Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstis strādā pie kopīgas kaujas spēju attīstīšanas

Ārvalstīs
Sargs.lv
Foto: Defence Operations/Twitter
Foto: Foto: Defence Operations/Twitter

Laikā, kad visā pasaulē tiek mesti neskaitāmi izaicinājumi starptautiskajām normām un noteikumiem, mēs arvien vairāk apzināmies savas vājības un augošo nepieciešamību demonstrēt noturību, tā pēc Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force - JEF) dalībvalstu ministru sanāksmes sacīja Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas parlamentārais valsts sekretāra vietnieks Džeimss Hīpijs (James Heappey).

Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) norādīja, ka Apvienotās reaģēšanas spēkiem ir nozīmīga loma reģiona drošības un stabilitātes stiprināšanā. “Mēs varam paļauties uz dalībvalstīm, ka tās vēlās un spēj efektīvi sadarboties. Sakarā ar izmaiņām drošības vidē, mēs ceram, ka varēsim dalīties savās idejās un pieredzē, lai padarītu Apvienotos reaģēšanas spēkus stiprākus un apkarotu arvien pieaugošos draudus,” sacīja Somijas aizsardzības ministrs.

Dž. Hīpijs pauda, ka dalībvalstīm ir kopīgas apņemšanās un vērtības, tostarp pārliecība par demokrātiju, cilvēktiesībām un uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību, kā arī norādīja, ka ministri apsprieduši hibrīddraudus, ar kuriem nākas saskarties arvien biežāk. “Agresoru jaunajām tehnoloģijām vajadzētu satraukt mūs visus, šādos gadījumos līdzīgi domājošiem partneriem ir jābūt solidāriem,” sacīja Dž. Hīpijs. “Mūsu pretinieki apskauž mūsu spēju strādāt kopā,” viņš uzsvēra.

“Parakstot jaunu vienošanos, Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstis apliecina savu ciešo sadarbību, kas turpmāk attieksies uz visiem aizsardzības jomas līmeņiem, tādejādi stiprinot mūsu bruņoto spēku reaģēšanas spējas gan kara, gan miera laikā,” pēc iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmes norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministri sanāksmē parakstīja kopīgu plānošanas dokumentu, kas, reaģējot uz mainīgajiem drošības izaicinājumiem, noteiks sabiedroto valstu stratēģisko politiku Apvienoto reaģēšanas spēku turpmākai attīstītībai, un ir papildinājums 2018. gadā parakstītajam iniciatīvas saprašanās memorandam. 

Ņemot vērā mūsdienu drošības izaicinājumus, parakstītā vienošanās paredz veicināt dalībvalstu sadarbību arī starpvaldību līmenī, ar mērķi nodrošināt bruņoto spēku savietojamību un ātras reaģēšanas spējas visos spēku veidos.

Sanāksmes laikā notika arī A. Pabrika un Somijas aizsardzības ministra Anti Kaikonena (Antti Kaikkonen) divpusējā tikšanās, kurā amatpersonas apsprieda divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī reģionālās drošības jautājumus.

“Šodien mēs vēlreiz apstiprinājām savu apņemšanos attiecībā uz Apvienoto reaģēšanas spēku vienotību. Mēs esam ne tikai praktizējuši, kā kopīgi rīkoties krīzes situācijās, bet arī esam parakstījuši jaunu vienošanos, kas parāda mūsu apņēmību hibrīddraudu apkarošanā,” norādīja Dž. Hīpijs, papildinot, ka šajā konkurētspējīgajā laikmetā Lielbritānija turpinās ieguldīt pasaules drošībā.

A. Kaikonens pateicās dalībvalstu ministriem par diskusijām un norādīja, ka šīs ikgadējās tikšanās ir vērtīgas visām iesaistītajām valstīm, kā arī nepieciešamas veiksmīgai Apvienoto reaģēšanas spēku darbībai. Tāpat ministrs sacīja, ka sanāksmes notikusi uzreiz pēc NORDEFCO Ziemeļvalstu aizsardzības ministru sanāksmes, kas parāda, kā dažādas aizsardzības alianses viena otru atbalsta un papildina.

Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodoma protokolu par šo spēku izveidi. 2014. gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

2015. gada 30. novembrī Lielbritānijā septiņas valstis - Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija - parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi. 2017. gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt šī gada aprīlī tai pievienojās Islande.

Dalies ar šo ziņu