ASV armija paplašina spēkus Eiropā ar divām jaunām vienībām

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
ASV kaujas grupas karavīri Polijā mācībās šauj no haubices  M777A2
Foto: Foto: Staff Sgt. Brian Kohl/U.S. Army

ASV armija uz Eiropu nosūtīs divas jaunas vienības – daudzdomēnu vides kaujas grupu (Multidomain Task Force – MDTF) un kaujas laika uguns vadības vienību (Theater Fires Command).

Abas vienības sastāv no aptuveni 500 karavīriem, kas Eiropā ieradīsies tuvāko mēnešu laikā, paziņojusi ASV armijas Eiropā un Āfrikā spēku pavēlniecība. Kopā ar karavīriem ASV armijas garnizonā Vīsbādenē, Vācijā ieradīsies arī 750 pavadošie ģimenes locekļi.

MDTF vienībai paredzēts sākt darbu šī gada 16.septembrī, bet Kaujas lauka uguns vadības vienībai – mēnesi vēlāk, norādīts paziņojumā.

MDTF vienības ieviešana Eiropā plānota jau ilgi, kopš pirmā šāda veida grupa turpina pierādīt savu efektivitāti Indijas un Klusā okeāna reģionā, aktīvi iesaistoties augsta līmeņa mācībās. Pirmā šāda veida vienība tika izveidota, lai eksperimentētu ar armijas karadarbības koncepciju daudzdomēnu operācijās. Tagad ASV armija noteikusi, ka šādas vienības ir noderīgas operatīviem nolūkiem, plānojot izveidot MDTF arī Arktikā un Klusā okeāna reģionā, kā arī trešo grupu, kas tiktu izvietota pēc vajadzības.

Vienības izveidotas pēc ASV armijas Eiropā un Āfrikā spēku komandiera ģenerāļa Kristofera Kavoli izteiktā aicinājuma šī gada sākumā.

“Daudzdomēnu kaujas grupa Eiropā sastāvēs no lauka artilērijas, pretgaisa un pretraķešu aizsardzības, izlūkošanas, kibertelpas, elektroniskās karadarbības un kosmosa, kā arī aviācijas un brigādes atbalsta elementiem. Kaujas lauka uguns vadības pavēlniecība uzlabos savu gatavību un spēju sadarboties daudznacionālā vidē, integrējoties daudznacionālos smago atbalsta ieroču kaujas šaušanas vingrinājumos un mācību operācijās ar ASV Armijas Eiropā un Āfrikā atbalstu,” teikts paziņojumā.

ASV armija Eiropā saglabās arī trīs objektus, kuras iepriekš bija paredzēts atdot Vācijas valdībai sakarā ar pieaugošajām operatīvajām prasībām Eiropā.

Iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps plānoja samazināt ASV karaspēka klātbūtni Eiropā pretēji militāro līderu, likumdevēju un valstu drošības ekspertu ieteikumiem. Līdz ar prezidenta Džo Baidena stāšanos amatā šie plāni ir apturēti, paredzot nostiprināt ASV un Eiropas sabiedroto sadarbību aizsardzības jomā.

Dalies ar šo ziņu