LTV1 raidījumā “Rīta panorāma” virsseržants J. Laķis stāsta par piedzīvoto Kītingas kaujā

Kultūra
Sargs.lv/LTV1
bilde
Foto: Foto: ekrānšāviņš no LTV1 raidījuma “Rīta Panorāma”

Šodien, Latvijas armijas 101. gadadienā, virsseržants Jānis Laķis LTV1 raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja par piedzīvoto vienā no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā - Kītingas kauju, un tai veltīto  filmu “Priekšpostenis” (The Outpost: A film about American heroism in Afghanistan). Uz patiesiem notikumiem balstītā filma, kurā attēlota arī Latvijas karavīru varonība, uz Latvijas kino ekrāniem gaidāma jau drīzumā.

Virsseržants J. Laķis Latvijas armijā dien 28 gadus, un šo gadu laikā ir piedalījies septiņās starptautiskās operācijās. LTV1 rīta raidījumā virsseržants stāsta, ka visizaicinošākā bijusi starptautiskā operācija Afganistānā 2009. gadā, kuras laikā Latvijas karavīri bija kā padomdevēju grupa Afganistānas armijas karavīriem, vienlaikus sadarbojoties ar ASV bruņoto spēku vienībām.

“Tā bija pati izaicinošākā operācija manā dzīvē. Arī man kā karavīram tas bija augstākais punkts, kad šajā kaujas situācijā nācās sevi pārbaudīt. Tajā brīdī bija dažādas emocijas. Tāpat tās dzīvas vēl šobrīd, taču grūtākajam, laikam ejot, ir tikts pāri,” stāsta virsseržants.

2009. gada kaujai Kītingas priekšpostenī Afganistānā veltīta filma “Priekšpostenis” (The Outpost: A film about American heroism in Afghanistan). Virsseržants J. Laķis stāsta, ka filma ir liels notikums arī viņam, jo tajā parādīts arī Latvijas karavīru nozīmīgais ieguldījums un smagais darbs starptautiskās drošības uzturēšanā.

Kā raidījumā “Rīta Panorāma” stāsta virsseržants Laķis, viņam bija iespēja filmu noskatīties jau pagājušā gada rudenī ASV. “Šī filma ir diezgan skarba, jo tajā ir parādīta tā skarbā realitāte un patiesais kaujas stāsts. Tā nav samākslota un pārpildīta ar dažādiem specefektiem, kas arī ir filmas lielākā pievienotā vērtība,” iespaidos dalās virsseržants.

Image
bilde
Foto: Foto: Brookings Institution
Foto: Brookings Institution

Viņš arī norāda – ja cilvēks izvēlas karavīra profesiju, viņam ir jāapzinās šīs profesijas dažādās puses un riski. No malas kādam šis karavīra pienākums var šķist pareizs, kādam gluži pretēji – nepareizs.

“Karavīrs uzņemas zvērestu, kurā iekļauts punkts – Latvijas valsts un tās neatkarība ir jāsargā, netaupot ne spēkus, ne veselību. Un karavīrs ir tā profesija, kas to arī uzņemas, dodot šo zvērestu. Tas attiecas arī uz dalību starptautiskajās operācijās, lai tādējādi stiprinātu Latvijas valsts neatkarību,” saka virsseržants J. Laķis.

Filmas pamatā ir Džeika Tapera (Jake Tapper) grāmata “Priekšpostenis”. Vienu no latviešu karavīriem - virsseržantu J. Laķi filmā atveido aktieris Aleksandrs Aleksievs, kurš iepriekš filmējies 2014. gada filmā "Džeks Raiens: Ēnu aģents" (Jack Ryan: Shadow Recruit). Savukārt aktieris S. Īstvuds atveido seržantu Klintonu Romešu (Clint Romesha), kurš Kītingas kaujā vadīja 53. karavīru komandu. Kalebs Landijs Džounss (Caleb Landry Jones) filmā atveido speciālistu Taju Kārteru, savukārt Orlando Blūms (Orlando Bloom) pirmo leitnantu Bendžaminu Kītingu (Benjamin Keating). Filmas režisors ir bijušais karavīrs un Vestpointas absolvents Rods Lūrijs (Rod Lurie).

Image
bilde
Foto: Foto: Holywoodreporter.com
Foto: Holywoodreporter.com
“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2009. gada 3. oktobrī otrajā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā dienošie Latvijas karavīri – kaprālis Mārtiņš Dāboliņš un virsseržants Jānis Laķis kopā ar ASV 361. kavalērijas Bravo rotas karavīriem piedalījās vienā no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā.

Latvijas karavīri apmācīja Afganistānas karavīrus, kad ap pulksten pieciem no rīta pēkšņi sākās neparasti intensīvs un spēcīgs uzbrukums ar mērķi ielauzties bāzē.

Sākoties uzbrukumam, postenī izvietotie Afganistānas karavīri aizbēga, bet abi Latvijas karavīri palika cīnīties kopā ar ASV karavīriem. Postenī palikušo Latvijas un ASV karavīru skaits bija vairāk nekā piecas reizes mazāks par uzbrucēju  - aptuveni 400 talibu kaujiniekiem. Karavīriem izdevās noturēt posteni pusotru stundu, kad caur pozīcijām, kuras bija pametuši Afganistānas armijas karavīri, postenī  ielauzās talibu kaujinieki. Neskatoties uz smagajiem zaudējumiem, Latviešu un ASV karavīriem cīnoties vairāk nekā desmit stundas, izdevās atspiest talibu kaujiniekus no posteņa  un nostiprināties. Neatsveramu palīdzību karavīriem uz zemes sniedza ASV gaisa spēku uguns atbalsts. Pārējie papildspēki spēja ierasties tikai vēlu naktī. 

Kauja ilga trīspadsmit stundas, un tajā dzīvību zaudēja astoņi, bet ievainoti tika 27 ASV karavīri. K. Romeša un T. Kārters par dienestu kaujā saņēma ASV kongresa Goda medaļu, savukārt seržants M. Dāboliņš un virsseržants J. Laķis 2011. gadā par varonību kaujā saņēma vienu no augstākajiem ASV militārajiem apbalvojumiem “Armijas uzslavas medaļu” ar pievienotu Varonības zīmi, ASV kaujas kājnieka zīmotni, kā arī Mičiganas štata apbalvojumus par nopelniem cīņā pret terorismu.

Kā ziņots, Kītingas kaujai veltītā filma “Priekšpostenis” ASV kinoteātros tiks demonstrēta no 3. jūlija, kļūstot par vienu no pirmajām filmām, kas uz lielā ekrāna atgriežas Covid-19 pandēmijas laikā. Savukārt Latvijas kinoteātros tā gaidāma no 24. jūlija.

Plašāku interviju ar virsseržantu Jāni Laķi portālā “Sargs.lv” lasiet jau drīzumā.

Dalies ar šo ziņu