Klusā okeāna reģiona armijas ģenerālis: Āzijas valstis virzās uz NATO līdzīgu sadarbību, lai stātos pretī Ķīnai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
ASV karavīri mācībās Filipīnās
Foto: ASV karavīri mācībās Filipīnās Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ķīnas militārā ekspansija spiež Āzijas valstis veidot ciešāku stratēģisko partnerību ar ASV, kas ir līdzīgs princips kā NATO Eiropā. Ķīnas rīcība ir radījusi daudzās Āzijas un Klusā okeāna valstīs atvērtāku attieksmi sadarboties ar ASV armiju, lai stiprinātu savus spēkus un sadarbotos savstarpējā aizsardzībā ar kaimiņvalstīm.

60 gadus vecais Č. Flinns ir ASV Klusā okeāna reģiona armijas komandieris, kurā ir 107 000 karavīru un civilo darbinieku, kas izvietoti 9000 Aļaskā, Japānā, Dienvidkorejā, Guamā, Amerikas Samoa un Saipanā. Viņš skaidroja, ka Ķīnas militārās un komerciālās operācijas visā Klusā okeāna reģionā liek citām valstīm bažīties par Pekinas ietekmes un varas līdzsvarošanu.

"Mēs varam palīdzēt tām aizsargāt un aizstāvēt teritoriālo integritāti un valsts suverenitāti," žurnālistiem teica Klusā okeāna reģiona armijas ģenerālis Čārlzs Flinns.

ASV Klusā okeāna reģiona armijas štābs atrodas Fort Šafterā, Havaju salās, kur nākamnedēļ notiks 15 valstu armijas komandieru un vairāk nekā 15 citu valstu pārstāvju tikšanās. Šis pasākums varētu palīdzēt nostiprināt militāro sadarbību starp ASV, tās sabiedrotajiem Klusā okeāna reģionā un citām valstīm. Č. Flinns sacīja, ka iepriekšējos forumos viņš ir norādījis, ka trīs no lielākajiem sauszemes kariem pēdējo 60 gadu laikā - Otrais pasaules karš, Korejas karš un Vjetnamas karš - ir notikuši ASV Klusā okeāna armijas darbības zonā. Tagad pavēlniecībai tiek lūgts palīdzēt veidot pretestību Ķīnas dominancei un pastiprinātai Krievijas militārajai klātbūtnei Āzijā, viņš teica.

Reģiona stabilitāti apdraud arī Ziemeļkorejas režīms. No mācībām Taizemē līdz infrastruktūras uzlabošanai Filipīnās un drošības spēku apmācībai Mongolijā, šis reģions ļauj ASV militārajiem spēkiem praktizēt lielus loģistikas uzdevumus - pārvietot aprīkojumu un karavīrus no Rietumu piekrastes, Aļaskas un Havaju salām uz Dienvidaustrumāziju, Japānas ziemeļiem un polāro loku.

Tas ir arī izmēģinājumu poligons ieročiem, kas Taizemē mācību laikā saskaras ar lielu mitrumu un sālsūdens koroziju, bet Aļaskā - ar temperatūru zem nulles un tuksnešainiem apstākļiem daudznacionālo mācību laikā.

"Mēs reģionā veidojam jaunas spējas, sākot ar izlūkošanas spējām, beidzot ar tāla darbības rādiusa precīzu ugunsjaudu un integrētu pretgaisa un pretraķešu aizsardzību," sacīja Č. Flinns.

Viņš sacīja, ka visu gadu notiekošās mācības dažādās valstīs un vidēs sniedz praktiskas mācības par to, kas darbojas, kas jāuzlabo un kas jāmaina.

Klusā okeāna reģiona valstu militārajai sadarbībai būs nepieciešams laiks, lai to integrētu tādā veidā, kas būtu salīdzināms ar NATO. Spēja pārvietot karaspēku, ieročus un krājumus, pārvarot milzīgus attālumus, laikapstākļus un apvidu, ir darbs, kas vēl nav pabeigts. "Vai tas nozīmē, ka mums ir viss nepieciešamais? Nē. Bet tas nozīmē, ka armija atzīst, ka ieguldījumi šeit ir ārkārtīgi svarīgi," sacīja Č. Flinns.

Viņš norādīja uz amerikāņu palīdzību lidlauku uzlabošanā Filipīnās un plānu izvietot vairāk krājumu visā reģionā, lai uzturētu karaspēku ilgstošā konfliktā, kā uz progresa pazīmēm vienotas reakcijas veidošanā, īpaši pret Ķīnu.

Dalies ar šo ziņu