Gruzija piemin piekto gadadienu kopš kara ar Krieviju

Ārvalstīs
LETA-AFP
Gruzijas karogs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Gruzija ceturtdien piemin piekto gadadienu kopš 2008. gada kara ar Krieviju.

Gruzija piemin piekto gadadienu kopš kara ar Krieviju

Ceturtdien Gruzijā plānota virkne piemiņas pasākumu, tostarp ziedu nolikšanas ceremonija Tbilisi, godinot karavīrus, kas tika nogalināti Gori, kuru bombardēja Krievijas spēki.

Karš sākās 2008. gada 7. augusta vēlā vakarā, kad Gruzijas spēki pēc vardarbības vairāku dienu garumā sāka uzbrukumu Dienvidosetijai un aplenca separātiskā reģiona galvaspilsētu Chinvali, kas naktī pakļauta spēcīgai artilērijas apšaudei un uzlidojumiem.

Atbildē Krievija, lai aizstāvētu "savus pilsoņus", sāka tūlītēju un nežēlīgu pretuzbrukumu, padzenot gruzīnu spēkus no Dienvidosetijas un kopā ar osetīnu kaujiniekiem iebrūkot dziļi Gruzijas teritorijā, kā arī veicot uzlidojumus Tbilisi pierobežā, Gori un Poti pilsētās un to apkārtnē.

Karadarbību piecas dienas vēlāk apturēja ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību panāktais pamiers.

Intervijā Gruzijas televīzijai pašreizējais Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, kurš konflikta laikā bija Krievijas prezidents, atteicās atvainoties par notikušo, visu vainu noveļot uz Tbilisi.

"Es uzskatu, ka bijām spiesti tādā veidā atbildēt uz Gruzijas bruņoto spēku agresīvo rīcību," otrdien publiskotajā intervijā norāda Medvedevs.

Pirms kara Krievija oficiāli atzina Gruzijas separātisko reģionu - Dienvidosetijas un Abhāzijas - neatkarību, un šobrīd šajos reģionos izvietoti tūkstošiem karavīru.

Oktobrī aizvadītajās parlamenta vēlēšanās Saakašvili pārstāvētā Apvienotā nacionālā kustība zaudēja miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītajai koalīcijai "Gruzijas sapnis", raisot cerības, ka attiecībās ar Maskavu varētu būt sagaidāmi uzlabojumi.

Ivanišvili, kurš ieņem premjerministra amatu, attiecību normalizāciju ar Krieviju izvirzījis par ārpolitikas prioritāti, taču līdz šim progress šajā jomā bijis minimāls.

Medvedevs atzina, ka Krievija "sadzird" izmaiņas Tbilisi tonī, taču attiecību uzlabošana nesolās būt viegls uzdevums.

Tikmēr Saakašvili Krievijai veltījis asu kritiku, norādot, ka Maskava joprojām cenšas panākt, ka Gruzija atsakās no mērķiem pievienoties NATO un Eiropas Savienībai.

"Ja Gruzijas valsts vēlas pateikt "nē" savai teritorijai un nākotnes attīstībai, tad ar Krieviju ir zināmas iespējas," trešdien pārraidītajā intervijā televīzijai sacīja prezidents. "Citādi - vai tad aita var sarunāties ar vilku?"

Saakašvili otrais un beidzamais amata pilnvaru termiņš noslēgsies rudenī.

Dalies ar šo ziņu