Jūras spēki Polijā gatavojas mācībām "Steadfast Jazz"

NBS
Pēc mc.nato.int materiāliem
Jūras spēki
Foto: Foto: SNMCMG1

25. oktobrī Polijas pilsētā Gdiņā tika uzsākta mācību „Steadfast Jazz 2013” jūras komponentes vingrinājuma krasta fāze. Jūras spēku vingrinājumā būs iesaistīti arī latviešu karavīri – uz štāba un vadības kuģa HNMLS DE RUYTER mācību laikā Baltijas jūrā atradīsies trīs bruņoto spēku Jūras spēku flotiles virsnieki. Savukārt vēl viens virsnieks darbosies Jūras komponentes pavēlniecības štābā Taranto, Itālijā.

Jūras spēki Polijā gatavojas mācībām „Steadfast Jazz"

„Steadfast Jazz” jūras komponentes mācības norisināsies Baltijas jūrā pie Polijas krastiem un tajās piedalīsies 13 kuģi (štāba un vadības kuģi, fregates un mīnu meklētāji), viena zemūdene un pieci lidaparāti, tostarp agrās brīdināšanas un jūras patruļas lidmašīnas, kā arī helikopteri. Kopā šajā jūras komponentes vingrinājumā būs iesaistītas astoņas NATO valstis.

Šobrīd kuģi gatavojas jūras fāzei, kas sākas 2. novembrī.

Septiņu dienu ilgā vingrinājuma laikā jūras spēku vienībām vajadzēs risināt sarežģītu krīžu scenāriju.

Jūras spēku grupas, kuru vadīs Nīderlandes štāba un vadības kuģis HNMLS DE RUYTER, uzdevums būs garantēt navigācijas drošību, kā arī drošību tuvojoties ostām mācību teritorijā.

Zemūdenes, gaisa un mīnu draudi būs pietiekami augsti, lai vienībām dotu iespēju demonstrēt savas spējas tikt galā ar vissarežgītākajām situācijām. Īpaša uzmanība tiks pievērsta NATO Reaģēšanas spēku standartu pārbaudei, tāpat kuģiem un lidaparātiem vajadzēs pārbaudīt daudznacionālās procedūras, lai demonstrētu augstāko savietojamības līmeni.

Kopā ar jūras spēku vienībām "Steadfast Jazz" piedalīsies arī gaisa, sauszemes un speciālo operāciju spēki. Kopumā mācībās piedalīsies ap 6000 dalībnieku no NATO dalībvalstīm un partnervalstīm. Latvijā, Ādažu bāzē norisināsies komandvadības mācības, savukārt Polijā - lauka vingrinājums. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā būs oficiāli sertificēta vadīt NATO apvienotās operācijas 2014. gadā.

Mācību norisē no Latvijas kopumā būs iesaistīti ap 500 dalībnieku. Komandvadības mācībās piedalīsies vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīru, kā arī Aizsardzības ministrijas un civilo institūciju pārstāvju. Savukārt bez minētajiem jūras spēku virsniekiem, 33 bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

Dalies ar šo ziņu