Valsts prezidents: Militārā policija savu darbu veic godam

Sargs.lv

Valsts prezidents: Militārā policija savu darbu veic godam

Militārā policija savu darbu veic godam, šodien Militārās policijas 15.gadadienas svinībās sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"15 gadi ir palaidņa, pusaudža vecums, bet jūs esat gājuši tālāk par šiem gadiem," sacīja Bērziņš, uzsverot, ka Militārā policija, tāpat kā visa Latvijas armija, ir profesionāla un ir veiksmīgi iekļāvusies starptautiskajā apritē.

Valsts prezidents norādīja, ka arī saviem ārvalstu viesiem vienmēr var teikt, ka viņi par savu drošību, pateicoties Militārajai policijai, var nesatraukties, jo vienmēr viss būs kārtībā.

Prezidents vēlēja Militārajai policijai arī tālāku attīstību. "Lai vienmēr jums būtu miers un droša karjeras attīstība, lai jūsu ģimenes jūs vienmēr sagaida mājās," uzsvēra Bērziņš.

Militārās policijas komandieris pulkvedis Tālis Majors, atskatoties uz Militārās policijas vēsturi, uzsvēra, ka, neskatoties uz valstī esošajām ekonomiskajām grūtībām, Militārajā policijā ir saglabāts profesionāls un labi apmācīts personāls. Majors vēlēja neapstāties pie patlaban sasniegtā un turpināt pilnveidoties, lai Militārā policija būtu vēl stiprāka un profesionālāka.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis uzsvēra, ka Militārās policijas darbinieki kā elites vienība strādā 24 stundas diennaktī, lai nodrošinātu taisnīgumu. Spolītis vēlēja Militārajai policijai noturēt sava darba kvalitāti un izturēt pasaules bangas, kuras, ņemot notikumus Eiropā, sit augstu vilni.

Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Andis Dilāns sacīja, ka Militārā policija ir sasniegusi savu brieduma līmeni. Viņš arī uzsvēra, ka, ņemot vērā Militārās policijas iesaisti ārvalstu viesu drošības nodrošināšanā, tā veido arī Latvijas valsts tēlu.

Par godu Militārās policijas 15.gadu jubilejai un par dažādiem nopelniem svinībās tika pasniegti arī vairāki apbalvojumi. Aizsardzības ministrijas apbalvojumu "Krūšu nozīme" saņēma Militārās policijas Valsts prezidenta apsardzes, Stacionārās apsardzes 3.apsardzes vada policists instruktors kaprālis Andris Kirščins.

Tika pasniegti arī vairāki NBS komandiera apbalvojumi, proti, goda zīmes "Par nopelniem" pirmo pakāpi saņēma Militārās policijas komandieris pulkvedis Majors, goda zīmes "Par nopelniem" otro pakāpi - Militārās policijas Valsts prezidenta apsardzes priekšnieks majors Valters Kalve, goda zīmi "Par centību militārajā dienestā" - 2.apsardzes vada komandieris kapteinis Maigurs Ozoliņš un 3.apsardzes vada vecākais apsargu instruktors kaprālis Andris Gutreiss, bet goda rakstus - kapteinis Normunds Krīgers, kapteinis Roberts Zavadskis, kapteinis Jānis Krūmiņš, virsleitnants Uldis Šulcs, virsseržante Algita Eglīte un seržants Ivars Vītiņš. Savukārt NBS Apvienotā štāba priekšnieka Goda rakstu saņēma Militārās policijas štāba priekšnieks majors Artūrs Rudboržs.

Militārā policija ir NBS vienība, kura nodarbojas ar likumības nodrošināšanu, noteiktu personu un objektu aizsardzību un apsardzi un kurai ir izmeklēšanas iestādes un operatīvās darbības subjekta tiesības. Tās uzdevumos ietilpst Valsts prezidenta, ārvalstu viesu, kā arī valsts militāro objektu apsardze, autokolonnu pavadīšana un drošības garantēšana militāro pasākumu norises vietās. Militārā policija ir atbildīga par kārtības un likumības nodrošināšanu, pārkāpumu un noziedzīgu nodarījumu novēršanu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Militārā policija ir dibināta 1997.gada 1.jūlijā uz Latvijas Valsts prezidenta un Saeimas Drošības dienesta bāzes. Tajā pašā gadā izveidota arī tās pirmā apakšvienība - Izziņas daļa (šobrīd Izmeklēšanas dienests), bet gadu vēlāk - Apsardzes dienests.

Kopš 2000.gada Militārā policija piedalās starptautiskajās operācijās. Vienības karavīri ir dienējuši starptautiskajās operācijās Kosovā, Bosnijā un Hercegovinā, Irākā un Afganistānā. No 2007.gada janvāra līdz jūnijam Militārās policijas ātrās reaģēšanas vads pirmo reizi tika iekļauts arī NATO Reaģēšanas spēku rotācijas sastāvā ar paaugstinātu gatavību dalībai iespējamās NATO operācijās.

Militārās policijas komandieris kopš 2010.gada janvāra ir pulkvedis Majors. Kopš dibināšanas dienas Militārās policijas galvenā mītne atrodas Rīgā, bet Izmeklēšanas dienesta nodaļas izvietotas arī Liepājā un Alūksnē.

LETA

Dalies ar šo ziņu