Jaunsargu mamma: Dēls ir Jaunsardzē, lai papildinātu zināšanas un dotu savu artavu

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsardze
Foto: Matīss attēlā pirmais no labās. Foto no personīgā arhīva

Dace ir trīs dēlu – jaunsargu mamma, kura viņu gaitas kustībā atbalstījusi kopš tās pirmais uzsāka vecākais dēls Matīss. Dace intervijā “Sargs.lv” atzīst, ka pozitīvās emocijas par Jaunsardzi viņā visvairāk rada zināšanas, kuras bērni apgūst – sākot ar ugunskura iekuršanu, līdz pat pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanai. Tikmēr kā lielāko Jaunsardzes devumu viņa saskata vecākajā dēlā, kurā ļoti attīstījušās līdera dotības, mērķtiecība un spēja uzņemties atbildību. Viņa gan piebilst – ne katram bērnam jābūt jaunsargam, turklāt ne katram tas arī ir pa spēkam. 

Daces vecākais dēls, kuram ir 17 gadu, jaunsarga gaitas uzsāka pirms teju pieciem gadiem. Viņš Jaunsardzē iestājies pēc sarunas ar vectēvu, kurš ir liels Latvijas patriots un vēstures zinātājs.

“Viņiem savā laikā bija gara saruna par to, kā veidojās Latvija, un Matīss tajā klausījās ar lielu interesi un uzdeva dažādus jautājumus. Opaps, pamanot viņa lielo interesi par šīm tēmām, ieteica viņam iestāties Jaunsardzē, lai papildinātu zināšanas un dotu savu artavu. Tā arī Matīss uzsāka jaunsarga gaitas un turpina tās joprojām,” atceras mamma.

Image
Jaunsardze
Foto: Liepu ģimene. Foto no personīgā arhīva
Liepu ģimene. Foto no personīgā arhīva

Matīsa piemēram pēcāk sekoja arī jaunākie brāļi – 14 gadus vecais Krišjānis, kurš Jaunsardzē ir divus gadus, un 11 gadus vecais Jurģis, kurš kustībā ir nedaudz vairāk par gadu. Mamma gan piebilst, ka Covid-19 dēļ jaunākais dēls nepaspēja Jaunsardzē iestāties oficiāli, dodot jaunsarga solījumu. 

Dace arī uzsver, ka Matīsa un pēc tam arī Krišjāņa un Jurģa lēmumu stāties Jaunsardzē vecāki vienmēr atbalstījuši. “Mūsu ģimenei ir svarīga Latvijas nākotne un esam ļoti patriotiski, tāpēc viņu izvēli ļoti atbalstījām un bijām priecīgi,” saka viņa.

Lai arī visi trīs Daces bērni ir jaunsargi, vislielāko Jaunsardzes pozitīvo iespaidu viņa pagaidām saskata vecākajā dēlā, kuram par to ir patiešām ļoti dziļa interese.

Image
Jaunsardze
Foto: Aizsardzības ministrs A. Pabriks apbalvo jaunsargus, kuri ieguva labus rezultātus “Tet” Rīgas maratonā, skrienot vienotajā aizsardzības nozares komandā, 30.05.2019. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministrs A. Pabriks apbalvo jaunsargus, kuri ieguva labus rezultātus “Tet” Rīgas maratonā, skrienot vienotajā aizsardzības nozares komandā, 30.05.2019. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Viņā visvairāk attīstījušās līdera un vadītāja dotības, kā arī mērķtiecība. Matīss spēj saorganizēt un ir vadījis dažādus pasākumus. Redzu, ka nākotnē viņam noderēs spēja uzņemties atbildību un izdarīt līdz galam arī to, ko negribas,” novērojumos dalās mamma.

Viņa gan akcentē – bez tā visiem dēliem nepārprotami būtiskas ir kustībā apgūtās praktiskās zināšanas, turklāt svarīgi, ka tās tiek apgūtas reālā vidē.

“Forši, ka mani bērni prot mežā iekurināt ugunskuru, viņi arī mācās pirmo medicīnisko palīdzību. Šādas zināšanas ir ļoti svarīgas. Tāpat ļoti daudz tiek runāts par drošību, kas ir ne mazāk būtiski, piemēram, peldēšanu vai līdzīgām lietām. Arī tas, ka bērni daudz laika pavada ārā, šobrīd ir ļoti svarīgi – ka nodarbības nenotiek tikai attālināti, bet viņi kurina īstus ugunskurus, ceļ teltis un darbojas reālā vidē. Tas tiešām ir forši. Par to, ka mani dēli darbojas Jaunsardzē, esmu ļoti priecīga,” dalās Dace.  

Image
Jaunsardze
Foto: Aizsardzības ministrs A. Pabriks apbalvo jaunsargus par labiem rezultātiem “Tet” Rīgas maratonā, 30.05.2019. Matīss trešais no labās. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministrs A. Pabriks apbalvo jaunsargus par labiem rezultātiem “Tet” Rīgas maratonā, 30.05.2019. Matīss trešais no labās. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Viņasprāt, tajā liela loma ir Ikšķiles novada jaunsargu vienības instruktoram kaprālim Andrim Juškānam. Dace uzsver – ir ārkārtīgi svarīgi, kas stāv aiz jauniešiem un kas viņus motivē, un Juškāns spēj saliedēt, motivēt un ieinteresēt.

Mamma gan piebilst, ka, viņasprāt, Jaunsardze nav obligāta katram jaunietim. Tas arī nav pa spēkam katram, jo kustībā ir sava specifika, kā arī ne katram tas vajadzīgs. Tāpat Jaunsardzē nepieciešama gan liela garīgā, gan fiziskā noturība.

Dalies ar šo ziņu