Mācībās „COBRA 13” kopā trenējas 13 NATO un ES valstu Speciālo operāciju spēku karavīri

Ārvalstīs
Pēc polsofcom.pl materiāliem
militārās mācības
Foto: Foto: polsofcom.pl

No 4. līdz 30. novembrim Polijā notika Speciālo operāciju spēku mācības „COBRA 13”, to ietvaros laikā no 25. līdz 29. novembrim norisinājās kaujas šaušanas mācības.

Mācībās „COBRA 13” kopā trenējas 13 NATO un ES valstu Speciālo operāciju spēku karavīri

Lauka mācības “COBRA  13” ir lielākās 2013. gadā rīkotās  NATO Speciālo operāciju spēku mācības, kurās piedalās  13 NATO un Eiropas Savienības valstis, to skaitā arī Igaunija un Lietuva. Rumānija, Zviedrija un Turcija uz mācībām bija nosūtījušas novērotājus. Mācībās atbalstu sniedz 20 dažādas institūcijas, tai skaitā apvienotās un nacionālās pavēlniecības.

Ģenerālmajors Anatols Vojtans mācību atklāšanā uzsvēra, ka Speciālo operāciju vienības ir mazākās, bet efektīvākās vienības bruņotajos spēkos. Viņš piebilda, ka šīs mācības uzstādīs augstas prasības, bet tā būs lieliska iespēja visām dalībvalstīm uzlabot savas prasmes un gūt jaunu pieredzi. Tāpat viņš norādīja, ka spēja noorganizēt šāda mēroga un līmeņa mācības liecina par Polijas bruņoto spēku augstajām aizsardzības spējām.

Speciālo operāciju vienību karavīri mācībās „COBRA 13” trenējās piecās Sauszemes, vienā Jūras spēku un vienā Gaisa spēku uzdevumu vienībā.

25. novembrī mācības apmeklēja Polijas aizsardzības ministrs Tomass Sjemonjaks, kurš apsveica mācību vadītāju, Polijas Speciālo operāciju spēku komandieri brigādes ģenerāli Pjotru Patalongu ar veiksmīgi organizētajām, dinamiskajām mācībām. Tāpat ministrs uzsvēra, ka ir gandarīts par plašo NATO valstu iesaisti šajās mācībās.  „Tas apliecina, ka Speciālo operāciju spēki ir Polijas stiprā puse,” viņš sacīja.

Galvenais mācību „COBRA 13” mērķis ir Speciālo operāciju komponenta pavēlniecības izvērtēšana un sertifikācija. Pēc sertifikācijas Polija varēs nodrošināt šī komponenta pamatstruktūru un spējas plānot un vadīt speciālās operācijas starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās. Līdz šim šādu sertifikāciju ir veikušas tikai sešas valstis – Francija, Lielbritānija, Itālija, Spānija, Turcija un ASV.

„COBRA-13” ir viens no pirmajiem soļiem speciālo uzdevumu spēju veidošanai NATO Reaģēšanas spēkiem 2015. gadam.

Dalies ar šo ziņu