Bruņotajos spēkos tiek veidota Kiberzemessardze

Latvijā
Sargs.lv

Bruņotajos spēkos tiek veidota Kiberzemessardze

Lai nodrošinātu rezerves kiberaizsardzības spēju veidošanu valstī, Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) tiek veidota Kiberaizsardzības vienība, kura apvienos augsti kvalificētus informācijas tehnoloģijas ekspertus sniegt savu atbalstu valsts drošības un aizsardzības uzdevumu izpildē.

Kiberaizsardzības vienība tiks veidota Zemessardzē, aicinot informācijas tehnoloģijas ekspertus darboties tajā no darba brīvajā laikā. Apvienojot valsts un privātā sektora ekspertu zināšanas, vienība sniegs atbalstu civilo un militāro uzdevumu veikšanai.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsver: „Ņemot vērā strauji pieaugošo informācijas tehnoloģiju pielietošanu, jauno drošības vidi un valsts pārvaldes ierobežotos resursus, svarīgi ir saliedēt valsts un privātā sektorā pieejamos līdzekļus, veidojot ekspertu komandu kā rezerves vienību, kas krīzes situācijā vai apdraudējuma gadījumā sniegs atbalstu valstij un privātam sektoram.”

Kiberzemessardzes galvenā funkcija būs sniegt atbalstu Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un NBS vienībām krīzes un konflikta situācijās, lai novērstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentus vai pārvarētu to radītas sekas kibertelpā, ja CERT.LV esošie resursi ir nepietiekami.

Informācijas tehnoloģiju speciālisti vienībā var iestāties brīvprātīgi, saskaņā ar Zemesssardzes likumu. Dalība vienībā sniegs iespēju ekspertiem veidot regulāru sadarbību, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī, nepieciešamības gadījumā, atbalstīt valsts un privātās struktūras. Kiberzemessardzes vienības izveide stiprinās valsts spējas reaģēt krīzes un konflikta situācijās un veicinās sadarbību starp valsts pārvaldi un privāto sektoru kiberdrošības jomā.

18.februārī plkst.15:00 Aizsardzības ministrijā notiks preses konference, kurā tiks informēts par Kiberzemessardzes izveidi, mērķiem un uzdevumiem. Preses konferencē piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina un privātā sektora pārstāvis, iniciatīvas atbalstītājs SIA BITI Valdes priekšsēdētājs Ēriks Dobelis.

Preses konferenci varēs vērot arī interneta tiešraidē Aizsardzības ministrijas mājas lapā.

Dalies ar šo ziņu