NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri pārrunā Gatavības rīcības plānu

NATO
Pēc nato.int materiāliem
NATO
Foto: Foto: nato.int

No 11. līdz 13. septembrim Stambulā, Turcijā notikušajā NATO Militārās komitejas sanāksmē 28 alianses dalībvalstu bruņoto spēku komandieri pārrunāja Gatavības rīcības plāna īstenošanu un vienojās, ka ir panākti visi priekšnosacījumi, lai šis plāns tiktu īstenots līdz 2016. gadā notiekošajam Varšavas samitam.

NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri pārrunā Gatavības rīcības plānu

Sanāksmē piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

“Bruņoto spēku komandieri uzsvēra, ka ir nepieciešams nodrošināt NATO spēku, tai skaitā karavīru un ekipējuma, spēju brīvi un ātri pārvietoties pa visu alianses teritoriju, jo NATO galvenā atbildība ir aizstāvēt visas 28 dalībvalstis pret jebkuru draudu,” sacīja ģenerālis Petrs Pāvels, nesen amatā ieceltais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs.

Otrs nozīmīgākais jautājums, ko pārrunāja bruņoto spēku komandieri, bija NATO nākotnes plāni un ilgtermiņa militārā stratēģija.

Militārā komiteja uzsvēra, ka nepieciešams nodrošināt, lai NATO komandstruktūra būtu spēcīga, spējīga ātri reaģēt un atturēt jebkurus potenciālos agresorus.

Ģenerālis Pāvels norādīja, ka NATO turpina pielāgoties jaunajai drošības situācijai un atbildēt uz jaunajiem izaicinājumiem, garantējot dalībvalstu drošību.

Runājot par atbalsta un apmācību operāciju Afganistānā “Resolute Support”, bruņoto spēku komandieri apliecināja atbalstu šai operācijai un afgāņu drošības spēkiem. Tika uzsvērts, ka “Resolute Support” joprojām ir lielākā NATO operācija un pierāda alianses apņemšanos saglabāt to drošības situāciju, kāda bija izveidojusies Afganistānā. Komandieri pārrunāja arī iesaisti Afganistānā pēc “Resolute Support” noslēgšanās, nodrošinot veiksmīgu pāreju no operācijas uz civilo iesaisti reģionā.

NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri pārrunāja arī partnerības uzlabošanu Balkānos, uzsverot NATO nozīmīgo lomu reģionālās stabilitātes veicināšanā, ieskaitot operācijā Kosovā un Eiroatlantiskā integrācijā.

Dalies ar šo ziņu