Noslēgušās vērienīgākās starptautiskās speciālo operāciju spēku mācības „Flaming Sword 2014"

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Lietuvas bruņotie spēki

30. maijā noslēdzās Baltijas reģiona Speciālo operāciju spēku ikgadējās starptautiskās mācības „Flaming Sword 2014,” kuras šogad pirmo reizi norisinājās arī Latvijas teritorijā.

Baltijas reģionā noslēgušās vērienīgākās starptautiskās speciālo operāciju spēku mācības „Flaming Sword 2014”

Daudzkārt pārbaudījuši savstarpējās sadarbības spējas reālās kaujas situācijās starptautiskajās operācijās, arī šajās mācībās vairāk nekā 700 speciālo spēku karavīru no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Polijas, ASV, Norvēģijas un Zviedrijas plecu pie pleca profesionāli veica uzdevumus atbilstoši mācību scenārijam, tikai šoreiz jau ar uzdevumu – pilnveidot spēju nekavējoties reaģēt uz jebkuru ārkārtas situāciju Alianses teritorijā.

Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks norāda, ka šādas mācības demonstrē NATO prioritāti  drošības stiprināšanā, stabilitāti un gatavību adekvāti reaģēt uz jauna veida militārajiem apdraudējumiem, vienlaikus esot gataviem reaģēt pašreizējās situācijās. „Šīs mācības ir NATO vēstījums, ka Alianses nostāja attiecībā uz NATO līguma 5. pantu ir nopietna un dalībvalstis viena otru aizsargās, ja pret kādu no tām tiks vērsts uzbrukums,“ uzsver ministrs.

Atbilstoši mācību scenārijam speciālo operāciju spēku karavīri ciešā sadarbībā ar citām bruņoto spēku vienībām, valsts tiesībsargājošajām institūcijām, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm pilnveidoja spēju nekavējoties reaģēt uz dažādiem draudiem un izaicinājumiem Baltijas reģionā, īpašo operāciju grupu sastāvā nepārtraukti veicot koordinētas darbības uz sauszemes, jūrā un gaisa telpā. Īpaša vērība, lai pretotos agresīvām pretinieka darbībām un nomāktu pretinieka spēkus, tika pievērsta savstarpējai spēku savietojamībai, tai skaitā tālās darbības uguns sistēmām un aviācijas iesaistei. Turklāt, lai nodrošinātu mācību scenārija pietuvinātību reālajiem apstākļiem, visā Latvijas un Lietuvas teritorijā nepārtraukti tika veikti sarežģīti mācību uzdevumi, kuru izpildei nepieciešama īpaša sagatavotība, piemēram, ķīlnieku atbrīvošanas operācijas, pretinieka vadības un kontroles centru iznīcināšana, uzbrukumi dažāda rakstura mērķiem, naidīgo spēku aģentu neitralizēšana un informācijas operācijas.

Mācību viesu dienu apmeklēja arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. „Starptautiskās mācības „Flaming Sword 2014“ ir nozīmīgs pienesums Speciālo operāciju spēku attīstībā un drošības stiprināšanā Baltijas reģionā. Nedrīkstam būt vienaldzīgi pret apkārt notiekošo. Tāpēc ir jāstiprina speciālo operāciju spēku sadarbība un stratēģiskā partnerība Baltijas reģionā, jādalās pieredzē ar sabiedrotajiem un jāpilnveido spēku savietojamība. Stratēģiska saliedētība iespējama pateicoties veiksmīgai sadarbības pieredzei un kopīgām mācībām un vingrinājumiem,“ norāda Latvijas bruņoto spēku komandieris.

Lietuvas speciālo operāciju spēku komandieris uzsver, ka šobrīd kā vēl nekad  ir svarīgi stiprināt speciālo operāciju spēku sadarbību: „Lietuvas un Latvijas speciālo operāciju spēku kopēja dalība starptautiskajā operācijā Afganistānā ir spilgts ciešas un efektīvas divpusējās sadarbības  piemērs. Operāciju rajonā iegūtā kaujas pieredze ir ārkārtīgi svarīga Baltijas reģiona drošībai. Īpaši laikā kā šobrīd, kad Ukrainā ir krīze.  Šis ir reāls apliecinājums, ka mūsu valstis nopietni attiecas pret NATO spējām. Mēs nedrīkstam apstāties pie sasniegtā, jāiet tālāk, stiprinot mūsu sadarbību un spēju reaģēt uz mūsdienu pasaules izaicinājumiem.“

Apvienotās speciālo operāciju spēku mācības „Flaming Sword“ pirmo reizi pēc Lietuvas bruņoto spēku Speciālo operāciju spēku iniciatīvas tika organizētas 2012.gadā. Viens no spilgtākajiem Latvijas un Lietuvas līdzšinējās sadarbības piemēriem ir Latvijas karavīru dienests Lietuvas speciālo operāciju spēku kaujas grupas „Aitvaras“ sastāvā starptautiskajā operācijā Afganistānā. Tā bija pirmā reize, kad Lietuvas Speciālo operāciju spēku kaujas grupā tika iekļauti citu valstu karavīri.

Dalies ar šo ziņu