Nacionālie bruņotie spēki no ASV saņem pretgaisa aizsardzības radiolokatorus “Sentinel”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Sentinal saņemšana
Foto: Foto: Raimonds Lauskis

17. jūnijā Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē notika svinīgā taktisko radiolokatoru “Sentinel” dāvināšanas ceremonija, kurā Nacionālie bruņotie spēki saņēma pirmos divus pretgaisa aizsardzības radiolokatorus no ASV. Kopumā Latvija saņems četrus šādus radiolokatorus.

Nacionālie bruņotie spēki no ASV saņem pretgaisa aizsardzības radiolokatorus “Sentinel”

Svinīgajā radiolokatoru dāvināšanas ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita (Nancy Bikoff Pettit) un Mičiganas Gaisa spēku Nacionālās gvardes 127. eskadriļas komandieris brigādes ģenerālis Dž. D. Slokums (John D.Slocum).

Klātesošie atzinīgi novērtēja līdzšinējo Latvijas un ASV sadarbību un pretgaisa aizsardzības radiolokatoru nozīmi kā Latvijas, tā reģionālās drošības stiprināšanā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzrunā norādīja: “Šodien, kad mēs pieminam vienu no vistumšākajām dienām mūsu valsts un tautas vēsturē, mēs esam klāt arī ļoti nozīmīgu lēmumu izpildes brīdī. Ir ļoti svarīgi sajust, ko mēs redzam arī šodien, ka Latvija kā NATO dalībvalsts nav viena būvējot un stiprinot savu aizsardzību un drošību.”

ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita savā uzrunā pievērsās gaidāmā NATO samita nozīmei kolektīvās aizsardzības stiprināšanā, sakot: “Esmu optimistiska par to, ka samits sekmēs lielāku daudznacionālo spēku klātbūtni Latvijā. Esmu optimistiska par to, ka samita iznākums, tāpat kā šie radari, stiprinās mūsu kolektīvo aizsardzību.” Vēstniece norādīja, ka ar šo radaru palīdzību tiek nosūtīts skaidrs vēstījums par ASV stingro apņemšanos stiprināt Latvijas un reģionālo drošību. 

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzrunā teica: “Mēs šeit redzam 21. gadsimta spēju, kura ļoti nozīmīgi uzlabos mūsu valsts pretgaisa aizsardzības iespējas. Es gribu pateikt paldies Amerikas Savienotajām Valstīm par šo ļoti nozīmīgo dāvinājumu, tāpat es gribu pateikties visiem, kas bija iesaistīti šajā procesā un tiks iesaistīti turpmāk arī apmācībā un visos pārējos procesos, lai panāktu pilno kaujas gatavību atbilstoši mūsu attīstības plāniem.” Ģenerālleitnants R.Graube uzrunā uzsvēra, ka “tas ir tikai sākums mūsu kopējai pretgaisa aizsardzības modernizācijas programmai, kura ilgst vairākus gadus un kurai jānoslēdzas ar ļoti lielām spējām.”

Mičiganas Gaisa spēku Nacionālās gvardes 127. eskadriļas komandieris brigādes ģenerālis Dž.D.Slokums (John D.Slocum) teica: “Tie panākumi, ko mēs šodien šeit atzīmējam, atspoguļo ne tikai mūsu lielisko savstarpējo sadarbību ar Latviju, bet arī kalpo kā pastāvīgu saistību un noturīgas partnerības simbols un vēl viens solis ceļā uz ilgstošu draudzību. Šie radari būs līdzeklis kolektīvās aizsardzības nodrošināšanā nākotnē, sargājot brīvības, neatkarības un pašnoteikšanās principus.”

“Sentinel” ir pārvietojams taktiskais pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokators, kurš spēj identificēt helikopterus, liela ātruma uzbrukuma lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidaparātus.

Nacionālie bruņotie spēki radiolokatorus “Sentinel” izmantos, savienojot ar to rīcībā esošo tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “RBS-70”, kuru izmanto svarīgu objektu un gaisa telpas aizsardzībai, kā arī militāru vienību tuvam atbalstam kaujā.

Pērn ASV Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu “Thales Raytheon Systems” par radiolokatoru “AN/MPQ-64F1 Sentinel” piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Līgums ietver četru radiolokatoru un četru bruņotu automašīnu HMMWV piegādi, kas paredzētas radiolokatoru pārvietošanai. Tāpat tas paredz rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību. Līguma kopējā summa ir 22 732,500 ASV dolāri un tas tiks izpildīts līdz 2016. gada 31. oktobrim.

Dalies ar šo ziņu