Jaunsargi piedalās piemiņas pasākumos Oskara Kalpaka dzimtajā pusē

Jaunsardze
Virsseržante Diāna Selecka
7ED3E887D703439A8589EE737F74E0AE.jpg

Ar Ticības liesmas iedegšanu Liepsalās un piemiņas brīdi Lubānas novada Visagala kapos 6.janvārī aizsākās pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas pasākumi Madonas pusē, kas turpināsies  līdz pat  6. martam.

Jaunsargi piedalās piemiņas pasākumos Oskara Kalpaka dzimtajā pusē

Piemiņas pasākumā O.Kalpaka atdusas vietā Visagala kapos piedalījās Madonas, Lubānas un Varakļānu novadu iedzīvotāji, Zemessardzes 25. Kājnieku bataljona karavīri, zemessargi, veterāni, Varakļānu, Viļānu, Degumnieku jaunsargi.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fonda pārstāve Edīte Zaube sacīja, ka tradīcija pulcēt skolu jauniešus aizsākās pirms 5 gadiem: „Zvaigznes dienā mēs atceramies mūsu novadnieku Oskaru Kalpaku, kurš nāca pasaulē pirms 135 gadiem. Lepojamies ar mūsu novadnieku un priecājamies, ka vietējie jaunieši neaizmirst par pulkvedi Oskaru Kalpaku!”

Aizsardzības ministrijas Jaunsardzes un informācijas centra Jaunsardzes departamenta 2.Novada nodaļas vadītājs Juris Lelis sacīja, ka katram jaunietim jādomā, kā būt noderīgam savai valstij, tieši tā, kā to darīja O.Kalpaks. „Tas bija ļoti sarežģīts laiks, kad veidojās Latvijas valsts. Arī tagad nav vienkāršs periods, kad reizēm ir grūti pieņemt pareizo lēmumu, taču katram jaunietiem  jāatceras, ka Latvijai ir vajadzīgs katrs no jums. Iespējams, jūsu ceļš aizvedīs projām no dzimtas mājām, taču arī pēc izglītības iegūšanas vai darba citur, atceraties, ka jūs šeit gaida!

Jau kopš 2012. gada Madonas pusē tiek organizēti "Kalpaka atceres pasākumi", kas pulkveža Oskara Kalpaka dzimšanas dienā sākas ar Ticības liesmas aizdegšanu dzimtas mājās Liepsalās, bet skolu jauniešiem notiek  cīņa par Kalpaka kausu.

 No 6. janvāra līdz 3. februārim skolās notiek neklātienes zīmējumu konkurss četrās vecuma grupās.

Kalpakam veltītie pasākumi turpināsies 19. janvārī Madonā, kad notiks volejbola sacensības,  tad sekos izturības sacensības Lubānā 1.februārī, 9. februārī  savas prasmes  rādīs  sākumskolas  skolēni (erudīts, militārā stafete un dambrete).   21. februārī Madonā  notiks ierindas skate,   2. martā Degumnieku pamatskolā  konkurss "Latvija. Dievs. Zemnieks. Karavīrs" (t.i. militarizētā stafete, Latvijas vēsture, latviskā dzīvesziņa, patriotiskā dziesma, pirmā palīdzība). 

Kalpakam veltītie pasākumi noslēgsies 6. martā ar  piemiņas brīdi O.Kalpaka atdusas vietā Visagala kapsētā. Tradicionāli šajā dienā notiks  NBS orķestra koncerts, kas šoreiz priecēs varakļāniešus Varakļānu kultūras namā, kā arī  "Kalpaka atceres pasākumi 2017" sacensību uzvarētāju apbalvošana.

Pasākumus organizē pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas fonds sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Aizsardzības ministriju, Jaunsardzi, Zemessardzi, Latviešu virsnieku apvienību, Madonas, Lubānas un Varakļānu novada pašvaldību atbalstu.

Dalies ar šo ziņu