“Foreign Policy”: Gadu pēc kara Ukraina ir piepildīta ar kolaboracionistiem un valsts nodevējiem

Konfliktu zonas
Foreign Policy/ Sargs.lv
Ukrainas Drošības dienesta (SBU) karavīri 2022. gada 14. aprīlī, Harkivā aiztur aizdomās turēto Krievijas kolaboracionisti
Foto: AP/Scanpix. Ukrainas Drošības dienesta (SBU) karavīri 2022. gada 14. aprīlī, Harkivā aiztur aizdomās turēto Krievijas kolaboracionisti

Informatori, nodevēji un kolaboracionisti ir atbalstījuši Krieviju cīņā pret Ukrainu jau no kara sākuma. Viņi ir palīdzējuši ģeogrāfiski noteikt uzbrukuma mērķus visā valstī un pat spējuši iefiltrēties valdībā. Pēdējā gada laikā ir aizturēti tūkstošiem cilvēku un ir uzsāktas simtiem tiesvedības par kolaboracionismu. Par situāciju Ukrainā un kā tā cīnās ar valsts nodevējiem iekšpusē vēsta ASV laikraksts “Foreign Policy”.

Karš ir nesis krasas izmaiņas Ukrainā, taču vēl joprojām Krievijas ietekme ir dziļi iesakņojusies daudzās valsts daļās. Ukraina bija daļa no Padomju Savienības gandrīz 70 gadus, no 1922. gada līdz 1991. gadam. Kremļa propaganda jau sen vēsta, ka Ukraina vēsturiski ir Krievijas daļa. Cilvēki Austrumukrainā ierasti runā krieviski, kā arī Krievijas propagandas kanāli bija plaši pieejami. Pat Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska slavenais televīzijas seriāls “Tautas kalps” tika veidots krieviski. Taču Austrumukrainas un visas Ukrainas saites ar Krieviju ir jāpārvērtē pēc Maidana revolūcijas, jo īpaši pēc Krievijas iebrukuma pagājušā gada sākumā.

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kurš tika gāzts revolūcijas laikā, savā pilnvaru laikā konsekventi uzturēja ciešas attiecības ar Krieviju, taču tagad tur ir pārcēlies uz dzīvi. Pēdējos gados visā Ukrainā ir aizliegtas vairāk nekā 15 prokremliskās politiskās partijas.

Tomēr 59. motorizētās brigādes majors Serhijs Cehotskis (Serhiy Tsehotsky) “Foreign Policy” skaidroja, ka "Ikviens tagad var būt krievu kolaboracionists vai nodevējs — vecumam, dzimumam vai izcelsmei nav nozīmes," piebilstot, ka policijas, nevis armijas uzdevums ir "noskaidrot, kur viņi dzīvo, ar ko viņi runā un vai viņi ir iesaistīti nelikumīgās darbībās.”

“Krievijas aģenti ir visur - valdībā, tiesu sistēmā, baznīcā. Tie ir parlamenta deputāti, tiesneši, priesteri un, protams, civiliedzīvotāji,” “Foreign Policy” sacīja Irina Fedorova (Iryna Fedoriv), Kijevā bāzētas bezpeļņas organizācijas “Chesno” galvenā redaktore. Organizācija Ukrainā darbojas jau desmit gadus un kopš kara sākuma tā ir atklājusi vairāk nekā 1000 kolaboracionistus, no kuriem 47 procenti ir politiķi un 27 procenti tiesneši.

Image
SBU darbinieki Harkivā aiztur vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā
SBU darbinieki Harkivā aiztur vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Foto: REUTERS/Scanpix

"Kolaboracionisti ir iefiltrējušies visā sistēmā - policijā, tiesās, pat valdībā - un, lai gan daudzi cilvēki ir aizturēti, daudz mazāk lietu ir nokļuvušas tiesā," viņa skaidroja.

"Tas ir tāpēc, ka sistēma ir sapuvusi un korumpēta. Mums tā steidzami ir jāreformē. Mums joprojām ir deputāti no prokremliskām partijām. Mums ir prokrieviski tiesneši. Kāpēc mēs viņus turam? Mums ir jāatbrīvojas no viņiem. Pretējā gadījumā mēs iznīcinām paši savu valsti, ” atzīst Irina Fedorova.

Pat Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pārstāvis Artjoms Dehtiarenko (Artem Dekhtiarenko) atzina, ka SBU ir "jāattīra no iefiltrētiem aģentiem un nodevējiem. Diemžēl augstākajās institūcijās un starp augsta ranga amatpersonām ir ienaidnieka aģenti.”

Kopš pagājušā gada februāra SBU izmeklētāji ir uzsākuši aptuveni 2500 kriminālprocesus, saistībā ar kolaboracionismu. Ir aizturēti 600 aģenti un spiegi, kā arī neitralizēti vairāk nekā 4500 kiberuzbrukumi valsts iestādēm, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Vīrietim, kurš sniedza krieviem informāciju par Doņeckas apgabala kritiskās infrastruktūras objektiem un mēģināja noteikt Ukrainas raķešu palaišanas iekārtu ģeogrāfisko atrašanās vietu, tika piespriesti 12 ar pusi gadi cietumā.

Kijevā tika aizturēts Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības kameras direkcijas vadītājs un Ministru kabineta sekretariāta nodaļas vadītājs. Abi nodeva Krievijai izlūkdatus par Ukrainas aizsardzības spējām, kā arī Ukrainas likumsargu personas datus.

“Kolaboracionistu, Krievijas spiegu un aģentu atrašana ir pastāvīgs darbs un viena no mūsu galvenajām prioritātēm. Mēs strādājam ar vietējiem iedzīvotājiem. Mēs atrodam kara noziegumu lieciniekus un klausāmies cilvēku stāstus par nodevējiem un kolaboracionistiem," sacīja SBU pārstāvis A. Dehtiarenko.

Visā valstī un īpaši nesen atbrīvotajās pilsētās, kā Hersonā, ir izkārti plakāti, kas mudina civiliedzīvotājus palīdzēt un atklāt nodevējus.

Image
SBU operācijas laikā Harkivā aizturēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par kolaboracionismu.
SBU operācijas laikā Harkivā aizturēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par kolaboracionismu. Foto: AP/Scanpix

Lielākajai daļai civiliedzīvotāju ir kāds stāsts par kolaboracionistu, ar kuru viņi ir saskārušies - kaimiņš, kurš sociālajos tīklos dalījās ar Krievijas propagandu, vai spiegošanā apsūdzēts kolēģis. Un, lai gan daži sadarbības gadījumi ir acīmredzami, daudzu cilvēku rīcību ir grūti atklāt.

Hersonas Reģionālās bērnu slimnīcas galvenā ārste Inna Holodņaka (Inna Holodnyak) “Foreign Policy” atklāja savas “sāpes un vilšanos”, runājot par savu ilggadējo kolēģi un atzītu ārstu, kolaboracionistu.

“Viņš bija vienīgais ārsts slimnīcā, kurš izvēlējās sastrādāties ar krieviem. Viņš pat viņiem nodeva visus mūsu veselības dokumentus,” viņa sacīja, piebilstot, ka kopš tā laika viņš ir aizbēdzis uz Krievijas okupēto teritoriju.

I.Holodņaka atteicās sadarboties ar okupantiem, zinot, ka šāds lēmums var viņai maksāt dzīvību. Viņa vairākus mēnešus slēpās no krieviem okupācijas laikā, taču tiklīdz pilsēta tika atbrīvota I.Holodņaka atgriezās savā birojā.

“Man kopš tā laika nācās sev atzīt, ka krievu kolaboracionisti ir visur. Katrā darba vietā, katrā pilsētā. Ir grūti kādam uzticēties, ”viņa sacīja.

Irina Fedorova, bezpeļņas organizācijas “Chesno” redaktore, uzskata, ka vēl "ir daudz darāmā." Lai gan viņas organizācija joprojām ir neatkarīga, kopš kara sākuma tā bieži sadarbojas ar policiju un valsts izlūkošanas aģentūru.

"Mēs joprojām esam kritiski pret valdību, bet mums ir arī jāsadarbojas ar viņiem. Tagad ir citi laiki. Šis ir karš un mums visiem jācīnās kopā.”

Dalies ar šo ziņu