Latvijā jārunā nevis par militāro rūpniecību, bet produktu radīšanu civiliem un militāriem mērķiem

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Nozare.lv
DAIF
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Latvijā nav tik daudz jārunā par militāro rūpniecību, cik par to, lai Latvijā saražotos produktus un sniegtos pakalpojumus varētu izmantot gan civiliem, gan militāriem mērķiem, šodien Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF) rīkotajā pasākumā "Industrijas diena NBS" atzina aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. 

Latvijā jārunā nevis par militāro rūpniecību, bet produktu radīšanu civiliem un militāriem mērķiem

Pēc ministra domām, Latvijas uzņēmējiem, kas vēlas piedāvāt produktus vai pakalpojumus militārajā sfērā, ir jādomā par duālās izmantošanas ražošanu. Kā piemēru Vējonis minēja nesen Lielvārdes aviācijas bāzē prezentētos bezpilota lidaparātus.

"Šie lidaparāti ir klasisks duālās izmantošanas ražošanas piemērs - tos var izmantot gan zinātnieki saviem pētījumiem, kartografēšanai, fotografēšanai u.c. mērķiem, gan arī militārā jomā, lai veiktu patruļlidojumus utt. Latvijā vairāk ir jādomā tieši par duālās izmantošanas ražošanu," uzsvēra ministrs.

Vējonis norādīja, ka Aizsardzības ministrija meklē ceļus, kā aizsardzības jomas pakalpojumu un preču nodrošināšanā iesaistīt Latvijas uzņēmējus. Pēc viņa teiktā, būtisks nosacījums ir veicināt zinātnes izmantošanu aizsardzībā, jo patlaban zinātnes potenciāls netiek izmantots pilnībā.

Kā piemēru ministrs minēja pārtikas nozari, kas varētu izstrādāt tādus produktus kā uzturdevas karavīriem, sportistiem u.c. "Šāda pieeja veicinātu arī valsts ekonomiku, jo daļa militāro produktu un pakalpojumu tiktu iegādāta Latvijā, tādējādi uzņēmēji caur nodokļiem radītu papildu budžeta ieņēmumus, kas savukārt ļautu palielināt aizsardzības budžetu," stāstīja Vējonis.

Ministrs norādīja, ka militārajā jomā sadarbība ar Latvijas uzņēmējiem jau veidojas, tomēr, ņemot vērā Aizsardzības ministrijas attīstības plānus nākamajiem gadiem, šī sadarbība varētu būt daudz plašāka.

DAIF padomes priekšsēdētājs un munīcijas ražošanas uzņēmuma "DDupleks" valdes loceklis Agris Dundurs piekrita ministra teiktajam, ka ministrijas un nozares sadarbība līdz šim ir bijusi veiksmīga, taču to vajadzētu paplašināt.

"DAIF mērķis ir iesaistīt Latvijas uzņēmumus militāro produktu un preču radīšanā, ražošanā un piegādāšanā. Mums ir svarīgi panākt, ka tiek sniegti ne tikai pirkšanas un pārdošanas pakalpojumi, bet vēlamies arī piedāvāt preces un pakalpojumus ar augtu pievienoto vērtību," uzsvēra Dundurs un piebilda, ka Latvijas militāro produktu ražotāji vēlas radīt tādus produktus, ko būtu iespējams tirgot arī citviet, ne tikai Latvijā.

Dalies ar šo ziņu