Baltkrievija uzsākusi kodolmācības dienu pēc tam, kad par līdzīgām mācībām paziņoja Krievijas okupanti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Baltkrievu pilots
Foto: Baltkrievu pilots Foto: AP/Scanpix

Baltkrievija otrdien uzsāka mācības, kurās paredzēts izmantot raķetes un kara lidmašīnas, kas var nest taktiskos kodolieročus, kurus sabiedrotā Krievija tur ir izvietojusi. Baltkrievijas manevri sākās dienu pēc tam, kad Krievija paziņoja par plāniem rīkot līdzīgus mācību vingrinājumus, simulējot kodolieroču izmantošanu kaujas laukā, tādējādi reaģējot uz Rietumu amatpersonu paziņojumiem, kas liecina par iespējamu dziļāku iesaistīšanos karā Ukrainā.

Tā bija pirmā reize, kad Maskava publiski paziņoja par šādām mācībām. Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins paziņoja, ka mācībās piedalīsies tuva darbības rādiusa raķešu "Iskander" vienība un iznīcinātāju "Su-25" eskadriļa. Manevri, kas tiek rīkoti kopīgi ar Krieviju, sākās brīdī, kad teroristiskās Krievijas diktators Vladimirs Putins otrdien tika inaugurēts piektajam pilnvaru termiņam. Pagājušajā gadā Krievija pārvietoja daļu savu taktisko kodolieroču uz Baltkrieviju, kas robežojas arī ar Ukrainu un NATO dalībvalstīm Poliju, Latviju un Lietuvu. Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko ir paļāvies uz ciešām saitēm ar Krieviju un nodrošinājis savu valsti kā placdarmu karam Ukrainā.

Maskava ir uzsvērusi, ka Baltkrievijā izvietotie taktiskie kodolieroči paliek Krievijas militārajā kontrolē. Atšķirībā no starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm ar kodolgalviņām, kas var iznīcināt veselas pilsētas, taktiskie kodolieroči, kurus paredzēts izmantot pret karaspēku kaujas laukā, ir mazāk spēcīgi.

Šādi ieroči ir aviobumbas, tuvas darbības raķešu kaujas galviņas un artilērijas munīcija. Taktisko kodolieroču izvietošana Baltkrievijā, kurai ir gara robeža ar Ukrainu, ļautu Krievijas lidmašīnām un raķetēm vieglāk un ātrāk sasniegt potenciālos mērķus šajā valstī, ja Maskava nolemtu tos izmantot. Tas arī paplašina Krievijas iespējas vērsties pret vairākiem NATO sabiedrotajiem Austrumeiropā un Centrāleiropā. Gan V. Putins, gan A. Lukašenko sacīja, ka Krievijas kodolieroču izvietošana Baltkrievijā ir paredzēta, lai pretdarbotos šķietamajiem Rietumu draudiem.

Krievu okupantu rokaspuisis A. Lukašenko otrdien nodēvēja mācības par "aizsardzības pasākumiem", apgalvojot, ka Krievijas kodolieroči ir paredzēti, lai atturētu no jebkādas iespējamas agresijas pret Baltkrieviju. "Tas ir atturēšanas ierocis, aizsardzības ierocis," sacīja A. Lukašenko. Baltkrievijas līderis sacīja, ka mācību laikā taktiskie kodolieroči no noliktavām tiks nogādāti militārajās vienībās, kur tie tiks uzstādīti uz raķetēm un piestiprināti kara lidmašīnām.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura bija spiesta pamest valsti pēc tam, kad 2020. gada augustā notikušajā prezidenta vēlēšanās sacentās ar A. Lukašenko, otrdien tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un nosodīja Krievijas kodolieroču klātbūtni Baltkrievijā.

"Kodolieroči padara Baltkrieviju un baltkrievus par mērķiem," viņa sacīja. "Krievijas kodolieroči Baltkrievijā rada tiešus draudus visas Eiropas iedzīvotāju dzīvībai un veselībai."

Dalies ar šo ziņu