Ķīna noraida ASV ideju par aizsardzības ministru tikšanos

Ārvalstīs
LETA/DPA
Ķīnas un ASV prezidenti
Foto: REUTERS/Scanpix

Ķīna otrdien noraidījusi ASV ierosinājumu šonedēļ sarīkot aizsardzības ministru tikšanos drošības konferences laikā Singapūrā.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve sacīja, ka ASV ir labi zināmas grūtības Ķīnas un Savienoto Valstu dialogā militāros jautājumos. Viņa aicināja ASV respektēt Ķīnas suverenitāti un bažas par drošību, labot nepareizo praksi un radīt nepieciešamo atmosfēru un apstākļus dialogam un komunikācijai starp abu valstu militārpersonām.

Viņa neatkārtoja aicinājumu ASV atcelt sankcijas, ko tās piemērojušas Ķīnas aizsardzības ministram ģenerālim Li Šanfu.

Vašingtona pieprasīja ASV aizsardzības ministra Loida Ostina un ģenerāļa Li tikšanos Starptautiskā stratēģisko pētījumu institūta drošības konferencē, kas notiks Singapūrā no piektdienas līdz svētdienai. Konferencē, kas norisinās kopš 2002.gada, ik gadu pulcējas simtiem ministru, militārpersonu un aizsardzības jomas ekspertu.

Pentagona preses pārstāvis sacīja, ka Ķīnas puse atteikusies tikties.

ASV 2018.gadā piemēroja sankcijas Ķīnas armijas ieroču izstrādes departamentam un Li, kas tobrīd vadīja šo departamentu. Sankcijas ierobežo šīs institūcijas un Li finanšu darījumus ASV.

ASV neuzskata šīs sankcijas par šķērsli Li un Ostina tikšanās noorganizēšanai. Li stājās Ķīnas aizsardzības ministra amatā martā.

ASV un Ķīnas attiecības pasliktinājās pēc ķīniešu spiegošanas balona notriekšanas februārī un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena Ķīnas vizītes atcelšanas.

G7 samitā Hirosimā ASV prezidents Džo Baidens prognozēja atkusni attiecībās ar Ķīnu, bet Pekina turpina apsūdzēt ASV par centieniem iegrožot tās augošo varu pasaulē.

Dalies ar šo ziņu