Igaunijas Aizsardzības spēku delegācija pārbauda Pleskavā bāzēto Krievijas elitāro desanta divīziju

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Pleskava
Foto: Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Igaunijas Aizsardzības spēku delegācija Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ietvaros pagājušajā nedēļā devās inspekcijas vizītē uz Pleskavu, apmeklējot 76. gvardes gaisa uzbrukuma divīziju, sauktu arī par Pleskavas desantniekiem. Šī divīzija ir daļa no Krievijas, agrāk padomju savienības, elites gaisa desanta spēkiem jeb Vozdušno-desantnye voyska (VDV), raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Četru cilvēku delegācija no Igaunijas bruņotajiem spēkiem EDSO Vīnes dokumenta ietvaros pārbaudīja vienības Krievijas Rietumu militārajā apgabalā, sākot ar pārbaudi 76. gvardes gaisa uzbrukuma divīzijas vienībā Pleskavā, aptuveni 30 km attālumā no Igaunijas robežas.

Krievijas kolēģi Igaunijas delegācijai izrādīja arī aprīkojumu un bruņojumu, kas veido 25. Motorstrēlnieku brigādi un 15. Speciālo aviācijas un kosmosa spēku armiju, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku ģenerālštābs.

Tikmēr Igauniju šogad ir apmeklējušas jau divas Krievijas inspektoru delegācijas, iepazīstoties ar Igaunijas armijas infrastruktūru un bruņojumu, tai skaitā ikgadējo militāro mācību “Pavasara vētra” (“Kevadtorm”) laikā šī gada jūnija sākumā.

Krievijas armijas 76. gvardes gaisa uzbrukuma divīzijas izcelsme meklējama Otrā pasaules kara laikā ar tādu pašu skaitlisko apzīmējumu. Pēc kara tā tika atkārtoti nodēvēta par gaisa desanta divīziju, 2006. gadā kļūstot par gaisa uzbrukumu divīziju. Tās desantnieki bijuši iesaistīti pirmajā un otrajā Čečenijas karā, kā arī 2008. gada karā Gruzijā.

Pēdējā laikā Pleskavas vārds medijos parādījies arī saistībā ar Pleskavas lidostu, ko, iespējams, kaimiņvalstis varētu izmantot nelikumīgo migrantu iepludināšanai Baltijas valstīs caur Igauniju un Latviju.

Uzņemot vizītes bruņoto spēku vienībās, EDSO dalībvalstis demonstrē atvērtību un apņemšanos pildīt starptautiskās saistības saskaņā ar Vīnes dokumentu, kas paredz ikgadēju brīvprātīgu militārās informācijas apmaiņu, novērtējuma vizītes un inspekcijas starp EDSO dalībvalstīm.

Dalies ar šo ziņu