Pabriks: ES operāciju īstenošanai ir nepieciešams kopīgs finansējums

Sargs.lv

Pabriks: ES operāciju īstenošanai ir nepieciešams kopīgs finansējums

Šodien, piedaloties Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Nikosijā, Kiprā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra nepieciešamību paplašināt iespējas kopīgi finansēt ES militāro spēju veidošanu, ātrās reaģēšanas spēku izvēršanu un operācijas.

„Ekonomiskās krīzes ietekmē aizsardzības budžetu samazinājums ES notiek uz pieaugošo starptautisko drošības izaicinājumu fona, tādēļ mums ir jādomā par veidiem, kā ne tikai saglabāt, bet arī stiprināt ES militārās spējas, tai skaitā ES iesaisti starptautisko krīžu risināšanā, " sanāksmē uzsvēra ministrs.

Kopīga finansējuma palielināšana ir viens no risinājumiem, kas ļautu stiprināt ne tikai ES krīžu pārvarēšanas mehānismus, bet arī spējas, ko ES valstis varētu piedāvāt NATO vajadzībām.” 

Pārrunājot ES militāro spēju attīstību un resursu apvienošanu, aizsardzības ministri bija vienisprātis, ka daudznacionāla sadarbība šobrīd ir labākā alternatīva. „Apstākļus, kas ir veicinājuši resursu apvienošanu, mēs varam izmantot, lai panāktu arī ciešāku ES integrāciju drošības jomā,” norādīja A.Pabriks.

Ministri atzinīgi novērtēja ES pirātisma apkarošanas operācijas ATALANTA rezultātus, kurā šobrīd dien arī divi Latvijas karavīri. Par operācijas panākumiem liecina pirātu uzbrukumu un nolaupīto kuģu skaita samazināšanās pie Somālijas krastiem. Tomēr, lai sasniegtais progress būtu neatgriezenisks, īpaša uzmanība jāpievērš situācijai Somālijā, lai nepieļautu pirātu grupējumu aktivitātes uz sauszemes. Šajā ziņā īpaša nozīme ir ES apmācību misijai, kas apmāca Somālijas drošības spēkus.

Sanāksmē pozitīvi tika novērtēts panāktais progress drošības situācijas uzlabošanā Bosnijā un Hercegovinā, līdz ar to ir pieņemts lēmums uz pusi samazināt šeit izvietoto ES operācijas ALTHEA kontingentu.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī drošības izaicinājumi ES dienvidu kaimiņvalstīs, tostarp situācija Lībijā, Mali un Nigērā. Ministri diskutēja arī par ES kaujas grupu nākotni, īpašu uzmanību pievēršot to pielietojumam krīžu noregulēšanā un vadošās valsts lomai kaujas grupu izveidē. Latvija 2013.gadā plāno piedalīties Lielbritānijas vadītajā ES kaujas grupā.

Dalies ar šo ziņu