Sīrijas pilsonis pieprasa Krievijai sākt izmeklēšanu pret “Vagner Group” algotņiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Warsawinstitute.org
Krievijas kaujinieks Sīrijā
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Kāds Sīrijas pilsonis nesen iesniedzis pieteikumu Krievijas Izmeklēšanas komitejā, lūdzot uzsākt izmeklēšanu pret Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātajam oligarham Jevgēņija Prigožinam piederošās privātās militārās kompānijas “Vagner Group” algotņiem, kuri bijuši iesaistīti viņa brāļa brutālā slepkavībā Sīrijā 2017. gadā.

“Vagner Group” algotņi gadiem ilgi kalpojuši Kremļa interesēs visā pasaulē - sākot no karošanas Ukrainā Donbasa reģionā līdz pat Sīrijai un Āfrikas valstīm. Šī grupējuma  cilvēki parasti uztur pie varas vietējos diktatoru režīmus, kā arī aizsargā J. Prigožina biznesa intereses.

Slepkavības videomateriāli tika publicēti divus gadus pēc tam, kad četru krieviski runājošu vīriešu grupa, kuri, iespējams, bijuš “Vāgnera grupas” algotņi, spīdzināja kādu sīriešu aizturēto. Krievijas algotņi vīrietim nogrieza galvu un rokas, pakāra viņa ķermeni un pēcāk to sadedzināja.

Tiek uzskatīts, ka krievu algotņu upuris bija dezertējis no Sīrijas diktatora Bašira al Asada armijas, bet neilgi pēc tam tika notverts. Nežēlīgā slepkavība notika Homsa provincē.

Neatkarīgais krievu laikraksts “Novaja Gazeta” pat identificēja vienu no vainīgajiem, kurš, kā ziņots, pievienojās “Vagner Group” 2016. gadā. Šī algotņu grupa darbojas kopš konflikta sākuma Ukrainā.

Lai arī Krievija neatbalsta un noliedz algotņu spēku izmantošanu, tiek uzskatīts, ka “Vagner Group” finansē ar Kremli saistīts uzņēmējs, par “Putina pavāru” dēvētais J.Prigožins. “Vagner Group” kaujinieki tiek sūtīti tur, kur Krievija oficiāli nevar nosūtīt savus ierindas karavīrus. Ukrainā viņi “brīvprātīgi” nostājās separātistu pusē.

Sīrijā, saskaņā ar Krievijas un oficiālās Damaskas slēgto darījumu, “Vagner Group” algotņi apsargāja naftas un gāzes atradnes, kuras piederot J. Prigožinam.

2018. gada februārī presē izskanēja ziņas par “Vagner Group” algotņu masveida iznīcināšanu Sīrijā brīdī, kad tie mēģināja sagrābt naftas atradnes Eifratas ielejā. Tās savā kontrolē iepriekš bija pārņēmušas ASV sabiedroto kurdu kaujinieku grupas. Sadursmē iesaistījās gan ASV artilērija, gan gaisa spēki. Tiek uzskatīts, ka kaujas rezultātā dzīvību zaudēja ap 200 krievu algotņu.

Papildus Sīrijai “Vagner Group” algotņi darbojas Centrālāfrikas Republikā, Sudānā, Lībijā un Mozambikā.

Dalies ar šo ziņu