Brīvprātīgo rezervistu apmācībām savu dalību apliecinājuši 34 kandidāti

Militārās mācības
Sargs.lv
rezerevisti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdz ceturtdienai – 25. jūnijam, kad noslēdzas pieteikšanās Brīvprātīgo rezervistu militārajai apmācībai, savu dalību mācībās apliecinājuši 34 rezerves karavīru pretendenti, portālam “Sargs.lv” pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks Gunārs Upītis.

Viņš atzina, ka šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, pilsoņu interese par Brīvprātīgo rezervistu apmācību bijusi ievērojami lielāka. Kopumā tikušas saņemtas aptuveni 60 anketas, taču daļa kandidātu atbira.

“Daži cilvēki atsauca kandidatūru, jo iestājās Zemessardzē. Nedaudz vairāk kā 10 cilvēku atzina, ka ir pārdomājuši, daļa tika atzīta par dienestam nederīgiem likumā noteikto ierobežojumu dēļ. Tomēr 34 cilvēki ir atzinuši, ka ir gatavi apmācībām. Šis ir optimāls kandidātu daudzums, lai varētu nodrošināt kvalitatīvu vada sastāva apmācību. Kopumā jāsaka, ka atsaucība bijusi gana liela,” atzīst G. Upītis.

Nacionālo bruņoto spēku Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks gan pauda cerību, ka apmācāmo būs vairāk, jo rezervistu militārajai apmācībai pieteikties var arī visu šo dienu.

“Tiem kandidātiem, kuri vēlas pieteikties šai apmācībai, šodien jānosūta pieteikuma anketa uz elektroniskā pasta adresi rezervists@mil.lv. Pēc tam šī cilvēka personība tiks pārbaudīta, lai saprastu, vai viņu, saskaņā ar likumu iespējams pielaist tālākajai apmācībai,” skaidroja G. Upītis.

Viņš gan piebilda – ja kāds no interesentiem nepagūs iesūtīt savu pieteikuma anketu šodien, to droši var darīt arī rītdien – 26.jūnijā, taču vēlāk gan nē, jo tas radīs  sarežģījumus gan apmācību rīkotājiem, gan pašam kandidātam.

Jau vēstīts, ka šogad Brīvprātīgo rezervistu militārās apmācības kurss notiks no 25.jūlija līdz 30.augustam. Kopumā iecerēts apmācīt līdz 60 rezervistiem.

Apmācību programmai var pieteikties Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī.

Militārajai apmācībai pieņems rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbaudīs medicīniskā komisija. Militārās apmācības kursam pieteikties aicināti arī Latvijas pilsoņi, kuri dienējuši obligātajā militārajā dienestā, tādējādi atjaunojot valsts aizsardzībai nepieciešamās iemaņas un prasmes.

Rezervistu militārajai apmācībai var pieteikties elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnē vai arī, ierodoties Rezerves personāla uzskaites sektorā Rīgā, Krustabaznīcas ielā 9.

Militārajai apmācībai nepieņems rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem. Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri dien Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatkursā rezervists iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī tiks apgūtas lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī.

Rezervisti apgūst arī pamatus vienā no specialitātēm, piemēram, radiostaciju sakarnieks, granātnieks - operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu.

Kurss noslēgsies ar kolektīvo apmācību, kurā varēs apgūt lauka kaujas un citas iemaņas nodaļas līmenī, kā arī dalību militārajās mācībās "Wise Adder", kas Mācību vadības pavēlniecības vadībā norisināsies Vidzemē.

Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos - teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru.

Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Rezervisti saņems arī karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā, vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu.

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, rezervisti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Dalies ar šo ziņu