200 miljonu dolāru palīdzības paketē ASV Ukrainai iekļauj prettanku raķešu sistēmas un citus ieročus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/DefenceNews
Ukraina saņem ASV militārās palīdzības sūtījumu
Foto: Ukraina saņem ASV militārās palīdzības sūtījumu/Foto: EPA/Scanpix

Pentagons otrdien informēja, ka 200 miljonu ASV dolāru militārās palīdzības paketē Ukrainai, ko ASV prezidenta Džo Baidena administrācija apstiprināja pagājušā gada decembrī, iekļautas dažādas prettanku raķešu sistēmas, granātmetēji un citi ieroči, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defence News”.

"Šajā palīdzības paketē iekļautas papildu “Javelin” un citas prettanku raķešu sistēmas, granātmetēji, munīcija un neletālas iekārtas, kas ir būtiskas Ukrainas frontes līnijas aizstāvjiem," sacīja Pentagona pārstāvis pulkvežleitnants Antons Semelrots. "Šīs piegādes turpinās."

ASV vēstniecība Kijevā otrdienas pēcpusdienā ziņoja, ka Ukrainas galvaspilsētā ieradās 79 tonnas drošības palīdzības, tostarp aptuveni 300 prettanku raķešu sistēmas “Javelin”.

Par ASV palīdzības paketi iepriekš netika izpaustas nekādas ziņas, līdz par tās apstiprināšanu šomēnes paziņoja telekanāls “CNN”.

"Mums ir sagatavota 200 miljonu dolāru pakete, ko ASV prezidents apstiprināja tieši pirms Ziemassvētkiem. To tagad arī izpildām," telekanālam “Fox News” pirmdien sacīja Pentagona pārstāvis Džons Kērbijs.

“Pēdējo dienu laikā bijušas vismaz divas, varbūt trīs piegādes. Palīdzības pakete ietvers papildu “Javelin” prettanku raķetes, dažas pretgaisa aizsardzības sistēmas, kājnieku ieročus, munīciju un noteikti arī medicīnisko atbalstu,” viņš sacīja.

Pirmdien ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss informēja, ka pēdējā palīdzības paketes daļa, kas apstiprināta decembrī, Kijevā ieradās naktī uz piektdienu un sestdienu.

Dalies ar šo ziņu