Pētījums: MRE nav vainojams kuņģa un zarnu trakta problēmu gadījumā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stripes.com
MRE
Foto: Lauren Parsons/USAF

Iespējams, karavīri piekritīs, ka gatavā ēdiena pārtikas pakās nav nekā tāda, ko gribētos ēst vairākas dienas pēc kārtas. Taču nesen publiskots ASV pētījums atklājis, ka šādas pārtikas uzņemšana ilgtermiņā cilvēka organismam nemaz nekaitē, raksta ASV militāro ziņu portāls “Stars and Stripes”.

ASV armijas Vides medicīnas pētījumu institūts šī gada oktobrī iepazīstināja ar jaunāko pētījumu par ASV bruņoto spēku “Meal, Ready to Eat” (MRE) jeb gatavo maltīšu ietekmi uz karavīru veselību.

Pētījums varētu pārsteigt daudzus, kas pēc vienas MRE maltītes apēšanas piedzīvojuši diskomforta sajūtu vēderā, nemaz nerunājot par tiem, kas šādu gatavo sauso pārtiku lietojuši, piemēram, trīs nedēļas pēc kārtas. Tieši tāds ir maksimālais laiks, cik ilgi atbilstoši ASV armijas noteikumiem, šādu MRE jeb gatavo maltīti drīkst lietot uzturā.

ASV armijas Vides medicīnas pētījumu institūta zinātnieks un dietologs Dž. Filips Karls (J. Philip Karl) pavēstījis, ka daudzās, publiskajā telpā izskanējušās ziņas par MRE maltīšu slikto ietekmi uz cilvēka veselību ir nepatiesas, piebilstot, ka “šīs maltītes nepamatoti ieguvušas sliktu reputāciju”.

“Karavīri gatavās maltītes parasti lieto mācību un militāru operāciju laikā, kad atrodas nelabvēlīgos apstākļos, piedzīvo papildu stresu, atūdeņošanos, vai atrodas tālu prom no mājām, kur higiēnas apstākļi krasi atšķiras no ierastā,” telefonsarunā militāro ziņu portālam “Stripes.com” norādījis pētnieks. Dž. Filips Karls uzsver, ka pētījums sākts, lai noteiktu kas vairāk ietekmē karavīru gremošanas traucējumus – MRE lietošana vai tomēr neierastā vide un apstākļi, kādos karavīri uzturas un lieto šo pārtiku.

Pētījums ildzis 21 dienu, un tajā piedalījušies 64 ASV karavīri, kuri tika sadalīti divās kontroles grupās. Viena grupa uzturā lietoja tikai MRE, bet otra ikdienas uzturā lietojusi ierastos produktus. Grupai, kura lietoja MRE pakas, papildus tika noteikts dienas limits - neizdzert vairāk kā trīs krūzes melnas kafijas.

Papildu regulārai asins, urīna un izkārnījumu paraugu nodošanai laboratorijā visiem pētījuma dalībniekiem bija jāaizpilda ikdienas uztura patēriņa žurnāls, kas, tāpat kā viņu svara iespējamās izmaiņas, tika novērots izpētes centrā. Analīzes veiktas, lai noskaidrotu, vai MRE maltītes potenciāli ietekmē cilvēka veselību, izraisot izmaiņas zarnu mikroflorā – zarnās dzīvojošo baktēriju, sēnīšu un vīrusu populācijā.

mre

Foto: YAMIL CASARREAL/U.S. MARINE CORPS

Pētījumā atklāts, ka MRE, salīdzinājumā ar ikdienišķās pārtikas izmantošanu, zarnu mikrofloru ietekmē visai minimāli. Kontroles grupai, kura uzturā lietoja MRE gatavās maltītes, novēroja tikai vienu atšķirību: vēdera izeja dalībniekiem bija retāka tikai par vienu konkrētu reizi, salīdzinot ar grupu, kura ēda ikdienišķo pārtiku. Pētnieki analīžu rezultātos konstatējuši, ka MRE lietošana uzturā mazliet samazina to baktēriju daudzumu, kas atbild par cilvēka zarnu regulāru defekāciju. Šādu baktēriju daudzumu organismā parasti ietekmē fermentētu ēdienu, piemēram, jogurta un siera ēšana.

Dž. Filips Karls arī norādīja, ka MRE nodrošina pat vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, nekā to ir vidējā amerikāņa regulārajā uzturā, kas, kā uzsver pētnieks, arī nesatur pietiekami daudz svaigu produktu. ASV armijas pārstāvji oficiālā paziņojumā jau iepriekš norādījuši, ka MRE nevar saturēt svaigus produktus, jo tā derīguma termiņam ir jābūt vismaz 3 gadu ilgam.

Dalies ar šo ziņu