzsver, ka sacensības ar katru gadu kļūst arvien populārākas un tas atspoguļojas pieaugošajā dalībnieku skaitā. “Šogad arī pirmo reizi tika organizēta šaušana diennakts tumšajā laika, un, kā rezultāti parādīja, ne medniekiem, ne zemessargiem nav svarīgi, vai ir diena vai nakts, precīzi šaut viņi spēj visos apstākļos,” norāda majors.

Zemessardzes sadarbība ar Latvijas Mednieku savienību ir ļoti nozīmīga visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā ne tikai mednieku informēšanai par rīcību un savu lomu krīzes situācijā, bet arī, lai sniegtu iespēju iesaistīties valsts aizsardzībā, brīvprātīgi apgūstot šaušanas apmācību.

Image
Zemessargs šauj ar ieroci
Foto: Mareks Matisons/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde
“Ir svarīgi veicināt mednieku iesaisti valsts aizsardzībā Zemessardzes rindās vai rezerves karavīru statusā, kā arī veidot Zemessardzes sadarbību ar medniekiem, kuri brīvprātīgi izteikuši vēlmi nepieciešamības gadījumā piedalīties valsts aizsardzībā. Un, protams, ka mēs, 1. Rīgas brigādes karavīri un zemessargi, ar lielāko prieku un pašatdevi turpināsim šo sacensību organizēšanu un savstarpējās sadarbības stiprināšanu ar vienotu mērķi – droša un aizsargāta Latvija,” uzsver majors U. Dadžāns.

Aizsardzības ministrija un Latvijas Mednieku savienība sadarbību uzsāka 2017. gadā ar mērķi veicināt mednieku iesaisti valsts aizsardzības spēju stiprināšanā. Līdzšinējā sadarbības ietvaros tiek organizēti dažādi kopīgi militārie pasākumi un apmācības, kā arī mednieki dalās ar informāciju par viņu rīcībā esošo jaunāko ekipējumu un piedāvā iespējas to izmantot NBS vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu