Jūras spēku mācību centrā uzsākts unikāls meklēšanas un glābšanas operāciju kurss

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 7. līdz 10. aprīlim Liepājā, Jūras spēku mācību centrā norisinājās jauns, Latvijā līdz šim nebijis apmācību kurss meklēšanas un glābšanas jomā - „Gaisa un Jūras spēku meklēšanas un glābšanas operācijas koordinators notikuma vietā”.

Jūras spēku mācību centrā uzsākts unikāls meklēšanas un glābšanas operāciju kurss

Meklēšanas un glābšanas operācijas jūrā ir būtisks bruņoto spēku ikdienas uzdevums, kas prasa vairāku vienību iesaisti un precīzu koordināciju. Līdz šim nepieciešamās zināšanas šajā jomā galvenokārt tika apgūtas ārvalstīs.

Izveidojot šādu kursu Latvijā, ir iespējams ne tikai ievērojami ietaupīt budžeta līdzekļus, bet arī apmācīt daudz vairāk personāla un izveidot apmācības bāzi, kura atbilst gan starptautiskajai likumdošanai, gan ir pielāgota arī Latvijas meklēšanas un glābšanas darbu jūrā specifikai.

Šis ir pirmais šāda veida kurss, kurā notika gan teorētiskā apmācība par meklēšanu un glābšanu jūrā, iesaistīto pienākumiem, starptautisko un nacionālo likumdošanu, notikušo meklēšanas un glābšanas operāciju analīze, gan arī praktiski treniņi Jūras spēku mācību centra rīcībā esošajā navigācijas simulatorā.

Kā pēc kursa beigšanas atzina apmācāmie un pasniedzēji, kurss varētu kļūt par neaizstājamu platformu ne tikai zināšanu un iemaņu apguvei, bet arī pieredzes un viedokļu apmaiņai starp meklēšanā un glābšanā iesaistītajām vienībām.

Kurss dod lielisku iespēju gan iegūt jaunas, gan atsvaidzināt esošās zināšanas, kā arī izzināt citu vienību specifiku, kas meklēšanas un glābšanas operācijās jūrā ir ļoti būtiski.

Turpretī meklēšanas un glābšanas operāciju izspēle navigācijas simulatorā ievērojami ietaupa līdzekļus un laiku, tajā pašā laikā pielīdzina operāciju izspēli reālām situācijām. 

Kursa aprobācijā piedalījās karavīri no Jūras spēku flotiles un Gaisa spēku aviācijas bāzes, savukārt tos apmācīja lektori no Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra un Gaisa spēku aviācijas bāzes.

Nākamais kurss plānots 2014. gada decembrī, un tajā paredzēts vēl vairāk paplašināt apmācāmo loku, lai pilnībā aptvertu visas Latvijas jūras meklēšanas un glābšanas sistēmā iesaistītās vienības un dienestus.

Dalies ar šo ziņu