Ģenerālis Zuliānī: Nākotnē apmācību un vingrinājumu loma NATO ievērojami pieaugs

NATO
Sargs.lv
ģenerālis Zuliāni
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

NATO Transformācijas pavēlniecības komandiera vietnieks ģenerālis Mirko Zuliānī (Mirco Zuliani) apmeklēja mācības „Steadfast Pinnacle 2013” un „Steadfast Pyramid 2013”un dalījās savās atziņās par šī vingrinājuma nozīmību.

Ģenerālis Zuliānī: Nākotnē apmācību un vingrinājumu loma NATO ievērojami pieaugs

Jūs šajā amatā esat tikai pāris nedēļas, kāds ir Jūsu viedoklis par to, ka tikāt apstiprināts šajā amatā? Kādas būs Jūsu prioritātes, kāds ir Jūsu nākotnes redzējums?

Esmu sajūsmā par šiem jaunajiem darba pienākumiem. NATO Transformācijas pavēlniecība (ACT) ir ļoti sarežģīta stratēģiska pavēlniecība, mēs esam iesaistīti tik daudz NATO aktivitātēs un  pavēlniecībai ir arī svarīga loma tajā, kāda būs Alianse nākotnē. No tā, ko es varu spriest, esot šajā amatā vien pāris nedēļas – šeit ir daudz iespēju, kur es varu veltīt savu laiku un pieredzi, un būt noderīgs pavēlniecības veicamajos uzdevumos. Es esmu pārliecināts, ka Jūs pilnībā apzināties, cik svarīgas ir šādas NATO prioritātes, kā, piemēram, Spēku sadarbības iniciatīva (Connected Forces Initiative), aizsardzības plānošana, viedā aizsardzība, sadarbība ar partnervalstīm, sadarbība ar industrijas pārstāvjiem un akadēmisko personālu, tai skaitā saistībā ar tehnoloģiju attīstību , tāpēc darāmā patiešām ir ļoti daudz. Es paredzu, ka šajā amatā būšu ļoti aizņemts, it īpaši tāpēc, ka redzu, cik nodarbināts ir mūsu štāba personāls.

Kā Jūs vērtējat Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, Rīgā organizētos vingrinājumus „Steadfast Pyramid 2013” un „Steadfast Pinnacle 2013”? Kas, Jūsuprāt, ir izdevies, vai ir lietas, kas būtu jāuzlabo?

No tā, ko man bija iespēja apskatīt, bet galvenokārt no tā, ko mūsu štāba speciālisti man ir stāstījuši, varu secināt, ka šie vingrinājumi patiešām ir ļoti svarīgi. Šodien man bija iespēja aprunāties ar dažiem šo vingrinājumu dalībniekiem. Pirmajā nedēļā notiek štāba līmeņa vecāko virsnieku mācības, nākamnedēļ mācības notiks augstākajiem virsniekiem. Mēs patiešām esam ļoti priecīgi par mācībās gūto pieredzi; uzskatu, ka tā ir unikāla iespēja organizēt mācības, lai praksē pielietotu apgūto teoriju un taktiku, kā arī kopīgi darbotos plānošanas procesā. Diemžēl mēs, galvenajos štābos dienošie karavīri, bieži vien esam tik aizņemti ar ikdienas uzdevumiem, ka mums nav laika šādu nepieciešamu pasākumu organizēšanai. Tāpēc šīs mācības ir unikāla iespēja un uzskatu, ka tās ir nepieciešams turpināt. Es Jums vēlos apgalvot, ka mēs turpināsim šādu mācību organizēšanu, jo nākotnē tieši apmācību un vingrinājumu loma tikai pieaugs.

Kāda ir šī vingrinājuma nozīme Spēku sadarbības iniciatīvā?

„Steadfast” vingrinājumi ir viena no šīs iniciatīvas sastāvdaļām. Spēku sadarbības iniciatīva ir ļoti sarežģīts process, un mums ir jādara viss iespējamais, lai vislabāk izmantotu visas mums dotās iespējas. Tāpēc šis vingrinājums un citi līdzīgi pasākumi ir tikai apsveicami, jo tie uzlabo mūsu sagatavotību un nodrošina mūsu gatavību iesaistīties dažādos uzdevumos –  tas arī ir Spēku sadarbības iniciatīvas pamatā – kopīgi izmantojot to, ko mēs jau iespējams darām individuāli, atsevišķu dalībvalstu līmenī; tādējādi mēs iegūstam visaptverošu metodi, ko tālāk kopīgi pielietot Alianses personāla apmācībā un izglītībā.

Kāds ir Jūsu viedoklis par ASV Stratēģisko pavēlniecību – STRATCOM? Iespējams, Jūs esat dzirdējuši, ka Latvija ir apņēmusies Rīgā izveidot NATO Izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos, kāds ir jūsu viedoklis par šo iniciatīvu? Kāda, Jūsuprāt, ir NATO Izcilības centru loma personāla apmācību un izglītošanas jomā?

Tiem ir ļoti svarīga loma. Bet ļaujiet man vispirms atbildēt par stratēģisko komunikāciju. Visas mūsu līdzšinējās darbības un operācijas ir pierādījušas stratēģiskās komunikācijas būtisko nozīmi, tāpēc šis ir jautājums, kam ir jāpievērš īpaša uzmanība. Mums jāizlemj, vai nepieciešams izveidot mācību programmu, kas paredzētu, ko darīt un kā labāk rīkoties nākotnē. Diemžēl ir skaidrs, ka līdz šim mēs stratēģiskās komunikācijas jomā neesam bijuši īpaši sekmīgi, tāpēc tā jāuzlabo. Izcilības centra izveide var šādas iespējas sniegt. Uzskatu, ka mums vajag izveidot attiecīgu mācību programmu un uzsākt personāla, kuru nākotnē plānots iesaistīt šajā jomā, izglītošanu un apmācību.

Transformācijas pavēlniecība atzinīgi vērtē Latvijas priekšlikumu par izcilības centra izveidi, mēs pilnībā atbalstām šo ieceri.

Mēs sadarbojamies ar Latvijas aizsardzības ministriju un, manuprāt, tagad ir īstais brīdis šāda izcilības centra izveidei. Šis jaunveidojamais centrs, līdzīgi kā visi pārējie NATO izcilības centri dod iespēju sadarboties mūsu personālam nepieciešamo dažādo aktivitāšu nodrošināšanā Spēku sadarbības iniciatīvas ietvaros, it īpaši attiecībā uz apmācību, eksperimentiem un jaunu ideju ģenerēšanu. Šo jauno ideju pilnveidošana ir patiešām ļoti svarīgs NATO uzdevums.

Pagājušā gada oktobrī Transformācijas pavēlniecība no Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā (SHAPE) pārņēma vingrinājumu funkcijas nodrošināšanu. Kā, Jūsuprāt, tas darbosies, kādi uzlabojumi ir sagaidāmi pēc šīs funkciju pārdales?

Tas bija liels un sarežģīts uzdevums. Mana amata priekšgājējs un šajā procesā iesaistītais personāls ir paveikuši lielisku darbu. Un šodien ir redzams šīs funkciju pārdales rezultāts, jo tagad viena struktūrvienība – Transformācijas pavēlniecība ir atbildīga par mācību sagatavošanu un vienlaicīgi pārrauga visu, kas notiek apmācības jomā. Es esmu pārliecināts, ka jau tagad mēs redzam labus rezultātus. Protams, mēs cieši sadarbojamies ar Sabiedroto operāciju pavēlniecību, jo tie ir mūsu klienti un pašlaik viņi gatavojas novērtēt mācību rezultātus. Ir ļoti svarīgi uzturēt šāda veida dialogu un, manuprāt, tas bija labs lēmums; domāju, ka mēs esam uz pareizā ceļa.

Dalies ar šo ziņu