Baidens pēc tikšanās ar Putinu: ASV kritiskajai infrastruktūrai jābūt neaizskaramai

Ārvalstīs
Sargs.lv
ASV prezidents Džo Baidens pēc tikšanās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

ASV Kritiskajai infrastruktūrai, tostarp elektroapgādei un ūdensapgādei jābūt neaizskaramai pret kiberuzbrukumiem. Šādu nostāju trešdien notikušājā ASV prezidenta Džo Baidena un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās laikā pauda ASV vadītājs, paužot gatavību rīkoties, ja Krievija pārkāps ASV suverenitāti vai nacionālās drošības intereses.

Atskatoties uz nupat aizvadīto samitu, ASV prezidents pauda, ka ir optimistisks un ka turpmākajos mēnešos tiks pārbaudīts, vai šodienas diskusija patiešām uzlabos abu valstu sadarbību. Tāpat viņš atzīmēja, ka šodienas sarunā neizskanēja draudi, tomēr nepārprotami uzsvēra, ka ir paudis stingru nostāju par ASV reakciju gadījumā, ja sekos jauni uzbrukumi tās kritiskajai infrastruktūrai, kā arī norādīja, ka Krievijai jārēķinās ar “postošām sekām”, ja cietumā ies bojā opozīcijas pārstāvis Aleksejs Navaļnijs.

“Princips ir viena lieta, bet tas ir jāpierāda praksē,”  sacīja Dž. Baidens. “Atbildīgajām valstīm ir jārīkojas pret noziedzniekiem, kuri to teritorijā nodarbojas ar kiberizspiešanu, ” viņš norādīja, atsaucoties uz Krievijas prezidenta noliedzošo reakciju, ka Krievija kādā veidā būtu atbildīga par kiberuzbrukumiem, kas veikti no tās robežām. Tāpat asa atbilde gaidāma gadījumā, ja ASV vēlreiz piedzīvos iejaukšanos tās vēlēšanās.

Baidens sacīja, ka ieskicējis 16 dažādas kritiskās infrastruktūras vienības, kam jābūt neaizskaramām, tostarp enerģētiku un ūdens apgādi. Nepieciešams panākt abu pušu vienošanos, ka šīs nozares jāatstāj ārpus kiberkara robežām. Viņš gan nepaskaidroja, kā uz to reaģēja Putins, tomēr norādīja, ka abas puses piekritušas “strādāt pie konkrētas izpratnes par to, kas ir ārpus robežām un sekot konkrētiem gadījumiem”.

Atbildot uz jautājumu par ASV reakciju iespējamu turpmāku kiberuzbrukumu gadījumā, Baidens sacīja, ka Putinam paudis, ka ASV ir “ievērojamas kiberspējas”, un ka tā reaģēs. “Viņš to zina. Viņš precīzi nezina, kādas ir mūsu spējas, bet viņš zina, ka tās ir nozīmīgas,” presei sacīja ASV prezidents. “Ja viņi pārkāps šīs normas, mēs nepaliksim atbildi parādā. ”

“Es uzskatu, ka ir reālas izredzes ievērojami uzlabot abu valstu attiecības, neatmetot principus un vērtības,” pauda ASV prezidents, norādot, ka pēdējā lieta, ko vēlas Putins ir jauns Aukstais karš. Prezidenti vienojušies arī turpmāk sadarboties ieroču kontroles jautājumos, kā arī Baidens atkārtoti uzsvēris ASV atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

Pēc abu valstu līderu samita ASV un Krievija publicēja kopīgu paziņojumu, kurā norādīja, ka pat “spriedzes periodos” abām valstīm ir kopīgi mērķi “nodrošināt prognozējamību stratēģiskajā sfērā, samazināt bruņotu konfliktu risku un kodolkara draudus”. Saskaņā ar šiem mērķiem, ASV un Krievija tuvākajā nākotnē kopīgi uzsāks integrētu divpusēju stratēģiskās stabilitātes dialogu, ar šī dialoga palīdzību cenšoties likt pamatu turpmākajiem ieroču kontroles un riska samazināšanas pasākumiem, teikts paziņojumā.

Prezidents norādīja, ka vēlējies aizvadīt klātienes tikšanos, lai skaidri definētu jomas, kurās abām valstīm nepieciešams sastrādāties, lai skaidri komunicētu, kā ASV reaģēs uz darbībām, kas kaitē tās vai sabiedroto interesēm, kā arī lai izklāstītu ASV prioritātes un vērtības un pēc iespējas skaidrāk nodotu šo vēstījumu.

Dalies ar šo ziņu