Cekulē un Zvārdē iznīcināti vairāk nekā 1000 sprādzienbīstamu priekšmetu

5548E7F8A6BB40ACAF73B0977745E15C.jpg

Cekulē un Zvārdē iznīcināti vairāk nekā 1000 sprādzienbīstamu priekšmetu

Pagājušajā nedēļā divās atsevišķās mācībās Cekules bijušajā munīcijas noliktavas teritorijā Stopiņu novadā un bijušajā PSRS aviācijas mērķpoligonā Zvārdes pagastā iznīcināti vairāk nekā 1000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

No 18. līdz 26.oktobrim Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri veica zemes virskārtas attīrīšanu bijušajā Zvārdes poligonā, savukārt no 19. līdz 24.oktobrim – mācību „Detonators 2012” laikā – Cekules bijušo munīcijas noliktavu teritorijā.

Kopumā abās vietās tika atrastas 1020 dažāda veida munīcijas vienības, 525 no tiem bija uzspridzinātāji, bet pārējie – sprādzienbīstami priekšmeti – aviācijas bumbas, artilērijas lādiņi, mīnmetēja mīnas un citi.

   

Mācībās Zvārdē piedalījās 27 karavīri, Cekulē – 35 karavīri un 30 zemessargi, kā arī mācību pēdējās dienās viņiem pievienojās karavīri no Sauszemes spēku kājnieku brigādes Inženiertehniskās rotas.

Zvārdes poligonā karavīri pārmeklēja teritoriju 0,4 hektāru platībā, savukārt Cekulē priekšmeti tika meklēti gan virzemē, gan zem zemes, rokot aptuveni 1,5 metru dziļumā. Paredzēt, cik daudz munīcijas katru gadu atradīs un iznīcinās nav iespējams, jo munīcija atrodas zemes virskārtā līdz pat 3 metru dziļumam. Lai arī NMN speciālisti Cekulē ir attīrījuši zemes virskārtu arī iepriekšējos gados, munīcija vēl arvien nokļūst zemes virspusē. Tas daļēji saistīts ar krāsainā metāla un kara trofeju meklētāju aktivitātēm un to, ka šī teritorija nav apsargāta.

   

Jau ziņots, ka, lai brīdinātu iedzīvotājus par apdraudējumu ar sprādzienbīstamajiem priekšmetiem piesārņotākajās Latvijas teritorijās, pēc Aizsardzības ministrijas iniciatīvas bijušās Cekules munīciju noliktavas un PSRS aviācijas mērķpoligona Zvārdes pagastā teritorijā, pagājušajā nedēļā sāka izvietot informatīvus stendus un brīdinājuma zīmes.

Informatīvajos stendos ir norādes par teritorijās atrodamajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem un informācija, kā rīkoties šādu priekšmetu atrašanas gadījumā.

Dalies ar šo ziņu