Lielvārdes lidlaukā pirmo reizi nolaižas A-10 lidmašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
A-10
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

26. augustā Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē pirmo reizi nolaidās divas A-10 lidmašīnas, lai veiktu degvielas uzpildi, iepazīstinātu ugunsdzēsējus ar drošības prasībām un instrukcijām, kā arī iepazītos ar Lielvārdes lidlauka iespējām.

Lielvārdes lidlaukā pirmo reizi nolaižas A-10 lidmašīnas

Astoņas ASV A-10 lidmašīnas pašlaik atrodas Igaunijā operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros, piedalās arī mācībās „Simple Strike”, kā arī trenējas ar triju Baltijas valstu tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem.

Lai lidmašīnas varētu ilgstoši sniegt tuvā gaisa atbalstu Ādažu poligonā, iespēja uzpildīt degvielu tuvajā Lielvārdes lidlaukā ir ļoti nozīmīga spēja.

„Gaisa spēku Aviācijas bāze Lielvārdē ir viena no NATO bāzēm Eiropā, un šī ir pirmā reize, kad te uzpildīta degviela ASV iznīcinātājiem,” uzsver ASV Divpusējo attiecību virsnieks Latvijā, pulkvežleitnants Timotijs Broks.

Sakaru un lidojumu nodrošinājuma posma komandieris majors Normunds Mercs uzsver, ka tā ir iepazīšanās vizīte gan ASV, gan Latvijas bruņotajiem spēkiem, lai uzzinātu vairāk par lidlauka sniegtajām iespējām un veiktu personālsastāva apmācību.

„Esmu ļoti pagodināts, ka varu būt pirmais pilots, kas ar A-10 nolaidies Lielvārdes lidlaukā,” saka majors Riks Mičels. „Mēs esam šeit kā eksperti, lai sadarbotos ar triju Baltijas valstu tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem un sniegtu padomus, lai uzlabotu šo spēju.” 

„Lielvārdes lidlauks ir lielisks, skrejceļš ir pilnīgi jauns, te ir nodrošināts  viss, kas nepieciešams lidmašīnu uzpildīšanai un apkopei,” uzsver pilots.

22. augustā astoņas ASV Gaisa spēku A-10 „Thunderbolt II” lidmašīnas ar 170 rezerves karavīru lielu apkalpi ieradās Igaunijā. Lidmašīnas ieradušās Baltijā no 442.iznīcinātāju eskadriļas Vaitmenas Gaisa spēku bāzes Misūri. 

Vingrinājums „Simple Strike” norisināsies no 24. augusta līdz 11. septembrim Ādažu poligonā un Ogres novadā, lai pilnveidotu uguns atbalsta spējas. Tā laikā virs Ādažiem un Ogres novada notiks A-10 lidmašīnu pārlidojumi.

Kopš augusta Latvijā sācies aktīvs militāro mācību periods, un daudzās no nacionālajām un starptautiskajām mācībām šogad piedalīsies arī ASV un citu sabiedroto valstu karavīri ar savu militāro tehniku, tai skaitā helikopteriem. Pa Latvijas ceļiem militāro mācību un treniņu laikā pārvietosies bruņumašīnas un cita militārā tehnika; pāri Latvijai lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. Iespēju robežās operatīvā informācija būs pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija.

Dalies ar šo ziņu