Japāna steidz integrēt robotus sauszemes spēkos

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Defence news
 “Vision 60” robots “Hyakuri” gaisa spēku bāzē
Foto: Japan Air Self-Defense Force_ENG/Facebook. “Vision 60” robots “Hyakuri” gaisa spēku bāzē

Nesenie līgumi par bezpilota sauszemes transportlīdzekļiem, ko Japānas valdība slēgusi ar vairākiem starptautiskajiem militārajiem ražotājiem, liecina par to, kā valsts plāno ieguldīt lielākus līdzekļus robotos, lai atbalstītu savus sauszemes spēkus, vēsta ASV militārais medijs “Defence news”.

Japāna pašlaik atpaliek no savām kaimiņvalstīm kā Ķīnas un Dienvidkorejas militāro bezpilota sistēmu izmantošanā. Papildu valsts iedzīvotāji noveco, un kopējais iedzīvotāju skaits ar katru gadu sarūk, tādējādi samazinoties arī karavīru skaitam. "Ir svarīgi veicināt automatizācijas, darbaspēka taupīšanas un optimizācijas centienus, izmantojot bezpilota līdzekļus, tostarp bezpilota sauszemes transportlīdzekļus ," teikts Japānas militāro iepirkumu aģentūras ATLA paziņojumā.

8. aprīlī “Rheinmetall” paziņoja par vairāku miljonu dolāru darījumu par trim “Mission Master SP” 8x8 bezpilota sauszemes transportlīdzekļiem jeb UGV. Pēc tam, 16. aprīlī, Igaunijā bāzētais un Apvienotajiem Arābu Emirātiem piederošais uzņēmums “Milrem” paziņoja, ka tas ir parakstījis līgumu ar Japānas Sauszemes spēkiem par trim “THeMIS” kāpurķēžu UGV.

Trīs “Mission Masters” roboti tiks piegādāti nākamā gada janvārī, savukārt “THeMIS” transportlīdzekļi piegāde notiks jau šogad. Japānas Sauszemes spēki šogad arī plāno iegādāties ASV bāzētā uzņēmuma “Ghost Robotics” trīs “Vision 60” četrkājus.

ATLA pārstāvji norāda, ka 2023. gada budžetā maziem UGV ir atvēlēti aptuveni seši miljardi jenu jeb 36 miljoni eiro.

Image
"Mission Master SP" kravas konfigurācija.
"Mission Master SP" kravas konfigurācija. Foto: Rheinmetall
2025. gada laikā ATLA "secīgi pārbaudīs šo UGV veiktspēju un to ekspluatāciju", atklāj aģentūras pārstāvis. Tie tiks izmantoti, piemēram, garnizona apsardzei, informācijas vākšanai un kaujas atbalstam.

"Aizsardzības attīstības programma aicina efektīvi apvienot UGV un bezpilota lidaparātus, lai uzlabotu garnizonu, bāzu un citu svarīgu objektu drošības un aizsardzības sistēmu efektivitāti," norāda ATLA pārstāvji.

Uz jautājumu, kāpēc UGV tiek iegādāti no ārvalstu uzņēmumiem, nevis no Japānas tehnoloģiju ražotājiem, ATLA pārstāvis skaidroja, ka iegādē tiek ņemti vērā tādi faktori, kā veiktspējas prasības, izmaksas un uzturēšana. “Pašlaik nav tādas politikas, kas noteiktu UGV iegādāties tikai no Japānas vai tikai no ārvalstu ražotājiem.”

Aģentūra piebilda, ka "bezpilota līdzekļi bieži ir daudz izdevīgāki salīdzinājumā ar cilvēku operētām iekārtām, kā arī spēj darboties nepārtraukti ilgu laiku un samazina cilvēka zaudējumus.”

“Milrems” pārstāvji atklāj, ka Japānai nosūtītie “THeMIS” roboti tiks izmantoti piegāžu veikšanai un izlūkinformācijas ievākšanai. “THeMIS” līdz šim ir iegādājušās 16 valstis, tostarp Ukraina, izmantojot tos karā pret Krieviju.

"Japānas Sauszemes spēku mērķis ir būtiski stiprināt savas aizsardzības spējas ar bezpilota līdzekļiem, lai iegūtu tehnoloģisko pārākumu, vienlaikus ierobežojot cilvēku zaudējumus, un šim uzdevumam UGV ir radīti," medijam “Defence news” sacīja “Milrem Robotics” izpilddirektors Kuldars Vērsi (Kuldar Väärsi).

“Rheinmetall” atklāj, ka katrs ar elektrisko piedziņu darbināmais “Mission Masters” būs aprīkots ar dažādiem kravnesības moduļiem, tostarp kravas, novērošanas un tālvadības ieroču staciju. Šis līgums ietver ilgtermiņa atbalsta un apmācību programmu, kā arī rezerves daļas, sadarbībā ar Japānas partneri “Marubeni Aerospace”.

Japānas Gaisa spēki jau ir izmēģinājuši trīs “Vision 60” robotus “Hyakuri” gaisa spēku bāzē. Roboti tika izmantoti, lai atbalstītu glābšanas darbus pēc janvārī notikušās zemestrīces.

Dalies ar šo ziņu