Māris Putniņš: Filmēšana Ādažos mums visiem ir īsts piedzīvojums!

Latvijā
Sargs.lv

Māris Putniņš: Filmēšana Ādažos mums visiem ir īsts piedzīvojums!

Ādažu poligonā jūlijā notiek jaunās latviešu spēlfimas "'Džimlai Rūdi Rallallā" filmēšana. Vairāk par filmas ideju aicinājām pastāstīt režusoram Mārim Putniņam.

- Kā radās filmas „Džimlai Rūdi Rallallā” ideja?

Šādas trakas idejas rodas brīdī, kad tām lemts rasties. Var ilgi sēdēt un prātot, bet šādu ideju neizdomāsi. Kad tik traks stāsts ir ienācis prātā, tad jāsāk domāt – kur tādu nestandarta scenāriju likt?

Kad biju pārliecinājis producentu Gati Upmali par to, ka šādai filmai ir nākotne, sāku rakstīt scenāriju. Šis process ilga apmēram gadu.

– Kā atlasījāt aktierus filmai?

Patiesībā notika otrādi. Es dabūju rokā aktieru sarakstu, pirms rakstīt scenāriju, un rakstīju lomas tieši aktieriem, kurus es zinu. Gan rīdziniekiem, gan liepājniekiem. Gandrīz visiem aktieriem lomas tika rakstītas konkrēti viņiem.

Jāatzīst, aktieriem tas bija liels pārsteigums. Piemēram, Jakovs Rafalsons sākumā nemaz neticēja, prasīja – vai tiešām tu esi man uzrakstījis lomu? Bet man kā scenārija autoram daudz vieglāk ir rakstīt lomas cilvēkiem, kurus es zinu, ar kuriem kopā esmu strādājis, kuru mīmiku un aktierspēli pārzinu, es varu paredzēt, kā viņš runās, kā kustēsies un reaģēs.

– Un visi aktieri piekrita iesaistīties šādā avantūrā?

Kad scenārijs jau bija uzrakstīts, saucu aktierus uz sarunu un jautāju, vai viņi varēs piedalīties „Džimlai Rūdi Rallallā” uzņemšanā. Nopietns jautājums bija arī par veselības stāvokli, jo filmēšana poligonā prasa fizisko izturību. No visiem uzrunātajiem aktieriem atteicās tikai trīs, pārējie visi piekrita, pat par spīti veselības problēmām. Un visi līdz šim ir izturējuši filmēšanu lieliski – gan skrējuši pa poligona smilšainajiem ceļiem, gan šāvuši ar ieročiem, gan braukuši tankā – turklāt darījuši to ar lielu aizrautību.

Es jau pašā sākumā teicu aktieriem – tas būs traks, bīstams piedzīvojums. Būs grūti, bet vienreizēji interesanti. Nenobijās. Mums ir burvīgi aktieri. 

– Kā motivējāt tik daudz teātra un kino zvaigžņu pievienoties filmēšanai?

Aktieri nenāca strādāt naudas dēļ. Viņiem bija svarīgs kaut kas cits. Ideja. Stāsts. Iespēja darīt kaut ko nebijušu. Mums ir sapulcinātas visas lielākās konkrētās paaudzes zvaigznes, kas vien Latvijā ir. Man kā režisoram tie ir svētki katru dienu.

Viņi jau sāk bēdāties, kā būs, kad šī filmēšanās būs beigusies. Jā, ir grūti. Jā, dažkārt var knapi kājas pavilkt. Elš un pūš, bet nav apturami.

Aktieri ir lieliski. Mēs ar režisoru Jāni Cimermani nofilmējam divreiz vienu un to pašu epizodi un tad lauzām galvu – kuru no variantiem likt, abi ir ļoti labi!

Lomas daudziem aktieriem ir izaicinājums, tās ir daudzšķautņainas un daudz no viņiem prasa, bet ar tādu meistarību aktieri spēj paveikt pilnīgi visu! Piemēram, Jakovs Rafalsons trīs sekundēs pamanījās sasmīdināt tankistu – ar skatienu vien.

Nofilmēts jau ir daudz, tagad tikai viss skaisti jāmontē kopā.

– Izklausās, ka daudzas epizodes ir komiskas, bet filma tiek pozicionēta kā traģikomēdija.

Fināls būs gaišs un labestīgs, bet ne visa filma būs viena vienīga jautrība, jo tāda jau ir dzīve. Vietām būs smieklīgi – un pat ļoti. Citviet būs liela nopietnība. Jo stāsts jau ir par to, ka šie pensionāri, kas tiek iesaukti Senioru rotā, vēl grib tā pa īstam padzīvot. Arī aktieriem es apsolīju to pašu – šī vasara būs piedzīvojums ne tikai jūsu varoņiem, bet arī jums.




Dalies ar šo ziņu